Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η φτωχοποίηση των νέων στα χρόνια της κρίσης και οι επιπτώσεις της

Άκρως αποκαλυπτικά τα ευρήματα της έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) , για την παιδική φτώχεια και τις διαστάσεις που  έχει λάβει στα χρόνια της κρίσης όπως τα παρέθεσε ο δ/ντης ερευνών και «δημογράφος» κος Μπαλούρδος για την εφημερίδα ΡΗΞΗ. Η ποσοτική έρευνα με τίτλο  «IN4YOUTH»  διεξήχθη σε αστικές περιοχές της Ελλάδας την περίοδο 2013-2014 σε δείγμα περίπου 2.000 νέων ηλικίας 15-34 ετών ήτοι σε ποσοστό 8%ο της εν λόγω ηλικιακής ομάδας.

ΟΧΙ των πολιτών στα έργα ανάπλασης του ρέματος της Πικροδάφνης στα Νότια προάστια της Αθήνας

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας «πολίτες υπέρ των ρεμάτων της Αττικής», για περίπατο –διαμαρτυρία στο ρέμα της Πικροδάφνης από την Λ. Βουλιαγμένης έως τις εκβολές του στο ΕΔΕΜ του Φαλήρου στις 25 Οκτώβρη. Τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα με τον τραγικό απολογισμό των 4ων νεκρών στην Δ Αθήνα μετά την νεροποντή έπαιξαν σαφώς ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου  και αιτιολογούν εν πολλοίς την αυξημένη συμμετοχή του. Το επίμαχο στην εν λόγω κινητοποίηση είναι η δημοσίευση, εντός του καλοκαιριού,  τροποποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο: «ανάπλαση  ρέματος Πικροδάφνης από την Λ. Βουλιαγμένης έως την εκβολή του» , απο την Περιφέρεια Αττικής. Η μελέτη, η οποία παρατύπως δεν μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, προσεγγίζει το υπάρχον οικοσύστημα - χαρακτηρισμένο ως Υγρότοπο Β προτεραιότητας-, ως απλό αγωγό αποχέτευσης όμβριων υδάτων και το μετατρέπει σε ανοιχτό οχετό με συρματο-κιβώτια. Πιο συγκεκριμένα, κατά μήκος των 5 Km της κοίτης του, προβλέπεται η κατασκευή 150 έργων (1 ανά 33 μέτρα!!) στα οποία περιλαμβάνονται: συρματο-κιβώτια 6χιλιομέτρων στις δύο όχθες , τοιχία 3,2 χιλιομέτρων και βαριά έργα από μπετό ενός χιλιομέτρου. Το δε συνολικό κόστος που περιλαμβάνει : τη μελέτη, τα έργα και τις φυτεύσεις, αγγίζει  τα 16εκατ. €!

Του Δημήτρη Ξυδερού από το Άρδην τ. 99

Περπατώντας στον λόφο των Μουσών, προσπερνάμε συχνά έναν παράξενο ναό, τον ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Στέκει εκεί μονάκριβος, όπως ακριβώς κι ο αρχιτέκτονάς του, ο Δημήτρης Πικιώνης. Στέκει εκεί, κοντά στην Πνύκα και στο θέατρο του Διονύσου, κοντά στον λόφο της Ακροπόλεως. Στέκει εκεί και φέρει το νέο και το παλαιό, φέρει ολάκερη την παράδοση του λαού μας σ’ ένα μονάκριβο σχήμα, στο σχήμα του ουρανού1. Αυτό το «Σχήμα, είναι ο κόσμος – νέος στα μάτια του πρωτόπλαστου. Για τον Καλλιτέχνη που μια φορά αντίκρισε αυτή τη χαρά, ο κόσμος-Σχήμα είναι αγέραστος. Κάτι που για πρώτη φορά πάντα το βλέπει». Με αυτό τον τρόπο προλογίζει ο Πικιώνης το δοκίμιό του Η λαϊκή μας τέχνη κι εμείς. Με αυτό τον τρόπο αντικρίζουμε το αγέραστο έργο του.

BALKAN ECONOMIC DEVELOPMENT OUTLOOK

This conference session is based on the following background information:
·                                 Balkan Economic Growth Prior to the Global Financial Crisis
·                                 Consequences of the Global Financial Crisis
·                                 World Bank Group and IMF Forecasts for 2015 Balkan Economic Growth Rates
·                                 Common Challenges Shared by Balkan Countries
·                                 Impact of Greek Financial Crisis
·                                 Impact of Current Immigration to and Migration through the Balkans
·                                 Economic Growth Opportunities
Balkan Economic Growth Prior to the Global Financial Crisis
For 3 years prior to the 2008 global financial crisis, the average annual growth rate for all of the Balkan countries was higher than that of the EU. Pre-global financial crisis growth rates generally ranged between 5-7% per year with the Montenegrin annual economic growth rate reaching an all time high of 10.7% in the fourth quarter of 2007; however, the lack of Balkan financial reserves, social safety nets, access to capital and financial leverage – which many other European countries have to fall back on – left the Balkan countries with fewer options to cope with the global economic downturn which followed closely on the heels of the devastating 1990s Balkan conflicts.

Συνέντευξη Παναγιώτη Καλφούντζου Προέδρου Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη στον Νίκο Ντάσιο


         Πείτε μας  για το εγχείρημα  του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη»; Πού είναι η έδρα σας, πότε ξεκινήσατε, πόσα μέλη έχετε, από ποιες περιοχές  και ποιο είναι το αντικείμενο των δραστηριοτήτων σας;  Πού δίνεται έμφαση και προσοχή  ώστε να αποφευχθούν παθογένειες του παρελθόντος και ν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας ;

Ο Συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα νέων κυρίως αγροτών. Σήμερα, αριθμεί 70 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 25.000 στρεμμάτων και διαχειρίζεται μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών. Ο Συνεταιρισμός έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία. Κύριο αντικείμενο δραστηριότητας μας είναι οι Εκτατικές καλλιέργειες δηλαδή τα δημητριακά (καλαμπόκι και σιτηρά), το βαμβάκι, τα ψυχανθή αλλά και τα κηπευτικά έπειτα από τη σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης.
Η φιλοσοφία μας εδράζεται στην αναβίωση των αρχών και αξιών του υγιούς συνεταιρίζεσθε, που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα για την Ελλάδα στις σύγχρονες συνθήκες. Για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή, οφείλουμε να εργαστούμε για ένα μέλλον που θα βασίζεται στη συνένωση των δυνάμεων. Η Ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος δρόμος για τους αγρότες – παραγωγούς στο μέλλον. Και όταν αυτή η προσπάθεια παραμένει μακριά από κομματισμούς και από φιλοσοφίες εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων των προέδρων κ.α τότε δεν μπορεί παρά να διαφέρει από αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος που απέτυχαν.

Συνέντευξη του Νίκου Ντάσιου με τον συγγραφέα του βιβλίου «Πως Επιλέγω Επάγγελμα» εκδ. συναδέλφων, Χρήστου Τασιόπουλου

Ποια η αφορμή και ποιος ο σκοπός συγγραφής του βιβλίου σας;

Η συμβολή στην αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της έλλειψης σχεδιασμού σταδιοδρομίας που είναι πολύ έντονο τόσο στους έφηβους μαθητές, όσο και στους ενήλικες ανέργους με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να προστίθενται συνεχώς στον κατάλογο των ανθρώπων που είτε δεν βρίσκουν επάγγελμα, είτε κάνουν «λάθος δουλειές».
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής εργάστηκα με αρκετά άτομα που είχαν δυσκολίες να βρουν ποιο επάγγελμα ταιριάζει στο δικό τους προφίλ, καθώς και πολλά άλλα άτομα που είχαν κάνει λανθασμένες επαγγελματικές επιλογές. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα στην επιλογή επαγγέλματος με κινητοποίησαν να σκεφτώ τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να βοηθήσω τα άτομα αυτά και κυρίως να βοηθήσω εκείνα τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε έναν σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.
Ένας ακόμη λόγος που με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι και η έλλειψη στη χώρα μας παρόμοιων βιβλίων-οδηγών με τεχνικές και μεθοδολογία αυτοβοήθειας για την επιλογή επαγγέλματος.

Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ

Όταν ο Υπουργός Οικονομικών, η Αναπληρώτρια του,  ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και η Πρόεδρος της Βουλής επεξεργάζονταν σχέδια ρήξης & επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί της Κυβέρνησης αναλώνονταν στην επικοινωνιακή απάτη της διαπραγμάτευσης, μόνο καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Δε μιλάμε βέβαια για τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα αλλά για το έλλειμμα και της στοιχειώδους διαχείρισης για την εξοικονόμηση και τον προγραμματισμό των διαθέσιμων πόρων για τις υποδομές, την κοινωνική πολιτική , την παιδεία , την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Εκδήλωση Άρδην: “Από τον Αρμαγεδδώνα στην επόμενη μέρα” 13_9_15


ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ -ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ


Νόστο έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες τον πόθο της επιστροφής στην πατρίδα. Η νοσταλγία συνεπώς είναι η ψυχολογική κατάσταση που δημιουργεί ο πόθος της επιστροφής στην πατρίδα, και κατά προέκταση σε κάθε οικείο χώρο που λειτουργεί σαν «χαμένος παράδεισος» όταν απομακρυνθούμε ή μας απομακρύνουν απ’ αυτόν παρά τη θέλησή μας. 

Οικονομική Κατάρρευση, γενικό πολιτικό αδιέξοδο και παιχνίδια ψευδοεμφυλίου στις πλάτες του ελληνικού λαού

Επειδή είναι της… μόδας τα non–paper και επειδή στις 20 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των φίλων και των μελών της Κίνησης Πολιτών Άρδην, στα πλαίσια προετοιμασίας του πανελλαδικού Συνεδρίου της Κίνησης το  Φθινόπωρο του 2015, συζητήσαμε διεξοδικά την παρούσα συγκυρία. Θεωρούμε χρήσιμο να δημοσιοποιήσουμε κωδικοποιημένα τα βασικά συμπεράσματα αυτής της συζήτησης.  

Ο κοινοτισμός ως πηγή έμπνευσης μιας νέας οικονομίας

Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, με πολύχρονο και αναγνωρισμένο διεθνώς έργο, αναδεικνύει το παράδειγμα μιας μικρής ορεινής κοινότητας της Κόνιτσας, στα Μαστοροχώρια, της σημερινής Πηγής, και παλιά Πεκλάρι, στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις γιαννιώτικες εκδόσεις Ισνάφι, «Πεκλάρι-Κοινωνική οικονομία μικρής κλίμακας».

Το πιο σπουδαίο φυτώριο του κέντρου βρίσκεται σε αυτή την ταράτσα στα Πετράλωνα

Μια παρέα αναζητητών των παραδοσιακών σπόρων έχει καταφέρει να τρέφεται χωρίς να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα05.05.2015

·                                  
Το ραντεβού ήταν στην Αλόπης 5, στα Κάτω Πετράλωνα, κοντά στο σταθμό.Φανταζόμουν πως θα βρω ένα σπίτι με μεγάλη αυλή, που να χωράει όλα αυτά τα φυτά που φτιάχνουν και μοιράζουν. Όταν είδα ότι βρίσκομαι σε λογιστικό γραφείο, φαντάστηκα πως έκανα λάθος στον αριθμό. Κοντοστάθηκα κι έκανα να πάρω τηλέφωνο τον Βασίλη για να με κατευθύνει. Δεν πρόλαβα γιατί τον είδα να μου κάνει νόημα πίσω από την πόρτα.

Αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις του Υπ. Παιδείας για τα ΠΠΣ

Η πιο ουσιαστική αντίδραση στους σχεδιασμούς του Υπ. Παιδείας για την προοπτική των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων της χώρας, προέρχεται από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου της Αθήνας.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Μια δυναμική προοπτική ενάντια στην οικονομική κρίση


ΝΕΑ ΚΑΠ -Συνέντευξη με τον Π. Καρανικόλα

Κε Καρανικόλα,

1.       Ενώ ένα σημαντικό ποσό των πόρων της νέας ΚΑΠ αφορά σε συνδεδεμένες ενισχύσεις (ΣΕ) που στοχεύουν στην στήριξη «δυναμικών προϊόντων» της εγχώριας παραγωγής (πχ βιομηχανική ντομάτα, φέτα κλπ) ενισχύοντας την εξαγωγική δυναμική τους, ο αγροτο-διατροφικός τομέας παραμένει ελλειμματικός παρά τις όποιες βελτιώσεις του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου την περίοδο της κρίσης. Έχετε εικόνα ποια προϊόντα περιλαμβάνονται στον Εθνικό Φάκελο που κατέθεσε η χώρα στις Βρυξέλλες προς ενίσχυση και κατά πόσο είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της παθογένειας του ελλείμματος, αρχής γενομένης  με τα κτηνοτροφικά προϊόντα και φτάνοντας μέχρι το μαλακό σιτάρι, τις φακές, τα φασόλια τα ρεβίθια κοκ;


Το "ΓΙΑΝΝΙΩΤ'ΚΟ"

  1. Πότε ξεκίνησε το εγχείρημα σας , ποια ήταν η αιτία για να ξεκινήσετε;

Το εγχείρημα μας ξεκίνησε πρόσφατα , μόλις πριν 2 μήνες και είναι αποτέλεσμα του συνεχούς αδιεξόδου που αντιμετωπίζουμε, οι μικροί παραγωγοί-κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. Αδιέξοδο που μεγάλωσε  μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, η οποία όσο ήταν συνεταιριστική , διατηρούσε σ ένα σχετικά αξιοπρεπές επίπεδο την τιμή του γάλακτος και συντηρούσε περί τις 10χιλ οικογένειες. Μετά την ιδιωτικοποίηση η τιμή του γάλακτος έπεσε , οι παραγωγοί έμεναν απλήρωτοι για μήνες ενώ τα χρέη και οι υποχρεώσεις έτρεχαν….

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Επαναφέροντας την συζήτηση για την εγχώρια παραγωγή

Πέντε χρόνια μετά την επιβολή του Μνημονίου που μετέτρεψε την χώρα μας σε πειραματόζωο της Γερμανικής Ηγεμονίας στην Γηραιά Ήπειρο, ο εγχώριος πολιτικός Λόγος είναι βαθύτατα πολωμένος σε «τεχνητές» αντιθέσεις: Μνημόνιο –Αντι-μνημόνιο, παραμονή στο Ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή, αντιθέσεις που έως τώρα έχουν λειτουργήσει υπέρ των σχεδίων της Καγκελαρίας. Το μεγάλο έλλειμμα δυστυχώς είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, καμία στρατηγική που σε συνδυασμό με την όποια –αναγκαία- μελλοντική διαπραγμάτευση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την μείωση του χρέους, θα επέτρεπε τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τον θανάσιμο στραγγαλισμό που υφιστάμεθα από τους δανειστές μας μέρα με την μέρα.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Για το γεφύρι της Πλάκας

Ημέρα πένθους για την Ήπειρο και τον Ελληνισμό η 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Το γεφύρι της Πλάκας –μια εκ των «Ακροπόλεων» της Ηπείρου-, κατέρρευσε στα ορμητικά νερά του Αράχθου, μετά από ένα ασυνήθιστης έντασης καιρικό φαινόμενο, όπου σε 3 μέρες έπεσε τόσο νερό όσο πέφτει συνήθως σ’ ένα μήνα! Συγκινητική η μαζική αντίδραση των Ηπειρωτών για την απώλεια, σε μια στιγμή, ενός κομματιού της ζώσας παράδοσης, ενώ όσοι απ τους ντόπιους αντίκρισαν το θέαμα βούρκωσαν παρομοιάζοντας το γεφύρι με το σπίτι τους! Πάνω σε τούτη την πελεκημένη πέτρα από τα χέρια του πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα, από τα Πράμαντα, και των  Τζουμερκιωτών που δούλεψαν -από ήλιο σ’ ήλιο-  με πρώτη ύλη το ασπράδι και την τρίχα, ο λαός μας στέριωσε τη ζωή του με μνήμες κοντά 1,5 αιώνα τώρα.

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

....αιωρούμενος στο "κοίλον της Ιστορίας...."


Η επόμενη μέρα των εκλογών

Τα δύο βασικά ζητήματα που θα προκύψουν στο οικονομικό πεδίο αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι η εξυπηρέτηση των άμεσων δανειακών αναγκών της χώρας και η διαπραγμάτευση του χρέους.
Το πρώτο σκέλος, απαιτεί περί τα 22 δις €, με άμεσες τις ανάγκες του 1,5 δις για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν  τον Μάρτιο. Οι υποχρεώσεις αυτές θ αποτελέσουν αναμφίβολα το πρώτο επίπεδο εκβιασμού της νέας Κυβέρνησης δεδομένων όσων περιγράφονται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ περί: α) της αδυναμίας έκδοσης νέων εντόκων γραμματίων  –παρά μόνο με έγκριση των δανειστών-, αφού έχει ήδη ξεπεραστεί το όριο των 15δις για τις τρέχουσες ανάγκες του δημοσίου και β) της απροθυμίας των ξένων Τραπεζών να προβούν σε αγορές Ελληνικών ομολόγων, όσο ανακινείται το «Ελληνικό πρόβλημα». Ως εκ τούτου θα πρέπει, προκειμένου ν αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, ν αναζητηθούν χρήματα από τις εγχώριες Τράπεζες, εφόσον αυτές διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Η άλλη εκδοχή θα ήταν αυτή της παράτασης των δανειακών υποχρεώσεων του τρέχοντος έτους –πρόταση Δραγασάκη-, κάτι που δεν έχει γίνει αποδεκτό έως σήμερα από τους δανειστές. Να επισημανθεί  πως για τις ανάγκες αυτές, στο πλαίσιο των προσβλεπόντων από την τρέχουσα δανειακή σύμβαση, θα χορηγούνταν  10δις € από την προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) και 12,5 δις από το ΔΝΤ . Ως προϋπόθεση οι δανειστές ζητούσαν αξιολόγηση του προγράμματος και νέα επώδυνα μέτρα, με τα πιο σκληρά αυτών να επικεντρώνονται στο συνταξιοδοτικό και στις απολύσεις στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, οδηγώντας σε κατάρρευση την ήδη χειμαζόμενη  μεσαία τάξη της χώρας.

H επίθεση των βακτηρίων

Αφορμή για το εν λόγω σημείωμα αποτέλεσε  πρόσφατη δημοσίευση Βρετανικής έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της επέκτασης των ανθεκτικών βακτηρίων στην δημόσια υγεία. Η μελέτη που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό κο Κάμερον από τον επικεφαλής της ομάδας αντι-μικροβιακής αντοχής, οικονομολόγο κο Τζιμ Ο Νιλ , αποφαίνεται ότι έως το 2050 οι θάνατοι κατ’ έτος, λόγω της επέκτασης των ανθεκτικών βακτηρίων, θα ανέρχονται κατά μέσο όρο τους 10 εκατ. ανθρώπους!  Το φαινόμενο κρίνεται εξ ίσου απειλητικό για την ανθρώπινη ζωή μ αυτό της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη αφού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 3,5% ενώ το κόστος αντιμετώπισης θα φτάσει στα 100 τρις $!
Τα μεγαλύτερα πλήγματα  θα σημειωθούν σε χώρες που συνδυάζουν μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση και χαμηλές δαπάνες υγείας όπως για παράδειγμα η Νιγηρία όπου 1 στους 4 θανάτους θα προκαλείται από λοιμώξεις ή η Ινδία όπου εκτιμάται ότι θα χάνουν την ζωή τους πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι ετησίως. Στον Δυτικό Κόσμο ήδη σήμερα 50.000 είναι κατά μέσο όρο οι θάνατοι ετησίως, από συναφείς αιτίες με τον ρυθμό να βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.  Στις κυριότερες αιτίες συγκαταλέγονται οι παρενέργειες από  τα ανθεκτικά στελέχη της φυματίωσης, της ελονοσίας , της σαλμονέλας και του Ecoli.

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στην Δυτική Αθήνα

Δεν χρειάστηκε παρά μόλις 1,5 ώρα έντονης βροχής στο λεκανοπέδιο για ν αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα 25  Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, να πλημμυρίσουν 580 σπίτια και καταστήματα, να παρασυρθούν 170 οχήματα φτάνοντας το ύψος της δημόσιας δαπάνης  αποζημίωσης για τους πληγέντες στο 1 εκατ. €! Η υπερχείλιση του ρέματος της «Εσχατιάς» που ξεκινάει από την Πάρνηθα για να ενωθεί με τον Κηφισσό στο Περιστέρι θέτει αν αμφιβόλω την συνήθη πρακτική εγκιβωτισμού και υπογειοποίησης για την διαμόρφωση των δικτύων ομβρίων της πόλης. Ο εγκιβωτισμός της κοίτης και των πρανών με τσιμέντο κατέστρεψε την φυσικότητα των ρεμάτων , περιόρισε την απορροφητικότητα των νερών από το φυσικό έδαφος με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του όγκου και της ταχύτητας των νερών απορροής, δεδομένης και της οριστικής αποψίλωσης των ορεινών όγκων του Λεκανοπεδίου.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Μετά την συγκέντρωση μισού εκατομμυρίου ψήφων, στην γειτονική Ιταλία, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην λιτότητα, με πρωτοβουλία 16 οικονομολόγων  και νομικών απ όλο το πολιτικό φάσμα, η Γαλλία μεταθέτει για το 2017 τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος επιτιθέμενη κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –στην ουσία κατά του Βερολίνου-, για την μη πρόβλεψη των συνθηκών ύφεσης και χαμηλού πληθωρισμού που καθιστούν απαγορευτική την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας.  Ενδεχόμενη απόρριψη του Γαλλικού προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες όπου αναμένετε να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου προβλέποντας έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2015 –μακριά από το 3% του συμφώνου σταθερότητας-, θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το υπάρχον  ρήγμα στον Γαλλογερμανικό άξονα με απρόβλεπτες συνέπειες για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Ακόμα και η Γαλλική Le Monde φιλοξενεί άρθρα για το ενδεχόμενο της εξόδου της Γαλλίας από το Ευρώ –συμπαρασύροντας χώρες όπως η Ιταλία , η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα-  την ίδια ώρα που ο Σόιμπλε μιλάει ανοιχτά για το σχέδιο της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΝΗΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

«…μη κουραστείς στη στράτα μας , την λεβεντιά μη χάνεις η στάνη, το καλύβι μας , ο κήπος το χωράφι μας έζησαν , μας άξιναν πρέπει να τα τιμάμε…»


έλεγαν οι παλιοί άνθρωποι στον τόπο μου,  στη γη που πάτησαν οι ιεροί Μύστες των Σελλών για να δοξάσουν ξυπόλητοι την Μητέρα Γη και να διαβάσουν τα μελλούμενα στο θρόισμα της ιεράς φηγούς . Εκεί που το Ελληνικό Πνεύμα νοηματοδοτήθηκε από την βαθιά σχέση του Ανθρώπου με την Φύση και το Αρχαίο Θέατρο έγινε το μεγάλο σχολείο συμφιλίωσης του Ανθρώπου με την Τραγική του Μοίρα. Στη γη που αιώνες μετά οι Σουλιώτες έκαναν Πράξη τον Αντιστασιακό χαρακτήρα του Ελληνισμού γινόμενοι οι προπομποί της μεγάλης Επανάστασης του Γένους από τον Οθωμανικό Ζυγό.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Όταν στις 4 Ιουνίου αιφνιδίως η Κυβέρνηση θυροκόλλησε το κλείσιμο της Βουλής , η επιχειρηματολογία ήταν ότι είχαν ολοκληρωθεί η βασικές εργασίες της. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι μοναδικός λόγος  ήταν η παραγραφή των αδικημάτων του κου Βενιζέλου για  τα σκάνδαλα των Γερμανικών υποβρυχίων και για την υπόθεση της Proton Bank. ‘Εκτοτε κάθε άλλο παρά αναστολή των εργασιών παρουσιάζει το θερινό τμήμα της Βουλής αφού είναι σε πλήρη εξέλιξη η ψήφιση σοβαρών νομοσχεδίων –με την μορφή του κατεπείγοντος-, ως προαπαιτούμενα για την λήψη των δυο επόμενων δόσεων.
Η έλευση της τρόικας –κατά πάσα πιθανότητα στις 8 Ιουλίου-, θέτει ως αναγκαιότητα για την εκταμίευση της δόσης του 1δις του Ιουνίου, την ψήφιση βασικών νομοσχεδίων με τα σημαντικότερα εξ αυτών: το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Έπονται άμεσα τα 6 επόμενα προαπαιτούμενα για την δόση του 1δις του Ιουλίου –η οποία φαίνεται να εκταμιεύεται τον Σεπτέμβριο- με σημαντικότερα  την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ και το νέο ασφαλιστικό για τις ρυθμίσεις των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των επικουρικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: «Η ΛΕΗΛΑΣΊΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ»

Σε λεηλασία εξελίσσεται η διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ : «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.»  ήδη από το 2011 στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων» και του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας», με σκανδαλώδης ρυθμίσεις υπέρ του ομίλου του Κου Λάτση. Καθόλου τυχαία πρόσφατα η Βουλή με  πρόσχημα την μη απώλεια θέσεων εργασίας χάρισε πρόστιμα δις των Κων Βαρδινογιάννη και Λάτση.
Με αφορμή την περίπτωση «αξιοποίησης» του χώρου των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σύμφωνα με τον Ν. 4062/12 (ΦΕΚ 70/Α/30-3-2012), θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω τον όρο «λεηλασία», επικεντρώνοντας, στο τίμημα, στην διαδικασία, στα οφέλη του Δημοσίου και στις Οικολογικές –Κοινωνικές παρενέργειες που αυτή θα προκαλέσει. Διευκρινίζω εξ αρχής πως υποστηρίζω την αξιοποίηση του χώρου –αντιθέτως με την σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης του-. Αξιοποίηση με βασικό κορμό ένα μητροπολιτικό πάρκο πολλαπλών παραγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, που θα συνδέει το θαλάσσιο οικοσύστημα και τον ορεινό όγκο του Υμηττού, που θα αναδεικνύει τα σημαντικά αρχαιολογικά και βυζαντινά ευρήματα των σύγχρονων ανασκαφών στην κοιτίδα του Θουκυδίδη και θα προωθεί την ήπια τουριστική εκμετάλλευση.

1000 μέρες Ουκρανική αντίσταση.

  Τα τελευταία 25 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της παλινόρθωσης δυο μεγάλων αυτοκρατοριών στην ευρύτερη γειτονιά μας: της Ρώσικης και της Οθωμα...