Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Επαναφέροντας την συζήτηση για την εγχώρια παραγωγή

Πέντε χρόνια μετά την επιβολή του Μνημονίου που μετέτρεψε την χώρα μας σε πειραματόζωο της Γερμανικής Ηγεμονίας στην Γηραιά Ήπειρο, ο εγχώριος πολιτικός Λόγος είναι βαθύτατα πολωμένος σε «τεχνητές» αντιθέσεις: Μνημόνιο –Αντι-μνημόνιο, παραμονή στο Ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή, αντιθέσεις που έως τώρα έχουν λειτουργήσει υπέρ των σχεδίων της Καγκελαρίας. Το μεγάλο έλλειμμα δυστυχώς είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, καμία στρατηγική που σε συνδυασμό με την όποια –αναγκαία- μελλοντική διαπραγμάτευση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την μείωση του χρέους, θα επέτρεπε τον σταδιακό απεγκλωβισμό από τον θανάσιμο στραγγαλισμό που υφιστάμεθα από τους δανειστές μας μέρα με την μέρα.


Ένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας – που θα έπρεπε να ήταν ήδη σε εφαρμογή-, προϋποθέτει βέβαια τον βαθύτατο μετασχηματισμό στο αξιακό πρότυπο των Ελλήνων (ιδιαιτέρως των νέων) και στις μελλοντικές τους προσδοκίες. Αξίες όπως ο κόπος της δουλειάς, η αποταμίευση, η αγάπη για τους τόπους μας στο πλαίσιο ενός νέου πατριωτισμού, η συνεργασία, η τιμιότητα,  αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά του απαιτούμενου μετασχηματισμού στον αντίποδα του μεταμοντέρνου παγκοσμιοποιητικού προτύπου της LIFO και του Life Style του Κωστόπουλου…
Με μοχλό το Κράτος (σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και αποκέντρωσης ) και με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση θα πρέπει ν αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών της έως τώρα καταστροφής που έχει προκαλέσει το μοντέλο συσσώρευσης του Μνημονίου, καθώς και να σχεδιαστεί ένα Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο που να εξειδικεύει σε χωρικό επίπεδο τους επιδιωκόμενους στόχους, τους διαθέσιμους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις δυνατότητες και τα αναμενόμενα αποτέλεσμα (μετρίσιμα) ως προστιθέμενη αξία στην εγχώρια οικονομία.
Στην στρατηγική αυτή απαιτείται αναπροσαρμογή και διαφάνεια στη διάθεση των διαθέσιμων πόρων (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , ΕΣΠΑ , Πακέτο Γιούνκερ κλπ) ώστε να σταματήσουν  ν αναπαράγουν τον εγχώριο παρασιτισμό. Η έως τώρα προτεραιότητα σε επιδοτήσεις μέσω αναπτυξιακών Νόμων, σε επιδόματα για εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις ανθρώπινου δυναμικού, σε συμβουλευτικές - υποστηρικτικές υπηρεσίες και σε μελέτες, είχε σαν αποτέλεσμα την διοχέτευση του μεγαλύτερου ποσοστού (πάνω από το 60%)των δημόσιων κονδυλίων –εθνικών και ευρωπαϊκών- ,στην κατανάλωση από  επαγγελματίες-μεσάζοντες του «συστήματος», σε  συνεργασία με αξιωματούχους του δημοσίου και πολιτικούς προϊσταμένους που επόπτευαν τις αξιολογήσεις και περιόριζαν τους «ελέγχους» στην λογιστική απορρόφηση των κονδυλίων και όχι στο παραγόμενο κοινωνικό αποτέλεσμα.     Κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, καμία στρατηγική ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν μπορεί να υπάρξει με κανόνες που καθιστούν δικαιούχους, φορείς με συγκεκριμένες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν έντιμοι πολίτες, συλλογικότητες, τοπικές  πρωτοβουλίες, συνεταιρισμοί, μικρές επιχειρήσεις κοκ.
Μια στρατηγική για παράδειγμα ανάταξης του αγροτο-διατροφικού τομέα με σκοπό τόσο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και την σταδιακή υποκατάσταση των εισαγωγών, θα έπρεπε να ξεκινάει από την αφετηρία της αποκατάστασης της ποικιλομορφίας της παραγωγής από το αγρόκτημα έως τα δίκτυα προώθησης και διάθεσης των προϊόντων. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο μέσα από την στήριξη και την άμεση ενίσχυση των μικρών παραγωγών και την δημιουργία οριζόντων δικτύων συνεκμετάλλευσης & διανομής. Αυτό για παράδειγμα είναι το στοίχημα της Κίνησης κτηνοτρόφων Ηπείρου (μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ), για την από κοινού προώθηση φρέσκου και παστεριωμένου γάλακτος στα τοπικά και περιφερειακά super market σε συνέχεια του επιτυχημένου παραδείγματος των Θεσσαλών κτηνοτρόφων που μέσω του ΘΕΣ-Γάλα επικρατούν στην αγορά της Θεσσαλίας.  Αντίστοιχα ελπιδοφόρο το εγχείρημα της «ΦΑΡΜΑΣ Δοξάτου» που εκμεταλλευόμενη προσθετικά ακαλλιέργητες εκτάσεις κ’ μικρές καλλιέργειες,  παράγει με την μέθοδο της πολυκαλλιέργειας , τυποποιεί και διανέμει σειρά προϊόντων, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες υποδομές και την άμεση πρόσβαση στα σημεία πώλησης.
Η ανισομέρεια στην κατανομή του πληθυσμού  μεταξύ  αστικών κέντρων και εγκαταλελειμμένης υπαίθρου και τα ελλείμματα εγχώριας παραγωγής είχαν καταστήσει, σε συνθήκες απελευθέρωσης του εμπορίου,  ρυθμιστικό τον παράγοντα των αλυσίδων Supermarket και των  χονδρεμπόρων που λειτουργούν ως ολιγοψώνια. Το μοντέλο διάθεσης των προϊόντων είναι αυτό  που έχει συμβάλλει στην εδραίωση  της μονοκαλλιέργειας των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και των εισαγωγών ενώ  μεταφέρει τα υπερ-κέρδη στο εξωτερικό, αφαιρώντας φορολογικά έσοδα από το Κράτος. Οι πολυεθνικές εταιρίες –λειτουργώντας ως καρτέλ εισαγωγής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης-, παρά  την εισοδηματική καθίζηση που έχουν υποστεί τα μεσο-στρώματα, συνεχίζουν να δηλώνουν κερδοφορία της τάξεως του 1-2% κάνοντας χρήση των ενδο-ομιλικών υπο-τιμολογήσεων, ενώ τα προϊόντα στα ράφια τους τιμολογούνται με διπλάσιες τιμές απ ότι τ’ αντίστοιχα σε χώρες του Βορρά! Ταυτόχρονα στέλνουν αφορολόγητα στην μητρική επιχείρηση τα διανεμηθέντα κέρδη ενώ τα πακέτα των μετόχων τους δηλώνονται σε χώρες με ανύπαρκτη μερισματική φορολογία με τις οποίες η χώρας μας έχει συνάψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας! Επιπρόσθετα τυγχάνουν ενός συνόλου διευκολύνσεων όπως πχ ασφαλιστική ασυλία , χαμηλό αντίτιμο στις ενοικιάσεις κτηριακών συγκροτημάτων κ γηπέδων, χρήση υποδομών και δικτύων των οποίων η κατασκευή και η συντήρηση επιβαρύνουν τους εγχώριους «ιθαγενείς». Αντί λοιπόν να επιχειρείται η φορολογική και ασφαλιστική εξόντωση του μικρού παραγωγού, αντί να οδηγούνται στις φυλακές υπόχρεοι των 1.000 €, αντί να αντιμετωπίζονται ως κερδοσκοπικές εταιρίες οι Κοινωνικές, αντί να επιβάλλονται  πρόστιμα από τους ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας σε εθελοντικές πρωτοβουλίες κοκ -και αυτό να βαφτίζεται εξορθολογισμός των εσόδων του Κράτους!!!-, απαιτείται άμεσα η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην ανάληψη των βαρών. Απαιτείται δλδ ν αναγκαστούν να πληρώσουν για πρώτη φορά όσοι  έσπευσαν να εξάγουν τον ιδιωτικό τους πλούτο στο εξωτερικό, όσοι νόμιμα και  συστηματικά υποκλέπτουν το Κράτος στο όνομα της ανάπτυξης δεδομένου ότι πλέον τα μέσα υπολογισμού των διαφευγόντων κερδών είναι δυνατά και υπολογίσιμα.
   Δεδομένης της αδυναμίας –λόγω παγκοσμιοποίησης- να υπάρξουν κευνσιανές ρυθμίσεις, το κράτος θα μπορούσε με ουσιαστικούς φορολογικούς ελέγχους να επιβάλει αναδρομικά πρόστιμα, να φορολογήσει τα διαφεύγοντα κέρδη, να ενσωματώσει το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος στις τιμές των εμπορευμάτων των μεγάλων επιχειρήσεων και να υποχρεώσει στην απόκτηση ομολογιακού δανείου συναρτημένου με το πραγματικό εισόδημα φυσικών προσώπων, για την κάλυψη των τρεχουσών  υποχρεώσεων του.  Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω ενός δημόσιου Τραπεζικού πυλώνα, νέων –καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και εγγυήσεων, η υποστήριξη νέων  επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και να παρασχεθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα (πχ η μη καταβολή εισφορών για ένα χρόνο από το άνοιγμα μιας επιχείρησης), ειδικότερα για όσους επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής των ή ξεκινάνε την οικογένεια τους.
Ένα εναλλακτικό μοντέλο ενδογενούς -βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης θα υποστήριζε τοπικά σχέδια παραγωγής και κατανάλωσης ενδυναμώνοντας την σύζευξη αγροτικών συνεταιρισμών και  κοινωνικών επιχειρήσεων. Σήμερα θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού που  διατηρεί σε πείσμα των καιρών, ελπιδοφόρα υβριδικά εγχειρήματα, νεότερα όπως για παράδειγμα η ΚΟΙΣΠΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην Κομοτηνή, το BIOSCOOP στη Θες/νίκη, ποικίλοι συνεταιρισμοί γυναικών, ή παλαιότερα «κοινοτιστικά» εγχειρήματα  όπως η Ανάβρα και ο Βελβεντός αλλά και τα εν εξελίξει στον δευτερογενή τομέα όπως η προοπτική επανακυκλοφορίας του αυτοκινήτου Pony από την NAMCO ή των ηλεκτρικών συσκευών ΙΖΟΛΑ. Τα μέλη τέτοιων πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι οι συντονιστές στους υπό διαμόρφωση περιφερειακούς μηχανισμούς στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας ή να συμμετέχουν ως εκπαιδευτές στο πλαίσιο στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων νέων τοπικών συμπράξεων με άξονες: την διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, την εφαρμογή οικολογικών μεθόδων στην παραγωγή, την λειτουργία των συνεταιρισμών, την μεταποίηση και την διάθεση των προϊόντων.

Η σημασία προβολής και ενίσχυσης αυτών των εγχειρημάτων είναι σημαντική γιατί μπορούν να προσφέρουν πραγματικό εισόδημα στους άνεργους αφού είναι εντάσεως εργασίας, αποτελούν αυθεντικές μορφές εκσυγχρονισμού της παραγωγικής παράδοσης κάθε τόπου, δημιουργούν πλεονάσματα που είναι δυνατόν να καλύψουν προνοιακές ανάγκες και να εδραιώσουν προπλάσματα άμεσης δημοκρατίας και ενεργούς συμμετοχής .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΜΑ: ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣ

Φίλοι μου
.........

Anonymous21 Δεκεμβρίου 2014 - 1:49 μ.μ.
"TA TPAΓOYΔIA KAI H IΣTOPIA ΘA ΓPAΦOYN TΩPA AΛΛOIΩΣ"

«Μια Bεβαιότητα Πλανιέται KAI YΠAPXEI Πάνω AΠO THN Ελλάδα: Πολύ ΣYNTOMA H XΩPA MAΣ θα EXEI EΛΛHNIKH KYBEPNHΣH !!! Κυβέρνηση THΣ MEΓAΛHΣ Λαϊκής Πλειοψηφίας. Κυβέρνηση Σωτηρίας με KENTPIKO KOPMO TON ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε από την Αλεξανδρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «H Aδιέξοδη ANΘEΛΛHNIKH KAI KAINΩNIKA BAPBAPH Πολιτική ΔEN EXEI MEΛΛON», όπως δεν έχουν η πιο TAΞIKH και BAPBAPH πολιτική που Eφαρμόστηκε ποτέ και η πολιτική που Mετέτρεψε Xώρες σε ΠEIPAMAτόζωα NEOφιλελεύθερων ΠEIPAMATΩN.

«Οι λογικές που βάζουν τις αγορές πάνω από τη δημοκρατία δεν έχουν μέλλον. Και είμαστε περήφανοι που η MEΓAΛH ΠAΓKOΣMIA AΛΛAΓH θα αρχίσει KAI ΘA EPΘEI AΠO THN EΛΛAΔA», συνέχισε

«Αυτές τις Hμέρες δεν Kρίνεται στη Βουλή η Eκλογή του "Προέδρου" της Δημοκρατίας. Κρίνεται AN θα μπούμε Bαθύτερα στο Tούνελ TOY EΘNIKOY ΘANATOY MAΣ !. Κρίνεται η δημοκρατία μας», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις είπε: «H Ρένα Δούρου βρήκε κονδύλι 3 εκατ. ευρώ για δωρεάν ρεύμα. Τρία εκατ. ευρώ, η προσφορά σε βουλευτή για να μείνουν λίγο ακόμα στις καρέκλες τους, για να διασωθούν, για να μην πάει ο τόπος σε εκλογές, για να μην μιλήσει ο λαός».

«Tι ΣYMπτωση (TYXAIA ;;) ! Στο περιστατικό της καταγγελίας για απόπειρα χρηματισμού, ο μεσάζοντας ήταν ANθρωπος του TPIγώνου της διαπλοκής», πρόσθεσε.

«Tο AMAρτωλό TPIγωνο που Xρεοκόπησε τη Xώρα πήρε για τον EAYTO του 70 δισ. ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό το κέντρο EKANE το Kράτος, TON EΛΛHNIKO ΛAO, πελάτη του. Αυτό το Kέντρο σήμερα TPOMOκρατεί, παραπληροφορεί, εκβιάζει. Στήνει κόμματα. Διαλύει κόμματα. Διασπά κόμματα. Η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοκρατία, είναι το δικό μας φάρμακο για την αρρώστια που λέγεται διαπλοκή», είπε ακόμη.

Οσον αφορά στις προειδοποιήσεις Στουρνάρα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Μόνο εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένας κεντρικός τραπεζίτης που μιλά για ανεπανόρθωτες βλάβες». «Kάποιοι στην Ευρώπη επιτέλους άρχισαν να καταλαβαίνουν», συνέχισε, λέγοντας πως «ο Γιούνκερ έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις για να μας πληροφορήσει πως όταν μιλάει για ακραίους δεν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ». (Σημ: O Γιούνκερ, EINAI BPΩMIKOΣ KAI ΣAΠIOΣ)
Ο EΠIκεφαλής της Aξιωματικής ANTIπολίτευσης, AKOMH, Eπιτέθηκε και στον κ. Σαμαρά, Yποστηρίζοντας πως «μόνο στην Ελλάδα Yπάρχει ένας πρωθυπουργός του καφενείου που μιλά για φυγή καταθέσεων».

«Σήμερα δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Υπάρχουν τα προαπαιτούμενα και τα email/laeptop προς την Τρόικα. Δεν υπάρχει παραμύθι όπως η επαναδιαπραγμάτευση», τόνισε, προσθέτοντας πως «στην Αλεξανδρούπολη, κηρύσσουμε σήμερα ENA απλό KANONA: OI Aνθρωποι πάνω από τα κέρδη, τα τοκοχρεολύσια, τα spreads και τις αγορές».
ΔIOTI O ANΘPΩΠOΣ EINAI ANΘPΩΠOΣ KAI H ZΩH EINAI MIA ΣTAΘEPA AΞIA KAI EXEI MIA "ΣTAΘEPA" TON ΘANATO !!

Σημ.: THΣ AΛΛAΓEΣ ΣTO ANΩ KEIMENO THΣ EKANE O AYPIANOΣ YΠ.EΞ. TOY TOΠOY MAΣ THΣ XΩPAΣ MAΣ THΣ ΠATPIΔAΣ MAΣ !!! KAI BIBA MAΣ !!!!

.....

1. ΥΓ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ή Ο ΧΟΡΕΥΤΑΡΑΣ !
2. ΥΓ. Ξέρεται ποιός είναι ο Jean-Claude Juncker ;; ΕΜΕΙΣ σας το είπαμε !
3. ΥΓ. "ΔIOTI O ANΘPΩΠOΣ EINAI ANΘPΩΠOΣ KAI H ZΩH EINAI MIA ΣTAΘEPA AΞIA KAI EXEI MIA "ΣTAΘEPA" TON ΘANATO !!" ... Αυτό ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ! Ως ΠΡΟΣΘΕΣΗ στα λεγώμενα του Αλέξη !!!
4. ΥΓ. ΔΕΝ είμαστε προφήτες ούτε μέντιούμ ! ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ! ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ! ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΨΥΧΗ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ Η πραγματική ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ! ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΔΑ !!!
5. ΥΓ. Το ΠΡΩΤΟ ΛΑΘΟΣ και ΑΡΧΙΚΟ ΛΑΘΟΣ που έκανε ο Αλέξης ΕΙΝΑΙ που ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΥΠ.ΕΞ. ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ! ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΝΑΜΕ Πρωθυπουργό ! Ναί Αλέξη !
6. ΥΓ. Ευχαριστούμαι ΘΕΡΜΑ το ΙΔΡΥΜΑ του ΩΝΑΣΗ που έδωσε χρήματα για την ΦυσικοΜαθηματική Ολυμπιάδα ! Επίσης ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ως ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ τον "ΔΕΞΙΟ" Νίκο Χατζηνικολάου που έκανε καμπάνια για χρηματοδότηση της αποστολής των ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ! Ευχαριστώ Νίκο, Ευχαριστώ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Ωνάση ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ του γίου σου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ! Αλέξη ΕΧΑΣΕΣ διότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ (ΕΙΜΑΙ) ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ !!

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...