Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Από το Κράτος και την Αγορά στο Δημόσιο συμφέρον και στην Εναλλακτική Οικονομία

Το πρόγραμμα από-κρατικοποιήσεων ύψους 50 δις αποτελεί αναμφίβολα την ποιο σημαντική πτυχή αποκόμισης εσόδων για το Κράτος προκειμένου ν ανταποκριθεί στους υπερ-φιλόδοξους και εν τέλει αδιέξοδους στόχους του Μνημονίου.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρουν το 74% του Ελληνικού λαού να πλειοδοτεί υπέρ των  ιδιωτικοποιήσεων δίνει αναμφίβολα το «πράσινο φως στην Κυβέρνηση» για να ξεκινήσει την εκποίηση –κοινώς ξεπούλημα – του δημόσιου πλούτου της χώρας. Παρ ότι το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό και ενδεχομένως ν αποτελεί κατασκεύασμα των ΜΜΕ και των ημετέρων εταιριών δημοσκόπησης , η στάση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα ιδεολογική ήττα της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που παρά τις επιμέρους διαφορές της, σ όλη την μεταπολίτευση στήριξε τον κακώς νοούμενο Κρατισμό , δηλ τις προνομιούχες συντεχνίες των ΔΕΚΟ και των συνδικαλιστών που επί σειρά αιτών απολάμβαναν ειδικά προνόμια εξασφαλίζοντας την συναίνεση στην αναπαραγωγή του πολιτικού συστήματος και στην εξάρτηση της  χώρας από τα Δυτικά κέντρα ισχύος. Ενώ λοιπόν στις μέρες μας σ όλο τον Δυτικό κόσμο οι ιδιωτικοποιήσεις και η  κυριαρχία των αγορών δέχονται σφοδρή κριτική ακόμα και από πρώην νέο-φιλελεύθερους, στην Ελλάδα επιχειρείται ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που παρόλα τα φληναφήματα των «οικονομολογούντων» της Κυβέρνησης θα καταδικάσει σε από-ανάπτυξη και θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια , ανεργία και οικολογική καταστροφή.

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...