Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Οι πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο και η υποθήκη του Περιβάλλοντος στην εποχή των Μνημονίων

Οι σκηνές που εκτυλίχθησαν το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής , χαρακτηρίστηκαν ακραίο και ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο που ανάλογα του διαδραματίστηκαν το 1961 και το 1977! Πράγματι το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε σε κάποιες περιοχές στα 130mm, -μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα-, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του «εγκλωβισμού και της ανατροφοδότησης των καταιγίδων». Ενώ δλδ η πρώτη έντονη βροχόπτωση εξελίχθηκε στις 5 το πρωί, ακολούθησε ψύξη χαμηλότερων αέριων μαζών που κινήθηκαν στα ανώτερα στρώματα προκαλώντας χαλαζόπτωση και συνέχεια της καταιγίδας. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε 4-5 φορές με αποτέλεσμα την πτώση ασυνήθιστου όγκου νερού και την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων τεράστιας έκτασης. Αποτέλεσμα: μια κοπέλα νεκρή, περίπου 2000 κλήσεις στην πυροσβεστική για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα , δρόμοι κλειστοί και μια πόλη σε πλήρη απορρύθμιση και χάος.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΝ-ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση -ως μέλη πρωτοβάθμιων συλλόγων και αδελφοτήτων- δεχτήκαμε την πρόσκληση της Παν-ηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στις 17 του Δεκέμβρη για την σύσταση Δικτυού Αλληλεγγύης Ηπειρωτών.

Η Συνομοσπονδία όντας συνιστώσα 450 και επιπλέον πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών αποτελεί τον κατ εξοχή φορέα εκπροσώπησης χιλιάδων αποδήμων Ηπειρωτών στην Ελλάδα και στον εξωτερικό . Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μείνει απαθής μπροστά στις συνέπειες των εξοντωτικών οικονομικών μέτρων που οδηγούν ταχύτατα στην κατάρρευση του Κοινωνικού Κράτους και στην αποδιάρθρωση μεγάλου κομματιού των συμπολιτών μας –αποδήμων Ηπειρωτών- .

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...