Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Συνέντευξη του Κου Φασιά Πέτρου Εταιρία : ΑΡΤΑ ΦΥΣΙΚΑ στον Νίκο Ντάσιο


Κε Φασιά

Πείτε μου πως ξεκίνησε η επιχειρηματική ιδέα των αυτόματων πωλητών φυσικού χυμού πορτοκαλιού στην πόλη της Άρτας και πόσο έχει επεκταθεί μέχρι σήμερα ;

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια συνεχούς συζήτησης, όμως τελικά η εταιρεία ΑΡΤΑ ΦΥΣΙΚΑ (Φασιας Πέτρος & Αλέξη Βάγια ) πήρε την απόφαση να επενδύσει στην Άρτα με το φυσικό της προϊόν. Η σύσταση της εταιρείας έγινε πριν ένα χρόνο και ακολούθησε η αίτηση προς το Δήμο Αρταίων για την διάθεση χώρου τοποθέτησης των μηχανημάτων. Βρήκαμε άμεση και θετική ανταπόκριση από τον Δήμο που είδε  με θετική ματιά την πρότασή μας για παραχώρηση χώρου σε κεντρικά σημεία της πόλης μας.

Η εικόνα τους είναι αυτή που σήμερα οι πολίτες αντικρίζουν επί της πλατείας Κιλκίς καθώς και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από τον Άγιο Δημήτριο. Μας έχει ήδη δοθεί και τρίτη άδεια για την πλατεία Ζέρβα  και μέχρι το τέλος του μήνα  θα μας βρίσκεται επίσης στην παραλία Βράχου στην Πρέβεζα, στην Πάργα, κι αργότερα σ’ όλες τις πόλεις της Ηπείρου όπου πέραν των άλλων θα προβάλουν όχι μόνο το προϊόν, αλλά και την Άρτα ολόκληρη. 

Συνέντευξη του Μαΐστρο Καραμπάση Πρόεδρο του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής στον Νίκο Ντάσιο

Πείτε μας κάποια πράγματα για τον σύλλογο σας: πότε ξεκίνησε; ποιος είναι ο σκοπός του, ποιοι και πόσοι είναι μέλη του; Υπάρχουν αντίστοιχες συλλογικότητες στην υπόλοιπη Ελλάδα;  

Ο ΣΥΒΑΑ ιδρύθηκε το 2002 από βιοκαλλιεργητές από όλη την επικράτεια με αρχικό  σκοπό την οργάνωση και λειτουργία αγορών βιοκαλλιεργητών στο νομό Αττικής. Μέλη του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής είναι βιοκαλλιεργητές επαγγελματίες αγρότες οι οποίοι παράγουν και πιστοποιούν τα προϊόντα τους  σύμφωνα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές των κανονισμών και τις νομοθεσίες ως αυτές ισχύουν σχετικά με την βιολογική παραγωγή. Στον ΣΥΒΑΑ  μέλη μπορούν να γίνουν βιοκαλλιεργητές από όλη την Ελλάδα, -αυτή την στιγμή στον Σύλλογο είναι εγγεγραμμένοι 250 βιοκαλλιεργητές-. Αντίστοιχα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, και αλλού υπάρχουν αντίστοιχοι φορείς με ίδιο σκοπό. Το σύνολο των βιοκαλλιεργητών ανά την επικράτεια ξεπερνά τους 1000 βιοκαλλιεργητές.

Συνέντευξη του Παντελή Ρίτσου στο Νίκο Ντάσιο για την κατάσταση στον Αγροτικό χώρο.

1.       Μόλις χτες ο Πρωθυπουργός μετείχε σε σύσκεψη στου Μαξίμου κατά την οποία παρουσιάστηκε μια μελέτη 30 σελίδων με τίτλο «Growth Strategy», η οποία κάνει αναφορά στην αναγκαιότητα παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων «γεωγραφικής ένδειξης» στο πλαίσιο ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να περιλαμβάνει μια τέτοια στρατηγική για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και της περιφέρειας της χώρας και με ποια μέσα μπορεί αυτή να προχωρήσει;

Ο μικρός αγροτικός κλήρος , ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των κατ’ επάγγελμα αγροτών και κατ’ επέκταση το έλλειμμα γνώσεων και εκπαίδευσής  τους σε οτιδήποτε αφορά το πρωτογενή τομέα είναι τα  κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργίας. Σε συνδυασμό με την πλήρη εξάρτηση από τις αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δημιουργηθεί ένα αντιπαραγωγικό  μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης .   Ο πλήρης έλεγχος από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών στο τι θα παράγει, πόσο θα παράγει και που θα εξάγει ο αγροτικός τομέας της χώρας, παραγνωρίζοντας τη διατροφική αυτάρκεια και ενισχύοντας την εξάρτηση από τις όποιες  αποφάσεις λαμβάνονται « για εμάς χωρίς εμάς» δεν μετριάζεται από μακροσκελείς μελέτες αν δεν καταγράφονται τα συγκεκριμένα βήματα  προς μια υγιή αγροτική ανάπτυξη .
Πρωταρχικό βήμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η δια βίου εκπαίδευση των παραγωγών σε θέματα καλλιεργειών, οργάνωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μεταποίησης και διάθεσης προϊόντων.  Προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και την ορθολογική παραγωγή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων είναι οι συμπράξεις Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Γεωπονικών Πανεπιστημίων και αντιστοίχων σχολών των Τ.Ε.Ι με Ομάδες Παραγωγών για τη παραγωγή καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων που αφ’ ενός θα διασφαλίζουν τη διατροφική μας αυτάρκεια και αφ’ ετέρου  θα διασφαλίζουν υψηλή προστιθέμενη αξία στα εξαγώγιμα προϊόντα μας.
Η χρηματοδότηση των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των γεωπονικών σχολών ώστε να μπορούν να επιτελούν αποτελεσματικά το έργο τους θα πρέπει να προέρχεται από  τα έσοδα των Ομάδων Παραγωγών που συμπράττουν  με τα αντίστοιχα τοπικά Ιδρύματα και σχολές  καθ’ ότι έχει αποδειχθεί ότι το παρόν μοντέλο της κρατικής και Κοινοτικής χρηματοδότησης των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Γεωπονικών Σχολών έχει οδηγήσει τη μεν αγροτική έρευνα στην ανυπαρξία τη δε αγροτική εκπαίδευση στη στασιμότητα.
Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων,  Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης που τόσο συχνά αναφέρονται στις κατά καιρούς εξαγγελίες σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης , θα αποκτήσουν πραγματική υπόσταση μέσω των συμπράξεων Έρευνας – Εκπαίδευσης – Παραγωγής.

Βόρεια Συρία, Τουρκικός Εθνικός όρκος…

Η αποδυνάμωση της Χεζμπολά, μετά τις Ισραηλινές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο καθώς και του Ρωσικού παράγοντα λόγω του μετώπου της Ουκρανίας, ε...