Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

....αιωρούμενος στο "κοίλον της Ιστορίας...."


Η επόμενη μέρα των εκλογών

Τα δύο βασικά ζητήματα που θα προκύψουν στο οικονομικό πεδίο αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι η εξυπηρέτηση των άμεσων δανειακών αναγκών της χώρας και η διαπραγμάτευση του χρέους.
Το πρώτο σκέλος, απαιτεί περί τα 22 δις €, με άμεσες τις ανάγκες του 1,5 δις για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν  τον Μάρτιο. Οι υποχρεώσεις αυτές θ αποτελέσουν αναμφίβολα το πρώτο επίπεδο εκβιασμού της νέας Κυβέρνησης δεδομένων όσων περιγράφονται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ περί: α) της αδυναμίας έκδοσης νέων εντόκων γραμματίων  –παρά μόνο με έγκριση των δανειστών-, αφού έχει ήδη ξεπεραστεί το όριο των 15δις για τις τρέχουσες ανάγκες του δημοσίου και β) της απροθυμίας των ξένων Τραπεζών να προβούν σε αγορές Ελληνικών ομολόγων, όσο ανακινείται το «Ελληνικό πρόβλημα». Ως εκ τούτου θα πρέπει, προκειμένου ν αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, ν αναζητηθούν χρήματα από τις εγχώριες Τράπεζες, εφόσον αυτές διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Η άλλη εκδοχή θα ήταν αυτή της παράτασης των δανειακών υποχρεώσεων του τρέχοντος έτους –πρόταση Δραγασάκη-, κάτι που δεν έχει γίνει αποδεκτό έως σήμερα από τους δανειστές. Να επισημανθεί  πως για τις ανάγκες αυτές, στο πλαίσιο των προσβλεπόντων από την τρέχουσα δανειακή σύμβαση, θα χορηγούνταν  10δις € από την προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) και 12,5 δις από το ΔΝΤ . Ως προϋπόθεση οι δανειστές ζητούσαν αξιολόγηση του προγράμματος και νέα επώδυνα μέτρα, με τα πιο σκληρά αυτών να επικεντρώνονται στο συνταξιοδοτικό και στις απολύσεις στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, οδηγώντας σε κατάρρευση την ήδη χειμαζόμενη  μεσαία τάξη της χώρας.

H επίθεση των βακτηρίων

Αφορμή για το εν λόγω σημείωμα αποτέλεσε  πρόσφατη δημοσίευση Βρετανικής έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις της επέκτασης των ανθεκτικών βακτηρίων στην δημόσια υγεία. Η μελέτη που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό κο Κάμερον από τον επικεφαλής της ομάδας αντι-μικροβιακής αντοχής, οικονομολόγο κο Τζιμ Ο Νιλ , αποφαίνεται ότι έως το 2050 οι θάνατοι κατ’ έτος, λόγω της επέκτασης των ανθεκτικών βακτηρίων, θα ανέρχονται κατά μέσο όρο τους 10 εκατ. ανθρώπους!  Το φαινόμενο κρίνεται εξ ίσου απειλητικό για την ανθρώπινη ζωή μ αυτό της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη αφού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και 3,5% ενώ το κόστος αντιμετώπισης θα φτάσει στα 100 τρις $!
Τα μεγαλύτερα πλήγματα  θα σημειωθούν σε χώρες που συνδυάζουν μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση και χαμηλές δαπάνες υγείας όπως για παράδειγμα η Νιγηρία όπου 1 στους 4 θανάτους θα προκαλείται από λοιμώξεις ή η Ινδία όπου εκτιμάται ότι θα χάνουν την ζωή τους πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι ετησίως. Στον Δυτικό Κόσμο ήδη σήμερα 50.000 είναι κατά μέσο όρο οι θάνατοι ετησίως, από συναφείς αιτίες με τον ρυθμό να βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.  Στις κυριότερες αιτίες συγκαταλέγονται οι παρενέργειες από  τα ανθεκτικά στελέχη της φυματίωσης, της ελονοσίας , της σαλμονέλας και του Ecoli.

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στην Δυτική Αθήνα

Δεν χρειάστηκε παρά μόλις 1,5 ώρα έντονης βροχής στο λεκανοπέδιο για ν αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα 25  Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, να πλημμυρίσουν 580 σπίτια και καταστήματα, να παρασυρθούν 170 οχήματα φτάνοντας το ύψος της δημόσιας δαπάνης  αποζημίωσης για τους πληγέντες στο 1 εκατ. €! Η υπερχείλιση του ρέματος της «Εσχατιάς» που ξεκινάει από την Πάρνηθα για να ενωθεί με τον Κηφισσό στο Περιστέρι θέτει αν αμφιβόλω την συνήθη πρακτική εγκιβωτισμού και υπογειοποίησης για την διαμόρφωση των δικτύων ομβρίων της πόλης. Ο εγκιβωτισμός της κοίτης και των πρανών με τσιμέντο κατέστρεψε την φυσικότητα των ρεμάτων , περιόρισε την απορροφητικότητα των νερών από το φυσικό έδαφος με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του όγκου και της ταχύτητας των νερών απορροής, δεδομένης και της οριστικής αποψίλωσης των ορεινών όγκων του Λεκανοπεδίου.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Μετά την συγκέντρωση μισού εκατομμυρίου ψήφων, στην γειτονική Ιταλία, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην λιτότητα, με πρωτοβουλία 16 οικονομολόγων  και νομικών απ όλο το πολιτικό φάσμα, η Γαλλία μεταθέτει για το 2017 τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος επιτιθέμενη κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –στην ουσία κατά του Βερολίνου-, για την μη πρόβλεψη των συνθηκών ύφεσης και χαμηλού πληθωρισμού που καθιστούν απαγορευτική την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας.  Ενδεχόμενη απόρριψη του Γαλλικού προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες όπου αναμένετε να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου προβλέποντας έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2015 –μακριά από το 3% του συμφώνου σταθερότητας-, θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το υπάρχον  ρήγμα στον Γαλλογερμανικό άξονα με απρόβλεπτες συνέπειες για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Ακόμα και η Γαλλική Le Monde φιλοξενεί άρθρα για το ενδεχόμενο της εξόδου της Γαλλίας από το Ευρώ –συμπαρασύροντας χώρες όπως η Ιταλία , η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα-  την ίδια ώρα που ο Σόιμπλε μιλάει ανοιχτά για το σχέδιο της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΝΗΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

«…μη κουραστείς στη στράτα μας , την λεβεντιά μη χάνεις η στάνη, το καλύβι μας , ο κήπος το χωράφι μας έζησαν , μας άξιναν πρέπει να τα τιμάμε…»


έλεγαν οι παλιοί άνθρωποι στον τόπο μου,  στη γη που πάτησαν οι ιεροί Μύστες των Σελλών για να δοξάσουν ξυπόλητοι την Μητέρα Γη και να διαβάσουν τα μελλούμενα στο θρόισμα της ιεράς φηγούς . Εκεί που το Ελληνικό Πνεύμα νοηματοδοτήθηκε από την βαθιά σχέση του Ανθρώπου με την Φύση και το Αρχαίο Θέατρο έγινε το μεγάλο σχολείο συμφιλίωσης του Ανθρώπου με την Τραγική του Μοίρα. Στη γη που αιώνες μετά οι Σουλιώτες έκαναν Πράξη τον Αντιστασιακό χαρακτήρα του Ελληνισμού γινόμενοι οι προπομποί της μεγάλης Επανάστασης του Γένους από τον Οθωμανικό Ζυγό.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Όταν στις 4 Ιουνίου αιφνιδίως η Κυβέρνηση θυροκόλλησε το κλείσιμο της Βουλής , η επιχειρηματολογία ήταν ότι είχαν ολοκληρωθεί η βασικές εργασίες της. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι μοναδικός λόγος  ήταν η παραγραφή των αδικημάτων του κου Βενιζέλου για  τα σκάνδαλα των Γερμανικών υποβρυχίων και για την υπόθεση της Proton Bank. ‘Εκτοτε κάθε άλλο παρά αναστολή των εργασιών παρουσιάζει το θερινό τμήμα της Βουλής αφού είναι σε πλήρη εξέλιξη η ψήφιση σοβαρών νομοσχεδίων –με την μορφή του κατεπείγοντος-, ως προαπαιτούμενα για την λήψη των δυο επόμενων δόσεων.
Η έλευση της τρόικας –κατά πάσα πιθανότητα στις 8 Ιουλίου-, θέτει ως αναγκαιότητα για την εκταμίευση της δόσης του 1δις του Ιουνίου, την ψήφιση βασικών νομοσχεδίων με τα σημαντικότερα εξ αυτών: το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Έπονται άμεσα τα 6 επόμενα προαπαιτούμενα για την δόση του 1δις του Ιουλίου –η οποία φαίνεται να εκταμιεύεται τον Σεπτέμβριο- με σημαντικότερα  την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ και το νέο ασφαλιστικό για τις ρυθμίσεις των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των επικουρικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: «Η ΛΕΗΛΑΣΊΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ»

Σε λεηλασία εξελίσσεται η διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ : «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.»  ήδη από το 2011 στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων» και του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας», με σκανδαλώδης ρυθμίσεις υπέρ του ομίλου του Κου Λάτση. Καθόλου τυχαία πρόσφατα η Βουλή με  πρόσχημα την μη απώλεια θέσεων εργασίας χάρισε πρόστιμα δις των Κων Βαρδινογιάννη και Λάτση.
Με αφορμή την περίπτωση «αξιοποίησης» του χώρου των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σύμφωνα με τον Ν. 4062/12 (ΦΕΚ 70/Α/30-3-2012), θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω τον όρο «λεηλασία», επικεντρώνοντας, στο τίμημα, στην διαδικασία, στα οφέλη του Δημοσίου και στις Οικολογικές –Κοινωνικές παρενέργειες που αυτή θα προκαλέσει. Διευκρινίζω εξ αρχής πως υποστηρίζω την αξιοποίηση του χώρου –αντιθέτως με την σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης του-. Αξιοποίηση με βασικό κορμό ένα μητροπολιτικό πάρκο πολλαπλών παραγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, που θα συνδέει το θαλάσσιο οικοσύστημα και τον ορεινό όγκο του Υμηττού, που θα αναδεικνύει τα σημαντικά αρχαιολογικά και βυζαντινά ευρήματα των σύγχρονων ανασκαφών στην κοιτίδα του Θουκυδίδη και θα προωθεί την ήπια τουριστική εκμετάλλευση.

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...