Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Για έναν "Ελληνικό" τουρισμό

 

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης για την βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών, με τον στόχο  της φετινής  σεζόν να τίθεται στο  50% της τουριστικής ζήτησης του 2019.

Στην επίτευξη του στόχου συνηγορεί η θετική πορεία των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την  εφαρμογή της «πράσινης κάρτας» εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό  επίπεδο. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα,  τουρίστες προερχόμενοι από χώρες της Ε.Ε, των χωρών  Σέγκεν και άλλων  με σχετικά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα,  όπως οι ΗΠΑ, η Μ Βρετανία[1], το Ισραήλ, η Σερβία, τα Εμιράτα  κά, δεν θα απαιτείται να παραμένουν σε 7ημερη καραντίνα κατά την είσοδο τους  εφόσον είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ. Στα επίσης θετικά  συμπεριλαμβάνονται η σχετικά καλύτερη υγειονομική κατάσταση της χώρας  σε σχέση με τις ανταγωνίστριες της Μεσογείου:  Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και το εμπάργκο πτήσεων της Ρωσίας προς την Τουρκία, μετά την πρόσφατη υποστήριξη της στην Ουκρανία.  Υγειονομικό κίνδυνο παρ όλα αυτά συνιστούν οι υπερεθνικές οδικές διελεύσεις τουριστών και εργαζομένων  στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι όμορες Βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν πολύ αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα με τις Βουλγαρία, Σκόπια, Βοσνία και Μαυροβούνιο να κυμαίνονται περί τους 2500 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το τελευταίο διάστημα.

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...