Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Κυκλική οικονομία. Πόσο μας αφορά;

Κάποτε στα σπίτια  οι γιαγιάδες και μανάδες μας δεν άφηναν να πάει τίποτα χαμένο. Ένα ύφασμα είχε πολλαπλές χρήσεις, τα πάντα ξανα-χρησιμοποιούνταν, το φαγητό δεν πετιόταν, κάθε τι γινόταν αντικείμενο με αξία χρήσης. Με τον αστικοποιημένο τρόπο ζωής και τα παρασιτικά πρότυπα αυτά όχι απλά ξεχάστηκαν αλλά έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή. Η ευμάρεια, ο  εύκολος πλουτισμός και η καταναλωτική έκρηξη εξοβέλισαν τις συνήθειες της «παλιών» οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως αναχρονιστικές.

Το μεταναστευτικό και η Ελλάδα των συνόρων

Δύο είναι τα ιστορικά γεγονότα που σηματοδοτούν την γιγάντωση της μετακίνησης των πληθυσμών, η οποία έχει καθοριστική επίδραση στην Ελληνική κοινωνική συγκρότηση.
·         Το τέλος του Ψυχρού πολέμου, που συνοδεύτηκε με την άνοδο της φάσης της Παγκοσμιοποίησης στα τέλη της δεκαετίας του 90 και
·         Η Αραβική Άνοιξη συνδυαζόμενη με  την  ήττα των Αμερικανικών στρατευμάτων στο πολεμικό πεδίο της Μ. Ανατολής και την αποτυχία της Δυτικής και Τουρκικής διπλωματίας στο Συριακό μέτωπο.

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...