Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Απόπειρα διάρρηξης.

 

Χθες το πρωί έγινε απόπειρα διάρρηξης από δύο ενήλικες, ευτυχώς αναποτελεσματική, στο πατρικό σπίτι που διαμένουν οι ηλικιωμένοι γονείς μου, σε χωριό της Άρτας. Με την μέθοδο της παραπλάνησης, των ταλαιπωρημένων που ζητούν νερό και καφέ, εισήλθαν στο σπίτι. Την ώρα που ο πατέρας μου έφτιαχνε καφέ, ο ένας εκ των δύο, προσποιούμενος ότι πηγαίνει τουαλέτα, άρχισε να ψάχνει τα δωμάτια για χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα. Η έγκαιρη αντίληψη του συμβάντος και η ψύχραιμη στάση του πατέρα μου απέτρεψε τα χειρότερα. Απέστειλα το υλικό από εσωτερικές κάμερες ασφαλείας στο Αστυνομικό Τμήμα Άρτας και μετά από επιτόπια καταγραφή και κατάθεση, κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Από την έως τώρα έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ένας εκ των δύο ανήκει στην κοινότητα ΡΟΜΑ της Άρτας και ο άλλος είναι αλλοδαπός. Πληροφορήθηκα δε ότι ανάλογα περιστατικά έχουν αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή όπου οι δράστες, στοχοποιουν κλειστά σπίτια ή χρησιμοποιούν ανάλογες μεθόδους παραπλάνησης για να εισέλθουν, κυρίως σε σπίτια που διαμένουν ηλικιωμένοι, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ ή λογιστές που επιστρέφουν χρήματα μετά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Επιβεβαιώνεται λοιπόν γιατί ένα σημαντικό κομμάτι των ηλικιωμένων ανθρώπων επιλέγει να ψηφίζει θέτοντας ως βασικότερη παράμετρο την ασφάλεια και την κοινωνική προστασία. Ιδιαίτερα σε μια περιφέρεια όπως η Ήπειρος που αν δεν αναστραφεί η σημερινή τάση θα αποτελεί οιονεί «γηροκομείο». Ευχαριστώ τους αστυνομικούς των γραφείων ασφαλείας και εγκληματολογικών ερευνών για την έγκαιρη ανταπόκριση και την συνεχή ενημέρωση μου για την πορεία των ερευνών.

17.06.2023

Η εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας

Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί αναμφίβολα μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία. Η Ελληνική Πολιτεία, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι πολίτες, οφείλουμε με κάθε τρόπο να συνδράμουμε ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να παρασχεθούν ασφαλείς συνθήκες διαμονής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης στους διασωθέντες.

Για τον Γιάννη Μαρκόπουλο


Ότι πολύτιμο αφήνει παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές ένας μεγάλος του πολιτισμού που μας αποχαιρετά, είναι τούτη η σύνθεση της Ελληνικής παράδοσης με το αντιστασιακό φρόνημα ενός λαού που στη διαχρονία του πάλευε για Ελευθερία και Δικαιοσύνη.
Από την Κρητική παράδοση των παιδικών του χρόνων έως του Ελεύθερους Πολιορκημένους, ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνθέτει Σολωμό, Σεφέρη, Ελύτη, Κατσαρό , Ελευθερίου, καλώντας μας εμφατικά σε μια «επιστροφή στης ρίζες μας» για να ανασχεδιάσουμε το συλλογικό μας μέλλον και να συμφιλιωθούμε με την Φύση (μας).
Με την μουσική για την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και του Πυρρίχιους χορούς, συναντιέται με την πρωτοπορία των σύγχρονων ρευμάτων στην μουσική και την Δυτική κλασική παράδοση, χαράσσοντας τον «δικό μας δρόμο» για τον οικουμενισμό.
Παρά την σημερινή παρακμή, ευελπιστώ κάποια επόμενη γενιά να ξαναπιάσει αυτό το νήμα του Αληθινού και του Υψηλού και η «Λέγκω μας» (η Ελλάδα) , «…το κοριτσάκι που το ντύσανε γριά… ν’ αναζητήσει και πάλι την χαμένη Ελευθεριά»!
Ευχαριστούμε για όλα.

11.06.2023

Όσα δεν ακούγονται προεκλογικά για την οικονομία.

Αύξηση μισθών και συντάξεων, «δικαιοσύνη παντού», προστασία πρώτης κατοικίας, αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, είναι μερικά από τα προεκλογικά συνθήματα των κομμάτων για την οικονομία, σε τούτη την μακρά προεκλογική περίοδο. Συνθήματα στα οποίο πλειοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό μ ένα κατεγγελτικό και τιμωρητικό λόγο, στον οποίο διαγκωνίζονται οι λεγόμενοι αντι-συστημικοί, αριστρέας ή δεξιάς προελεύσεως. Ακατάσχετη παροχολογία που ακούγεται  πολύ γνώριμη  στους μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους, που είναι πιο εξοικειωμένοι με  τον τρόπο εκλογικής αναμέτρησης στη  Μεταπολίτευση, εποχή που όμως έχει παρέλθει οριστικά μετά  την περίοδο των Μνημονίων. Και αν συντηρήθηκαν οι υψηλές  κρατικές παροχές και τα επιδόματα,  λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επιτρέποντας στην Κυβέρνηση της ΝΔ μια πιο σοσιαλδημοκρατική διαχείριση με επιχορηγήσεις άνω των  50 δις €  για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης  και επιπλέον 10 δις  για την ενεργειακή, φαίνεται πως αυτή η περίοδος κλείνει οριστικά.

Στο νησί του Ιπποκράτη…

 

Κι όμως, εν έτει 2023, στο νησί του Ιπποκράτη μπορεί να «φεύγει» μια γυναίκα 63ων χρονών από ανεύρυσμα στην καρότσα ενός αγροτικού, καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο! Στην ακμάζουσα δημογραφικά και οικονομικά Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που κατέχει το 2ο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετά την Αττική, με το νησί της Κω να έχει πάνω από 500 εκατ € έσοδα από το ένα εκατ τουρίστες ετησίως, αντιστοιχούν μόλις τρία ασθενοφόρα για 40χιλ μόνιμους κατοίκους! Κι απ αυτά είναι σε λειτουργία το ένα λόγω έλλειψης διασωστών, εξ ου και στην μεταφορά της άτυχης γυναίκας συμμετείχε οδοντίατρος!

29η Μαΐου

 

Το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών ήταν αναμενόμενο. Όταν ο Ερντογάν σ’ όλη την προεκλογική του καμπάνια αναδεικνύει ένα μεγάλο όραμα, κάνοντας λόγο για τον αιώνα της Τουρκίας, εμφανίζεται στο παγκόσμιο ισλαμ ως ο απελευθερωτής της Αγιάς Σοφιάς και επαναφέρει στη συλλογική μνήμη των Τούρκων τον συμβολισμό της 29ης Μαΐου, παραλληλίζοντας τον ίδιο με τον Μωάμεθ, ενώ από την άλλη ο Κιλιτσάρογλου αναλώνεται στην τιμή των κρεμμυδιών και στον πληθωρισμό, δεν
χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για το ποιος θα υπερισχύσει. Το πρόβλημα είναι ο δυτικός κόσμος και ιδιαίτερα εμείς που αντιμετωπίζαμε την συμπεριφορά των Τούρκων ψηφοφόρων σαν να πρόκειται για δυτικούς πολίτες κάποιες δεκαετίες πριν που επέλεγαν πολιτικούς που εγγυούνταν την αύξηση του επιπέδου κατανάλωσης τους. Ακόμα και τώρα αρκετοί δικοί μας αναλυτές εκτιμούν την συμπεριφορά του Ερντογαν την επόμενη μέρα με βάση τα προβλήματα της Τουρκικής λίρας ή νομίζουν πως η υστεροφημία του θα περιοριστεί σε μεγάλα φαραωνικά έργα στην Ανατολία. Όμως ο Ερνογαν θα επιχειρήσει να κλείσει τον ιστορικό του κύκλο με μια μεγάλη κατάκτηση απέναντι στον Ελληνισμό, ολοκληρώνοντας το 1922, -εξ ου και η αναφορά του στο 1453-, που αποτελεί όρο για την μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμια δύναμη. Ας του θυμίσουμε λοιπόν εμείς οι απλοί πολίτες, γιατί η ελίτ και τα κόμματα δε θα το κάνουν, ότι είμαστε απόγονοι του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που θα στοιχειώνει πάντα τα κατακτητικά του όνειρα….

29η Μαίου 2023

ΟΧΙ στους "Χριστέμπορους"

Μετά το "ως εδώ" του Αρχιεπισκόπου, τις ηχηρές δηλώσεις των Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως και Δημητριάδος, του Ηγουμένου της Μονής Καρακάλλου, και άλλων που ευελπιστώ ν' ακολουθήσουν, απαιτείται άμεση σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου με απόφαση να κηρυχθούν ως "αιρετικές" οργανώσεις και πρωτοσταντούντες στην υποστήριξη κομμάτων όπως η ΝΙΚΗ, η Ελληνική Λύση, το κόμμα Κασιδιάρη και λοιποί. Η Ορθοδοξία είναι πολύ ευρύτερη για να χωρέσει σε κόμματα, διατηρείται στους αιώνες γιατί ενώνει τους Έλληνες στη βάση της Ελευθερίας και της Αγάπης κι έχει αντιστασιακό πρόταγμα που δε συνάδει με "χριστέμπορους" "ναζιστές" και επιχειρηματίες της συμφοράς. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί ν αποτελέσει "δούρειο ίππο" της Ρωσίας του Πούτιν που έχει πάρει σαφή ανθελληνική θέση, ευθυγραμμιζόμενος απολύτως με τον Ερντογανικό αναθεωρητισμό.

 Δήλωση Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου «ΩΣ ΕΔΩ» (iaath.gr)

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...