Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Η Γαλλία σε ακυβερνησία

 

Η συγκρότηση των Λαϊκών Μετώπων αποτέλεσε μια στρατηγική της Κομιντέρν για ευρύτερες συμμαχίες των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη με τους σοσιαλιστές και τα αστικοδημοκρατικά κόμματα, για την ανάσχεση του ελαύνοντα φασισμού από το 1934. Σε μια κριτική του ο Νίκος Πουλαντζάς, με αφορμή την βραχύβια Κυβέρνηση Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία το 1936 υπό τον Λέον Μπλούμ, εστιάστηκε στο ζήτημα της δημοκρατίας ως ζητούμενο συμμετοχής των λαϊκών μαζών στις πολιτικές διεργασίες των μετώπων καθώς και στην εθνικοποίηση του Λόγου της Αριστεράς. Αυτό όμως προσέκρουε στην γραφειοκρατική δομή των κομμουνιστικών κομμάτων και προϋπέθετε ριζική ανατροπή στην λειτουργία τους, θέτοντας σε προτεραιότητα αμεσο-δημοκρατικές λειτουργίες και εργατικά συμβούλια έναντι της πυραμιδωτής λειτουργίας του κομμουνιστικού ιερατείου και απογαλακτισμό από την Σοβιετική εξάρτηση.

ΑΡΔΗΝ τεύχος 130-131

 

Με τρία νέα αφιερώματα κυκλοφορεί το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού ΑΡΔΗΝ που αφορούν:
• στην ανάδειξη πτυχών του Βυζαντίου στην τέχνη, στα γράμματα και στην κοινωνική πολιτική που σκοπίμως αποσιωπώνται από την κυρίαρχη ιδεολογία, εμφανίζοντας το ως μια θρησκόληπτη και σκοταδιστική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.
• Στα 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου που συντελέστηκε με κύρια ευθύνη της Χούντας και υποβιβάστηκε στην συλλογική λήθη από τα κόμματα της Μεταπολίτευσης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την πλήρη Τουρκοποίηση της μεγαλονήσου σήμερα.
• Στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών που κλυδωνίζουν την ισχύ των παραδοσιακών κομμάτων λόγω της ανάδειξης ως προτεραιοτήτων στο λαϊκό σώμα αιτημάτων για την συλλογική ασφάλεια, την οριοθέτηση των μεταναστευτικών ροών καθώς και την άμυνα της Ευρώπης συνέπεια των εν εξελίξει δυο μεγάλων πολέμων στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.
Στις σελίδες για την κίνηση των ιδεών, την ιστορία και το βιβλίο, θα βρείτε βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτική κινηματογράφου, αθλητικά και πολλά άλλα.
Η κυκλοφορία του ανανεωμένου ΑΡΔΗΝ χρειάζεται την στήριξη σας. Αγοράστε ένα τεύχος για εσάς ή για έναν φίλο/η σας από τα περίπτερα ή τα βιβλιοπωλεία ή γραφτείτε συνδρομητές. Με 35 ευρώ εξασφαλίζετε έντυπη συνδρομή για 5 τεύχη, ή, αν προτιμάτε, 20 ευρώ για ηλεκτρονική συνδρομή 5 τευχών. Για τις επιχειρήσεις υπάρχει η δυνατότητα διαφήμισης με χαμηλές τιμές. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2103826319 ή στο perardin@gmail.com.
Χρόνια πολλά για την γιορτή των δύο μεγάλων Αποστόλων μας σήμερα, του Πέτρου και του Παύλου.

29.06.2024

Νέος Ερμής ο Λόγιος, τ. 27


Για όσες και όσους θα ήθελαν πραγματικά να ερμηνεύσουν τις κοινωνικές διεργασίες στην Ευρώπη που παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, όπως αυτά που είδαμε στις πρόσφατες ευρω-εκλογές, προτείνω την ανάγνωση του ανοιξιάτικου (27ο) τεύχους του νέου Λόγιου Ερμή.
Ιδιαιτέρως τα άρθρα των:
Κριστόφ Γκιλλουί, που διεισδύει στο βασικό αίτιο της υποχώρησης της Αριστεράς η οποία έφτασε να διαμορφώνει τον κύριο ανθρωπολογικό τύπο που εξυπηρετεί την νέο-φιλελεύθερη και την woke ατζέντα,
Ζαν Κλώντ Μισεά, ο οποίος αναδεικνύει την ταυτοτική εξέγερση των κατώτερων τάξεων ως απάντηση στην βίαιη διάλυση του τρόπου ζωής τους από την προοδευτική ολιγαρχία, γεγονός που εξηγεί την στροφή των «από κάτω» στην υποστήριξη ταυτοτικών κομμάτων.
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση μεταξύ Ρόμπερτ Κάπλαν, Τζόν Γκρέι και Ελεν Τόμσον ως προς την σπάνη των φυσικών πόρων που θα επέτρεπε την ενεργειακή μετάβαση, δεδομένης της οικολογικής κρίσης και του υπερ-πληθυσμού, με συνέπεια τους παγκόσμιους ανταγωνισμούς που διαμορφώνουν τους όρους της νέας εποχής της Τραγωδίας που ζούμε.
Για όσες/ους ακόμα αμφιβάλλουν για τις επιδιώξεις της Ρωσίας στο στρατιωτικό πεδίο, θα είχε ενδιαφέρον η ανάγνωση των θέσεων του Σεργκέι Καραγκάνοφ, ενός από τους πιο ισχυρούς συμβούλους του Πούτιν, περί της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη προκειμένου η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ ν αναγκαστούν να υποταχθούν στην Ρωσία.
Τέλος -μεταξύ πολλών άλλων- το αφιέρωμα του τεύχους για τον Ελληνικό Πολιτισμό ως Οικουμενική Πρόταση που θα άξιζε να διαβαστεί από τους ασκούντες πολιτική ή από αυτούς που θα κληθούν να εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ως προς τις δυνατότητες του Ελληνισμού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο διεθνές επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Καλή ανάγνωση!

20.06.2024

Γερμανία: ο υπονομευτής της Ευρώπης.

Η έκθεση Ντράγκι, όπως και η αντίστοιχη Λέτα λίγους μήνες πριν, αποτελούν τα πιο σημαντικά κείμενα της τρέχουσας περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένω...