Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Η επικαιρότητα του Παπαδιαμάντη

 

Δεν έχω παρακολουθήσει επισταμένως το τραγικό γεγονός της παιδοκτονίας στην Πάτρα και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες που η δικαιοσύνη και οι ειδικοί επεξεργάζονται. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ το άλλο μεγάλο έγκλημα που διαπράττεται καθημερινά από τους Ρώσους εισβολείς στην Ουκρανία και δεν είχα ίσως τις αντοχές για να συλλάβω στο μέγεθος του το συγκεκριμένο συμβάν.

Η Μαριούπολη έπεσε…

 

Μεγάλη απήχηση έχει στους εγχώριους υποστηρικτές του Πούτιν ο επικεφαλής των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων του Ντονμπάς Εντουαρντ Μπασούριν, που περιγράφει την επιχείρηση στην Ελληνική Μαριούπολη ως απελευθέρωση της πόλης από τους καταπιεστές Ναζιστές του Αζόφ! Η Οργουελική αλλοίωση του νοήματος των λέξεων από την αστυνομία σκέψης (ρωσική προπαγάνδα) βρίσκει εδώ την πιο χαρακτηριστική εφαρμογή της, 70 περίπου χρόνια μετά την συγγραφή του «1984». Σ αυτή την ιδιότυπη λοιπόν «απελευθερωτική επιχείρηση» καθοριστική είναι η συμβολή των ισλαμιστών τσετσένων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο «υπερ-ορθόδοξος» Πούτιν προέβει σε αναβάθμιση του αρχι-τζιχαντιστή Καντίροφ σε αντιστράτηγο της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής ομοσπονδίας! 
Σύμφωνα με το ισλαμικό δίκαιο, το ότι η πόλη δεν παραδόθηκε οικειοθελώς επιτρέπει στους κατακτητές της την ληστεία, τους βιασμούς, τις απαγωγές παιδιών και κάθε λογής βασανιστήρια, των περισσότερων από 100 χιλιάδων εγκλωβισμένων, μετά τους μαζικούς θανάτους από τους βομβαρδισμούς. Μπορεί η «αποναζιστικοποίηση» και η υπόλοιπη προπαγάνδα Πούτιν, να λειτουργεί ως απώθηση στο συνειδησιακό βάρος που προκαλεί το διαρκές έγκλημα Ουκρανών και Ελλήνων που διαπράττετε για πάνω από ένα μήνα, όμως όποιος δικαιολογεί στο βάθος το έγκλημα, τιμωρείται από την ψυχική κόλαση που επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του, όπως εύστοχα αναδεικνύει ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι στο «έγκλημα και τιμωρία». Δικαιολογούμε το έγκλημα καλυπτόμενοι πίσω από ουδετερόφιλες –δήθεν- προσεγγίσεις ή υψηλού επιπέδου στρατιωτικές και γεωπολιτικές αναλύσεις ή δια του σχετικισμού με αντίστοιχα ΝΑΤΟικα εγκλήματα, οδηγούμενοι στο απόλυτο ηθικό ξεπεσμό του να μην νοιώθουμε πλέον τον ανθρώπινο πόνο ή να τον χρησιμοποιούμε επιλεκτικά για ιδεολογική τεκμηρίωση ή θρησκευτική υπερ-αναπλήρωση. Όμως «τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι πιο δύσκολο από το να μιλάς την αλήθεια, τίποτα πιο εύκολο από το κολακευτικό».

                                                                                                                                                        29.03.2022

201 χρόνια μετά

«…Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη,
Η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι·
Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κραίνει·
Όποιος πεθάνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει…»

Από το Μεσολόγγι έως την Μαριούπολη ο αντιστασιακός Άνθρωπος αναμετριέται με τον πειρασμό της ζωής και του έρωτα για να απαντήσει πως την ζωή αξίζει να την ζεις όταν είσαι Ελεύθερος. “Ελευθερία η Θάνατος” φώναζαν οι Έλληνες σ όλους τους αγώνες τους από το Σούλι έως το 21, από την Κρητική Επανάσταση έως την ΕΟΚΑ, αγωνιζόμενοι υπέρ βωμών και εστιών κατά της τυραννίας και της καταπίεσης από τον Τουρκικό ζυγό. Το ίδιο σύνθημα ακούγεται σήμερα στο Χάρκοβο, στο Κίεβο, στην Οδησσό, μπροστά στις ερπύστριες των Ρωσικών τανκ και του νέου ελαύνοντα δεσποτισμού. Τον όρκο των τριών εμπόρων ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας στο σπίτι του Έλληνα ευεργέτη Γρηγόριου Μαρασλή στην Οδησσό «….ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδία μου αδιάλλακτο μίσος εναντίον των τυράννων της πατρίδας μου, ΟΠΑΔΩΝ και ΟΜΟΦΡΟΝΩΝ με τούτους…» κάνει πράξη η Ουκρανική αντίσταση.
Το πνεύμα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο σε κάθε στιγμή της Ιστορίας που ένας λαός αποφασίζει να δώσει το αίμα του για την Ελευθερία κι είναι αυτό το πνεύμα η μεγάλη παρακαταθήκη του Ελεύθερου Κόσμου. Για να μένει πάντα αναπάντητο το ερώτημα του ποιητή:
«τι θα κάμετε; Θ αφήστε να αποκτήσομεν εμείς Λευθερίαν ή θα την λύστε εξ αιτίας Πολιτικής;»
Χρόνια πολλά Έλληνες! Slava Ukraini!

                                                                       25.03.2022

 

Εκδήλωση Άρδην: “25η Μαρτίου 2022, στην Ουκρανία ο αγώνας για ελευθερία συνεχίζεται”


 Το Άρδην διοργάνωσε την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 συζήτηση με θέμα:

“25η Μαρτίου 2022, στην Ουκρανία ο αγώνας για ελευθερία συνεχίζεται”
Μίλησαν οι:
Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας
Γιώργος Καραμπελιάς, επικεφαλής Άρδην
Άννα Μανιάτη, συντάκτρια ukranorama.gr
Σοφία Μισάκοβετς, Ουκρανή δημοσιογράφος
Νίκος Ντάσιος, Δρ Κοινωνικών Επιστημών – Άρδην
Παρενέβη από την Ουκρανία ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο
Συντόνισε η
Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος
Στην αίθουσα «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4 πλ. Συντάγματος
Χορηγός επικοινωνίας: Livemedia

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...