Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

ΟΧΙ

Το ιστορικό ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά αποτελεί  ύστατη προσπάθεια υστεροφημίας και αυτοκριτικής  λίγο πριν το θάνατο του,  όταν αναγνώρισε κι ο ίδιος τα τραγικά του λάθη την περίοδο 1909-1922 με κυριότερο αυτό της άρνησης του να συμμετάσχει ο Ελληνικός στρατός στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915, συνεπικουρώντας τις δυνάμεις της Αντατ. Λάθη που απέρρεαν από την ιδεολογική ταύτιση του στον Α παγκόσμιο πόλεμο με τις κεντρικές ηπειρωτικές δυνάμεις και τον πρωσικό απολυταρχισμό που είχαν συνταχθεί με την Τουρκία και την Βουλγαρία, αποτελώντας την βασική αιτία του ενταφιασμού της Μεγάλης Ιδέας –δλδ της ολοκλήρωσης της επανάστασης του 21- και της μικρασιατικής καταστροφής.  Μεταλλασσόμενος πλήρως 18 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της Σμύρνης αναγνωρίζει τον ναυτικό χαρακτήρα της Ελλάδας συντάσσεται με τις ναυτικές δυνάμεις και εμπνέει τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων κατά του φασισμού. 

Του Αγίου Δημητρίου!

Τούτη την επετειακή ημέρα για την συμπρωτεύουσα θα άξιζε να μνημονεύσουμε την ύψιστη συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην απελευθέρωση της, στις 26 Οκτώβρη του 1912. Με την ιστορική φράση του «σας το απαγορεύω» εμπόδισε το σχέδιο του διαδόχου Κωνσταντίνου να οδηγήσει τον Ελληνικό στρατό προς το Μοναστήρι μετά την νικηφόρα μάχη των Γιαννιτσών. Με αυτή του την επιμονή κι αποφασιστικότητα εμπόδισε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Βουλγάρους που βρίσκονταν καθ οδόν ματαιώνοντας τα σχέδια του Βουλγαρικού αλυτρωτισμού στην Μακεδονία. Ίσως αν είχε δείξει αντίστοιχη επιμονή κι αποφασιστικότητα στην συμμετοχή του Ελληνικού στρατού στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915, ένα μεγάλο μέρος της Μικράς Ασίας θα ήταν σήμερα Ελληνικό.
Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Μακεδονία! Πολλές ευχές στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.

 26/10/2022

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...