Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ταμείο Ανάκαμψης- Η Αναπτυξιακή Στρατηγική στην μετά τον κορονωιό περίοδο

 

                                                  Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν

Τα 750 δις € του Ταμείου Ανάκαμψης –Next Generation E.U- και το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης QE που εφαρμόζει η ΕΚΤ έως το 2022  προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες αλλά και να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο κατανάλωσης στα νοικοκυριά με ποσά που θα ξεπεράσουν τα 1,35 τρις €, αποτελούν έκφραση  μιας ριζικής ιδεολογικής μεταστροφής του κυρίαρχου «φιλελεύθερου καπιταλισμού».

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης με την συμβολή των ευρωπαϊκών  πόρων  τις επόμενης 7ετίας που θα ανέλθουν στα 72δις €, εκ των οποίων τα 32 δις € από το Ταμείο Ανάκαμψης (19,3 δις € επιχορηγήσεις και  12,7 δις € δάνεια με ευνοϊκούς όρους). Ειδικότερα για το 2021  αναμένεται εισροή πόρων υπό την μορφή επιχορηγήσεων ύψους 2,6 δις € & 1,3 δις € δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και  1,6 δις € από την Πρωτοβουλία React-EU για τους Μετανάστες. Προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί η έγκριση των Εθνικών Σχεδίων και των Κανονισμών η οποία αναμένεται τον Απρίλιο του 21,  με το Ελληνικό προσχέδιο να τυγχάνει θετικής αξιολόγησης αφού σύμφωνα με Κυβερνητικούς αξιωματούχους ανταποκρίνεται πλήρως στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Ταμείου: την Ψηφιακή Σύγκλιση και την Πράσινη Ανάπτυξη. Προκειμένου να μην χαθεί ο χρόνος του 1ου  εξαμήνου του 2021 σχεδιάζεται η έναρξη των ώριμων έργων από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι στην συνέχεια θα καλυφθούν από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον τα έργα κριθούν επιλέξιμα.  

Για έναν πραγματικά αντι-φασιστικό αγώνα...

 Ο Κώστας Παπαιωάννου, -ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας φιλόσοφος του 20ου αιώνα- είχε δει στα απρόσωπα εργοστάσια της πρώιμης βιομηχανικής εποχής τον προάγγελο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στα μοντέλα εργασίας της απολύτου υποταγής και των εξοντωτικών ρυθμών που εφαρμόστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, βασίστηκαν μέθοδοι οργάνωσης της παραγωγής στα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα της Δύσης στην φάση της μαζικής παραγωγής.

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και δικαιωματισμός

Με αφορμή την περίπτωση Δ. Λιγνάδη και τον ιδιαίτερο συμβολισμό που αποκτούν οι τραγικές αποκαλύψεις λόγω της θέσης του, διαισθάνομαι ότι σημαντική μερίδα στις δημόσιες τοποθετήσεις επιχειρεί να ταυτίσει τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης, ως επί το πλείστον παιδιών, με τον συντηρητισμό και την πατριαρχία. Είναι όμως αυτή η μήτρα συμπεριφορών που στιγματίζει τις παιδικές ψυχές στην πιο αθώα και ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους;

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...