Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΉ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ -ΛΙΠΠΑ Δ ΔΩΔΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-


Αθήνα, 18-10-2019
Μακροπρόθεσμη στρατηγική-πλαίσιο
Το χωριό μας όπως και η πλειοψηφία των χωριών της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται σε φάσης  δημογραφικής κατάρρευσης με συνεχή μείωση των μόνιμα εγκαταστημένων κατοίκων –λόγω φυσικών θανάτων και μηδενικών γεννήσεων - γεγονός που αν δεν αντιστραφεί θα οδηγήσει νομοτελειακά στην  ιστορική του εξαφάνιση.
Για την αντιστροφή αυτής της πορείας απαιτούνται γενναία κίνητρα για μόνιμη εγκατάσταση , οικονομική υποστήριξη νέων ζευγαριών και μητέρων, δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή, κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγέννησης αποτελεί  η πρωτοβουλία μερικών νέων για την αναγέννηση της Βαμβακούς –ενός ορεινού φθίνοντος  χωριού στην Λακωνία- στο πλαίσιο ενός προγράμματος χορηγιών από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρωτοβουλία από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πολλές καλές πρακτικές ώστε να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα.

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...