Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΉ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ -ΛΙΠΠΑ Δ ΔΩΔΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-


Αθήνα, 18-10-2019
Μακροπρόθεσμη στρατηγική-πλαίσιο
Το χωριό μας όπως και η πλειοψηφία των χωριών της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται σε φάσης  δημογραφικής κατάρρευσης με συνεχή μείωση των μόνιμα εγκαταστημένων κατοίκων –λόγω φυσικών θανάτων και μηδενικών γεννήσεων - γεγονός που αν δεν αντιστραφεί θα οδηγήσει νομοτελειακά στην  ιστορική του εξαφάνιση.
Για την αντιστροφή αυτής της πορείας απαιτούνται γενναία κίνητρα για μόνιμη εγκατάσταση , οικονομική υποστήριξη νέων ζευγαριών και μητέρων, δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή, κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγέννησης αποτελεί  η πρωτοβουλία μερικών νέων για την αναγέννηση της Βαμβακούς –ενός ορεινού φθίνοντος  χωριού στην Λακωνία- στο πλαίσιο ενός προγράμματος χορηγιών από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρωτοβουλία από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πολλές καλές πρακτικές ώστε να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα.


Δεδομένης της προετοιμασίας για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και προκειμένου η ευρύτερη ορεινή μικρο-περιφέρεια της Λάκας Σουλίου να επιτύχει την αναγέννηση της, θα πρέπει να προετοιμάσουμε μια συνολική  πρόταση που θα εντασσόταν σε ένα πρόγραμμα «Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης» που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου και των διαρθρωτικών ταμείων. Βασικό πλεονέκτημα για την θετική αξιολόγηση μιας τέτοιας  πρότασης αποτελούν: η ορεινότητα και η φθίνουσα πορεία της περιοχής, ο φυσικός πλούτος, η ιστορία και η πολιτιστική μας ταυτότητα στο τρίγωνο: Αρχαία Δωδώνη, Σούλι , Αχέροντας καθώς  η δυνατότητα δικτύωσης με υπερεθνικά κέντρα για την ανάδειξη ενός εναλλακτικού τουριστικού μοντέλου (θρησκευτικού- εκπαιδευτικού-πολιτιστικού) . 
Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έπρεπε ν’ αποτελέσει προϊόν μιας ευρείας σύμπραξης στην οποία θα συμμετάσχουν για παράδειγμα: τοπικές κοινότητες, αδελφότητες και σύλλογοι, το Παν/νιο Ιωαννίνων ή άλλοι ερευνητικοί φορείς και η Αναπτυξιακή του Δήμου ή της Περιφέρειας. Προκειμένου οι προτάσεις από τις τοπικές κοινότητες που θα συμπεριληφθούν να ωριμάσουν και να υποβληθούν ως πρόγραμμα χρηματοδότησης ο Δήμος δύναται να ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης(ΜΟΔ Α.Ε του Υπ. Ανάπτυξης) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα Άρθρα 178 & 179 του Ν 4555/2018 (Κλεισθένης). Τέλος το σχέδιο θα πρέπει να επικοινωνηθεί με τους ετεροδημότες ώστε μεταξύ άλλων να προσδιοριστεί η ομάδα των ωφελούμενων ανέργων- μακροχρόνια ανέργων και λοιπών ευάλωτων που θα επιλεγούν για το στάδιο της υλοποίησης.


Άμεσες παρεμβάσεις:
·         Καφενείο:  Προτείνουμε την συγκρότηση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης  στο πλαίσιο του Ν 4430/2016  με 5 μέλη -κατά προτεραιότητα ανέργους ετεροδημότες του χωριού μας από Αθήνα και Γιάννενα και έδρα το χωριό μας-. Στους σκοπούς της επιχείρησης πέρα από την λειτουργία του καφενείου θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν: η ανάπτυξη  πολιτιστικών & ιστορικών δράσεων πχ ξεναγήσεις-προβολές , η παραγωγή- ανάδειξη –προβολή και τυποποίηση τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντικές δράσεις με έμφαση στην ανακύκλωση και στην κυκλική οικονομία, τοπική παραγωγή & εξοικονόμηση ενέργειαςκαι εκπαίδευση. Ως νομικό πρόσωπο θα μπορούσε να συμμετάσχει στη δημοπρασία του Κοινοτικού Καταστήματος ορίζοντας  έναν εργαζόμενο σ αυτό κάνοντας χρήση των ευνοιών του Νόμου περί απαλλαγών η εκπτώσεων στις αναλογούσες κρατήσεις (ασφαλιστικές και φορολογικές).
·         Ιστορικό Αρχείο Κοινότητας:  Προγραμματική σύμβαση με Παν/μιο (πχ Ιωαννίνων)  προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ψηφιοποίηση και η αρχειοθέτηση του
·         Κοινωνικές Υπηρεσίες- Υποδομές εξυπηρέτησης δημοτών & ετεροδημοτών: Η γήρανση του τοπικού πληθυσμού, τα προβλήματα υγείας, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα, η κλιματική αλλαγή κλπ,  καθιστούν αναγκαίες νέες διεκδικήσεις προς όφελος των μόνιμων κατοίκων και των ετεροδημοτών που συντηρούν με δυσκολία τις περιουσίες τους στο χωριό.
Ενδεικτικά:
Α. να τυγχάνουν δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης  όλοι ανεξαιρέτως οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών μας χωριών, ανεξαρτήτως άλλων εισοδηματικών κριτηρίων
Β. το χαρακτηριστικό της φθίνουσας περιοχής ν’ αποτελεί κριτήριο για εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη – με υιοθέτηση των οριζόμενων στον άρθρο 185 του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ «ειδικών συντελεστών- ή για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για όσους ετεροδημότες συντηρούν τις περιουσίες τους στο χωριό μας ή ανάλογες εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Γ. Εφαρμογές τηλεματικής και πληροφορικής για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση δημοτών από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες (εκδόσεις πιστοποιητικών, πληρωμές πάσης φύσεως, αιτήματα-παράπονα κλπ) με εγκατάσταση σχετικού κόμβου στο χωριό και ηλεκτρονικής εφαρμογής για τους ετεροδημότες.
Δ. Υπηρεσία δημοτικής συγκοινωνίας με μικρό ηλεκτροκίνητο βαν που θα ενεργοποιείται κατόπιν σχετικού αιτήματος κατοίκου και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της κοινότητας
Ε. Υπηρεσία αστυνόμευσης και πολιτικής προστασίας

·         Συμμετοχή- Διαφάνεια: Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του άρθρου 78 του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ καθίσταται κρίσιμη η συμμετοχή των ετεροδημοτών στις Γενικές Συνελεύσεις του χωριού μας οι οποίες θα πρέπει να προγραμματίζονται κατά προτεραιότητα  την περίοδο του Ανταμώματος του Αυγούστου, όταν  βρίσκεται  στο χωριό ο μεγαλύτερος αριθμός συγχωριανών. Θα θέλαμε επίσης τηνδιασφάλιση της δυνατότητας υποβολής- κατόπιν συνεργασίας της Αδελφότητας με τον Πρόεδρο της Κοινότητας- θεμάτων   προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά και  ενημέρωση της Αδελφότητας μας για σχετικές αποφάσεις που αφορούν το χωριό μας.

Θέσεις για τα υπερ-τοπικά ζητήματα που επηρεάζουν η θα επηρεάσουν το χωριό μας

Α. Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απόφαση με αρ. 228/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας,  περί άδειας πρόσβασης στις Δημοτικές Δασικές Εκτάσειςτου Δήμου Δωδώνης, στην ENERGEAN OIL&GAS, για την Εκτέλεση προγράμματος Γεωφυσικών Σεισμικών Ερευνών σε εκτάσεις του Δήμου μας εντός των οποίων βρίσκετε και το Δημοτικό Διαμέρισμα Λίππας όπως προκύπτει από τους σχετικούς χάρτες σε συνέχεια κύρωσης του Νόμου 4300/2014 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σ’ αυτή την φάση –μετά την προαναφερθείσα απόφαση-  ζητάμε την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων στη  «Στρατηγική για την διαφάνεια των εξορυκτικών βιομηχανιών» (Extractive Industries Transparency Initiative) και πιο συγκεκριμένα: την θεσμοθέτηση επιτροπής με ανεξάρτητους  εκπροσώπους τοπικών και περιφερειακών φορέων που σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος  θα παρακολουθούν  την πορεία της εκτέλεσης του προγράμματος, θα αξιολογούν και θα ενημερώνουν για την τήρηση ή μη  των προβλεπόμενων και προαπαιτούμενων στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στα Σχέδια Περιβαλλοντικής δράσης και στην κείμενη περιβαλλοντική Νομοθεσία.
Παράλληλα κρίνουμε σκόπιμη την προώθηση ενός σχεδίου ενεργειακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο με α) εγκατάσταση  φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών μικρής ισχύος στις στέγες των σπιτιών μας από την ΔΕΗ και β) την δημιουργία συνεργατικού σχήματος από την Τοπική Αυτοδιοίκησης και την τοπική παραγωγή ενέργειας και την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας (Άρθρο 182 ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ)

Β. Ζητάμε την εφαρμογή ανταποδοτικών οφελών  από την λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι  όπως πχ πρόβλεψη αναλογικής μείωσης των δημοτικών τελών αναλόγως των παραγόμενων σκουπιδιών σε συνδυασμό με ένα  τοπικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, τηλεθέρμανση, δωρεάν διάθεση κομποστ κλπ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...