Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ


Σε οριστική διακοπή οδηγείται το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας που σχετίζεται με την αντιπυρική προστασία  οδηγώντας εκ νέου στην ανεργία 5.000 δασεργάτες, μετά την αυριανή  λήξη της περιόδου εφαρμογής της υπογραφείσας ΚΥΑ από τον πρώην υφυπουργό Εργασίας Κο Νάσο Ηλιόπουλο. Η είδηση είναι προφανώς δυσάρεστη τόσο για τους εργαζόμενους –κυρίως μακροχρόνια ανέργους- των 540€  και τις οικογένειες τους όσο και για εμάς τους πολίτες. Και είναι δυσάρεστο και για εμάς,  δεδομένης της σημασίας της δασικής διαχείρισης ως βασικής παραμέτρου πρόληψης  των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρικών φαινομένων που τις συνοδεύουν σε μια περίοδο που η ένταση και η συχνότητα τους αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.  Άλλωστε το συγκεκριμένο  πρόγραμμα τέθηκε σε λειτουργία ως εθνική προτεραιότητα μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, που στοίχησαν τη ζωή σε πάνω από 120 συμπολίτες μας.


Με αφορμή το γεγονός θα ήταν σκόπιμο να αναδειχθούν κάποια ζητήματα:
1.       Οι επικείμενες απολύσεις θα οδηγήσουν στην πλήρη εγκατάλειψη τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας δεδομένης της υπο-στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών και του υψηλού ηλικιακού μέσου όρου των εργαζομένων σ’ αυτές, που πλέον ξεπερνάει τα 50 έτη –εικόνα που χαρακτηρίζει γενικότερα τις  υπηρεσίες του δημόσιου κι ευρύτερου δημόσιου τομέα  μετά την εφαρμογή των Μνημονίων και τον υψηλό αριθμό συνταξιοδοτήσεων της τελευταίας 10ετίας-.
2.       Το 3,5% των πλεονασμάτων έως το 2022 -και 2,2 έως το 20160-, που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τηρεί απαρέγκλιτα η σημερινή Κυβέρνηση καθ υπόδειξη των Γερμανών,  οδηγεί σε συνεχείς περικοπές το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μη αφήνοντας περιθώρια για προσδοκίες νέων προσλήψεων σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.
3.       Τα μόνα χρήματα που αυτή την στιγμή διαθέτει η χώρα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του Κοινωνικού Κράτους πχ για την λειτουργία των σχολείων, των προνοιακών δομών, της λειτουργίας πολλών υπηρεσιών στους Δήμους και  των βασικών υποδομών είναι αυτά των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων.
4.       Κρίσιμος παράγοντας στην αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων είναι ο σωστός σχεδιασμός αποτέλεσμα  Εθνικής συνεννόησης για την  ιεράρχηση των κοινωνικών και παραγωγικών αναγκών μιας χώρας που βρίσκεται σ ένα καθοδικό σπιράλ παρακμής σ’ όλα τα επίπεδα και αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο της Τουρκικής απειλής.
5.       Ένας τέτοιος σχεδιασμός στο συγκεκριμένο πεδίο -της κοινωφελούς εργασίας-, θα μπορούσε να καταλήξει πιθανά σ ένα μικρότερο αριθμό απασχολούμενων αλλά καλύτερα εκπαιδευμένων και εφοδιασμένων με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να είναι σε θέση ν’ ανταπεξέλθουν στις επιχειρησιακές ανάγκες  του κάθε δασαρχείου. Θα προωθούσε με την συνεργασία και εθελοντών στοχευμένες αναδασώσεις, αντιπυρικές ζώνες, δασικά μονοπάτια και δρόμους για την διέλευση των πυροσβεστικών καθώς και μικρά αντιπλημμυρικά φράγματα μειώνοντας έτσι το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων στις πόλεις.    Θα έδινε κίνητρα και εξειδικευμένες δεξιότητες  για την παραγωγή εσόδων πχ από την ήπια υλοτόμηση  ή από την εκμετάλλευση της δασικής βιομάζας . Με τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες και συνεργατικά εταιρικά σχήματα θα συνέβαλλε στην αναγέννηση των  τοπικών ξυλουργείων, στην κάλυψη κατασκευαστικών ή ενεργειακών αναγκών θέρμανσης, αρχίζοντας από τα δημόσια κτήρια και τα φτωχότερα νοικοκυριά . Εν ολίγοις θα ήταν έτσι σχεδιασμένο ώστε με τους λίγους πόρους να εξάγονται τα μέγιστα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη κι οι πρώην άνεργοι να αντιλαμβάνονταν τον ρόλο τους στην ανασυγκρότηση των περιοχών τους κι όχι να εκπαιδεύονται στην αργομισθία και στο κακέκτυπο της δημοσιουπαλληλίας.
6.       Η ευθύνη του σχεδιασμού είναι πρωτίστως της εκάστοτε πολιτικής Ηγεσίας όμως  μέρος αυτής της ευθύνης φέρουμε κι εμείς που εργαζόμαστε στην αξιολόγηση και διαχείριση αυτών των Προγραμμάτων.  Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί σήμερα για την όποια εξοικονόμηση πόρων επιλέγονται από τον Κο Χατζιδάκη οι 5.000 και πλέον δασεργάτες αύριο όμως μπορεί να είναι και η δική μας σειρά…. Οφείλουμε όμως να πούμε στις πολιτικές ηγεσίες ότι αν θέλουν να εξοικονομήσουν πραγματικά πόρους προς όφελος της κοινωνίας και των αναγκών της θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τα δικά τους επιτελεία των μετακλητών, τους υπεργολάβους προμηθευτές , τις επιστημονικές επιτροπές και τις ομάδες έργου που παραμένουν σχεδόν οι ίδιες επί δεκαετίες εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα, ασχέτως κομμάτων που Κυβερνούν….
Τον  Οκτώβρη –1ος μήνας μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου- οι προσλήψεις ανήλθαν στις 248.000 και οι απολύσεις στις 375.000. Από αυτές τις προσλήψεις το 62% αφορούσε θέσεις μερικής η εκ περιτροπής απασχόλησης. Τα δεδομένα αυτά που θα δυσχεράνουν μελλοντικά  δεν αποτελούν σίγουρα προάγγελο για την είσοδο της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση την οποία επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός ούτε βεβαίως «επιστροφή στην κανονικότητα»….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...