Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Στον απόηχο της «Μήδειας»

Ίσως το πλέον συμβολικό συμβάν στον απόηχο της «Μήδειας» είναι αυτό του θανάτου του ηλικιωμένου στην Εύβοια λόγω της πολύωρης διακοπής ρεύματος  που έθεσε εκτός λειτουργίας την μηχανική υποστήριξη οξυγόνου. Το συμβάν αντικατοπτρίζει μια συνολικότερα εικόνα: τους μοναχικούς ηλικιωμένους, το έλλειμμα ανθρώπινου υποστηρικτικού μηχανισμού ακόμα και στα χωριά μας, το ζήτημα των υποδομών και της πρόληψης για την αντιμετώπιση, ακόμα και φυσιολογικών για την εποχή φαινομένων.

Θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία;

Το πλέον κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα την επομένη της πανδημίας –όποτε και όπως έρθει- θα είναι αυτό της ανεργίας. Το  πλήγμα που θα υποστούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο λόγω συσσωρευμένων χρεών και ιδιαιτέρως στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και του πολιτισμού, θα επηρεάσει τον εργασιακό βίο μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Μόνο στην εστίαση ο κίνδυνος κλεισίματος περί των μισών από τις 80χιλ επιχειρήσεις του κλάδου, θα οδηγήσει σε ανεργία ένα μεγάλο ποσοστό από τους περίπου 200χιλ εργαζόμενους, ενώ θα επηρεάσει έμμεσα εργαζόμενους και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 1εκατ θέσεις εργασίας.

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...