Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Ο Νικολάκη Εφέντης κι η απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

 Η νικηφόρα έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων την 21η Φεβρουαρίου του 1913 και η προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στην πόλη των Ιωαννίνων την επόμενη μέρα, μετά από 483 χρόνια Οθωμανικής κατάκτησης, είναι συνδεδεμένη στην ιστορική μας μνήμη με τον διάδοχο Κωσταντίνο, τον αντιστράτηγο της μετέπειτα 8ης Μεραρχίας Σαπουντζάκη, τους ηρωικούς εύζωνες των Βελισσαρίου και Ιατρίδη, τον υποστράτηγο Καλλάρη της 2ης μεραρχίας, τους Γαριβαλδινούς υπό τον Κερκυραίο ήρωα Λορέντζο Μαβίλη, ακόμα και με τον Ιωάννη Μεταξά που συνέταξε το τελικό σχέδιο επίθεσης υπό την χρονική πίεση του Βενιζέλου.

Ποιο παράθυρο ευκαιρίας;

 

Η Ελλάδα σωστά ανταποκρίθηκε στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Ανατολία καταδεικνύοντας πρωτίστως στον Τουρκικό λαό και σε αντίθεση με την προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογαν, την πραγματική εικόνα μιας φιλειρηνικής και σύμμαχης χώρας. Θα ήταν λάθος όμως ν’ αντιμετωπιστεί ένα συγκυριακό γεγονός όπως ο σεισμός, ως παράγοντας που θα αλλάξει τον Οθωμανικό αναθεωρητισμό που αποτελεί συνδυαστικά προϊόν εσωτερικής ισχύος, ευρασιανικού προσανατολισμού και ισλαμισμού.

Κυπριακές εκλογές: ΟΧΙ στο ΔΗΣΑΚΕΛ

Το αποψινό αποτέλεσμα των εκλογών στην Κύπρο αποτελεί σημαντικό διακύβευμα των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων καθορίζοντας εν πολλοίς την εξέλιξη της γεω-στρατηγικής αναβάθμισης του Ελληνισμού στο Δυτικό στρατόπεδο και στην Ν Ανατολική Μεσόγειο. Το ενδεχόμενο επικράτησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και η λαϊκή βούληση αποτελούν προϋπόθεση των παραπάνω κι αν συμβεί θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο πλήγμα στην κραταιά «κομματοκρατία» του ΔΗΣΑΚΕΛ με καταλύτη τη δεξιά παράταξη. Ευελπιστώντας η ενεργοποίηση των εθνικών αντανακλαστικών της εκλογικής βάσης του ΔΗΣΥ να οδηγήσουν σε ρήξη με την «γραμμή» Νεοφύτου και της ηγεσίας του κόμματος που πίσω από την «κατά συνείδηση ψήφο» προωθούν την στήριξη Μαυρογιάννη και την ατζέντα των Τουρκικών και Ρωσικών συμφερόντων στη Μεγαλόνησο. Ατζέντα που αν επικρατήσει θα επαναφέρει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως προϋπόθεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων κι ένα νέο σχέδιο ΑΝΑΝ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως συνέχεια των αποτυχημένων συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, επιρρίπτοντας μονομερώς τις ευθύνες στην Ελληνο-κυπριακή πλευρά. Την ίδια στιγμή που η Τουρκία σκληραίνει διαρκώς την στάση της με την πραγματοποίηση ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την επικράτηση του αδιάλλακτου Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα, με τις εκεί επισκέψεις Ερντογάν και τις δηλώσεις του περί δυο κρατών και με το άνοιγμα του Βαρωσίου….
 
12/02/2023

Βόρεια Συρία, Τουρκικός Εθνικός όρκος…

Η αποδυνάμωση της Χεζμπολά, μετά τις Ισραηλινές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο καθώς και του Ρωσικού παράγοντα λόγω του μετώπου της Ουκρανίας, ε...