Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Τα ψέματα του Τσίπρα στον Ελληνικό λαό

Λίγες μέρες μετά την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές με διαφορά κοντά στις 10 μονάδες από την ΝΔ, την αφυδάτωση των ΑΝΕΛ που οδήγησε σε «αποστράτευση» τον Κο Καμένο και  της νέας παροχολογίας εν όψει των Εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, οφείλουμε έναν μικρό απολογισμό για τον πρωθυπουργό και την παρέα του, που έχτισαν καριέρες με το αντι-μνημόνιο.  Ποια ήταν ψέματα του Αλέξη Τσίπρα στον Ελληνικό λαό;

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΜΟΔ –ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ


Η διατήρηση της έδρας στο 9μελές ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων των Ειδικών Υπηρεσιών της  Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης  των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε) στις Πανελλαδικές εκλογές της 11ης και 13ης Ιουνίου, από την παράταξη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ σημαντική επιτυχία. Επιτυχία δεδομένης της περιόδου διεξαγωγής  των εκλογών –μεταξύ δημοτικών, ευρωεκλογών  και εθνικών-, του πολωτικού κλίματος, αλλά και των εσωτερικών προβλημάτων που προέκυψαν μετά τις  αποχωρήσεις ιδρυτικών στελεχών της παράταξης  από το εργασιακό πλαίσιο της ΜΟΔ. Το μέγεθος της επιτυχίας κρίνεται επίσης από  το γεγονός ότι η Εναλλακτική Πρωτοβουλία αποτελεί την συλλογική έκφραση συναδέλφων χωρίς κομματική ταυτότητα και ιδεοληπτικές αναφορές σ έναν διεκδικητικό πλαίσιο που αποτέλεσε το Αριστερό αποτύπωμα στο «μετωπικό συνδικαλιστικό κίνημα» της Μεταπολίτευσης. Η υπερψήφιση συναδέλφου από την Κεντρική Μακεδονία, η οποία και θα εκπροσωπήσει την παράταξη στο ΔΣ,  αποτελεί ένδειξη της περιφερειακής δυναμικής της παράταξης αφού από την ίδρυση της το 2012, ένας από τους βασικούς στόχους  αποτέλεσε η κάλυψη του κενού εκπροσώπησης των συναδέλφων στην Περιφέρεια.

ΚΛΕΙΣΘΕΣΝΗΣ (Ν 4555/2018) –ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (Ν 3852/2010)


A. Εκλογικό σύστημα -Διακυβέρνηση
Α1. Απλή αναλογική (Αρ. 28)
Μια από τις βασικές αλλαγές που εισάγει ο «Κλεισθένης» στην αυτοδιοίκηση είναι η θεσμοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι η κατανομή του συνόλου των εδρών κάθε Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) θα γίνει στους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο, ενώ η κατανομή τυχόν αδιάθετων εδρών θα γίνει με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα τους.
Σημειώνεται ότι, το σύστημα της απλής αναλογικής εφαρμόζεται και στην κατανομή των εδρών των συμβούλων των Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων.
Μέχρι σήμερα ο συνδυασμός του Δημάρχου της 2ης Κυριακής λάμβανε το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου
(Αναμένονται αλλαγές με σχετική νομοθετική ρύθμιση για την οποία δεσμεύτηκε ο Κυριάρκος)
Α2. Διάρκεια θητείας
4ετής από 5ετής  ( Αρ. 6)
Α3. Αντιδήμαρχοι (Αρ. 68)
Μια από τις «καινοτομίες» του «Κλεισθένη» αφορά τη δυνατότητα ορισμού αντιδημάρχων – όχι μόνο από την παράταξη του δημάρχου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα – αλλά απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με έγκριση του ορισμού από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο οριζόμενος αντιδήμαρχος. Επίσης, αναμορφώνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων με βάση τον πληθυσμό κάθε Δήμου, ενώ προβλέπεται αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων σε Δήμους που προήλθαν από συνένωση, ανάλογα με τον αριθμό των Δημοτικών Ενοτήτων.  
Α4. Δημοτικές παρατάξεις (Αρ. 73)
Σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, ο «Κλεισθένης» παρέχει τη δυνατότητα σε δημοτικό σύμβουλο που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται από την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε, να ενταχθεί σε άλλη παράταξη – με σχετική δήλωσή του προς το προεδρείο του Δ.Σ., η οποία υπογράφεται από το ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει περισσότερα από 3 μέλη ή από όλα τα μέλη, εφ’ όσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη. (παρ.6) Επιπλέον, θεσμοθετείται η δυνατότατα στις υπάρχουσες παρατάξεις να συνενώνονται και να δημιουργούν νέα παράταξη.(παρ. 7)

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...