Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΔΗΝ τ. 83


ΡΗΞΗ Τ. 71


Tο Ιδεολογικό Στίγμα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών 4

ΣΠΙΘΑ Κίνημα Πολιτών - Μίκης Θεοδωράκης 4/9

Οι περιφερειακές εξεγέρσεις και τα σχέδια αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους

Οι μεγάλες εξεγέρσεις στη Β. Αφρική αποτελούν αναμφίβολα κοινωνικές εκρήξεις με μεγάλη πολιτική σημασία. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η δυναμική για την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ στην Αίγυπτο που δημιουργεί κλυδωνισμούς στην ισχύ των Αμερικανο-Εβραϊκών συμφερόντων στην πολύπαθη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Η ραγδαία αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως βασική αιτία της κοινωνικής απόγνωσης που οδήγησε σε βίαιη αμφισβήτηση των σαθρών καθεστώτων που κυβερνούσαν με αυλικούς, με την στήριξη των ΜΜΕ και του ξένου παράγοντα. Η οικολογική αποδιάρθρωση με βασική αιχμή την κλιματολογική αλλαγή, αποτυπώθηκε την χρονιά που μας πέρασε στις μεγάλες πυρκαγιές στη Ρωσία , στην έντονη ξηρασία στο Καζακστάν και στην Ουκρανία , στις εκτεταμένες πλημμύρες στην Αυστραλία κοκ. Τα φαινόμενα αυτά οδήγησαν σε κατακόρυφη μείωση της παραγωγής σιτηρών σ ένα μόνο χρόνο αφού οι περιοχές αυτές αποτελούν σιτοβολώνες ιδιαίτερης διατροφικής σημασίας για τον Πλανήτη . Μόνο η καταστροφή στην Αυστραλία, η οποία είναι η 4η εξαγωγική χώρα σε σιτηρά, οδήγησε τους κερδοσκόπους των μεγάλων χρηματιστηρίων στην εκτόξευση της τιμής των τροφίμων δεδομένου ότι η τιμή τους καθορίζεται πλέον στα χρηματιστήρια των εμπορευμάτων! Σε λίγο μόλις χρόνο οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν κατά 47%, του καλαμποκιού 50% και της σόγιας 34%, αυξήσεις που συμπαρασύρουν σε ανάλογη άνοδο το κρέας, το γάλα και άλλα προϊόντα. Την ίδια στιγμή η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 99 $ το βαρέλι οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τις τιμές των προϊόντων και άρα τον πληθωρισμό οδηγώντας στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους στις τρίτες χώρες που τα προϊόντα αυτά αποτελούν την βάση της επιβίωσης τους. Μέσα από ένα ντόμινο εξεγέρσεων περάσαμε από τα γεγονότα της Αιτής και της Αιθιοπίας πέρσι στην σημερινή ανατροπή στην Αλγερία, στην Τυνησία και τώρα στην Αίγυπτο.


Ο Προϋπολογισμός του 2011 και οι προοπτικές αναδιάρθρωσης του χρέους


“Παραλογισμός” μπορεί να χαρακτηριστεί ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε για το 2011 αφού αποτελεί το “κύκνεια άσμα” του ήδη συρρικνωμένου και στρεβλού κοινωνικού κράτους της χώρας. Μόνο στους τομείς της υγείας και της παιδείας προβλέπεται μείωση της τάξεως των 2,2 δις € εκ των οποίων 700 εκατ. αφορούν τις περικοπές στα νοσοκομεία , 1,4 δις τις μειώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και 107 εκατ. € τις περικοπές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων , σταμάτημα στις πληρωμές πολλών εξετάσεων ασθενών από τα Δημόσια Ταμεία, μειώσεις τμημάτων και λειτουργικών δαπανών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Την ίδια στιγμή η «κατοχική τρόικα» θα ελέγχει κατά κωδικό και ανά μήνα την πορεία των εσόδων και κάθε φορά που θα παρατηρείται υστέρηση θα εισηγείται άμεσα νέα διορθωτικά μέτρα . Να τονίσουμε πως ο παραλογισμός του νέου προϋπολογισμού συνίσταται στο γεγονός – όπως αναφέρει στην εισηγητική έκθεση ο Υπουργός Οικονομίας- ότι είναι φτιαγμένος στη βάση του περιορισμού της ύφεσης από το 5% στο 3% , της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των καθαρών εσόδων του Κράτους από 51,4 δις € το 2010 σε 55 δις € το 2011! Και είναι παραλογισμός αν αναλογιστούμε ότι οι προβλέψεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από 11 σε 13% για καταναλωτικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης , εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης , νέων μειώσεων μισθών σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απολύσεων συμβασιούχων σε Δήμους και Οργανισμούς, περικοπές κοινωνικών δαπανών κοκ. Εύλογο το ερώτημα : από πού συνάγεται ο περιορισμός της ύφεσης και η πτώση του πληθωρισμού;

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η πρόσφατη σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών παρουσιάστηκε –δοθέντων των εκλογών για την Τ.Α και με δεδομένη την στήριξη των ΜΜΕ στον Πρωθυπουργό μας- ως μια νίκη του Γ.Π έναντι των σχεδίων του Γαλλογερμανικού άξονα περί αυστηρών μέτρων επιτήρησης των χωρών που αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα .
Ας δούμε όμως τα πραγματικά γεγονότα. Η Α. Μέρκελ έπεισε τον ομόλογο της Ν Σαρκοζί για την ανάγκη αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης – γνωστής ως Συνθήκη της Λισσαβόνας – με απώτερο στόχο την περαιτέρω σκλήρυνση του Συμφώνου Σταθερότητας δλδ με αυστηροποίηση των ελέγχων στα Κράτη Μέλη που αντιμετωπίζουν –όπως η Ελλάδα- υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.
Για να επιτύχει την σκλήρυνση αυτή η Γερμανία, εισήγαγε την πρόταση δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ με αυξημένες δανειακές ανάγκες, με τίμημα όμως τον πλήρη έλεγχο της Οικονομικής πολιτικής τους από το Βερολίνο. Προκειμένου δε να περάσει την ρύθμιση αυτή σε διπλωματικό επίπεδο προχώρησε σε μια μαξιμαλιστική πρόταση για την απαγόρευση ψήφου των υπερχρεωμένων χωρών σε όλα τα συλλογικά όργανα της Ε.Ε –πρόταση που γνώριζε ότι δεν θα είχε καμία τύχη –προκειμένου να διασφαλίσει τις παραπάνω ρυθμίσεις .
Τι κρύβεται όμως πίσω από την Γερμανική πρόταση;


Η «πράσινη ανάπτυξη» εν όψει της πτώχευσης

H πρόσφατη συμφωνία της Κυβέρνησης με το Κατάρ, για νέες επενδύσεις στη χώρα, αποτελούν τον προάγγελο μια νέας αναπτυξιακής αντίληψης που εδραιώνεται στα Κυβερνητικά στελέχη για την διέξοδο της χώρας από την κρίση.
Κομβικό πρόσωπο που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σ αυτή την φάση είναι ο Χάρης Παμπούκης ο οποίος ορίστηκε επικεφαλής της Κοινής Επιτροπής Ελλάδας- Κατάρ και σε συνεργασία με τον σεΐχη Αλ Σαγέντ θα προσδιορίσουν το είδος και το περιεχόμενο των στρατηγικών επενδύσεων για την χώρα . Θυμηδία προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «Όταν μία κυβέρνηση θέλει, μπορεί να βάλει όρους για δικό της αναπτυξιακό μοντέλο. Ότι γίνει θα είναι μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης» . Χρειάζεται πράγματι μεγάλη φαντασία για να συνδυάσει κάποιος τις βασικές αρχές μιας πράσινης πολιτικής που συνδέονται με την ήπια διαχείριση των φυσικών πόρων, την μικρή κλίμακα παραγωγής , την αποκέντρωση , την προσαρμογή στην φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων με τις γιγαντιαίες επενδύσεις τύπου Las Vegas από ένα «fund» που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 60δις €. Ζούμε σε μια εποχή που οι λέξεις χάνουν το νόημα τους για το κατά πόσο μπορεί να συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη ένας χρηματοπιστωτικός κολοσσός που έχει μετοχικό μερίδιο στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury΄s, στην αυτοκινητοβιομηχανία Ρorsche, που διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της γερμανικής Volkswagen, που έχει μερίδιο στον χρηματοπιστωτικό όμιλο Credit Suisse καθώς επίσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Νasdaq ενώ διαθέτει μόνο στη Γαλλία επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 4,5 δισ. Ευρώ και έχει αγοράσει την αλυσίδα καταστημάτων Ηarrods!!


Θα μας εξοντώσουν;

Τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του ΕΒΕΑ είναι αμείλικτα ως προς την πραγματική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας λίγους μήνες μόλις μετά την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύνολο περίπου 800 χιλιάδων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) οι 175χιλ θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011 αυξάνοντας κατά 300 χιλ του άνεργους που σήμερα είναι είτε εργαζόμενοι είτε αυτοαπασχολούμενοι ή ακόμα και εργοδότες! Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2010 χάθηκαν 88 χιλ θέσεις εργασίας ενώ για το επόμενο αναμένονται άλλες 120 χιλ. απώλειες . Η επίσημη ανεργία κυμαίνεται στο 12,1% ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΓΣΕΕ θα φτάσει το 20% -στα τέλη του 2011-, ποσοστό ανάλογο με εκείνο της δεκαετίας του 60, που οδήγησε μαζικά του Έλληνες σε μετανάστευση στο εξωτερικό!
Ήδη 4 στις 10 επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους στο τέλος κάθε μήνα ενώ 1 στις 3 έχει ήδη προβεί σε μείωση ωρών εργασίας ακόμα και ημερών στη βδομάδα με αντίστοιχες μειώσεις μισθών. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που 500 χιλ νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τα δάνεια τους προς τις Τράπεζες, οι οποίες για ακόμα μια φορά περιμένουν την εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 25 δις € ( 3η παροχή από τους φορολογούμενους σε 1,5 χρόνο) για να αποκτήσουν στοιχειώδη ρευστότητα χωρίς όμως τα χρήματα αυτά να εισέρχονται στην αγορά.
Η στρατηγική της μείωσης του ελλείμματος με περικοπές μισθών και συντάξεων και την μερική στάση πληρωμών από το δημόσιο , όπως είχαμε προβλέψει, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω ύφεση της οικονομίας δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο στέρησης εσόδων και άρα διατήρησης των ελλειμμάτων, με αποτέλεσμα την παραπέρα παρασιτικοποίηση , την κοινωνική αποδιάρθρωση και εν τέλει την οριστική πτώχευση της χώρας. Το γεγονός αυτό οφείλεται άλλωστε στο γεγονός ότι το 70% της οικονομίας μας εξαρτάται από την ιδιωτική κατανάλωση.


ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ;

Η αδυναμία ανταπόκρισης της χώρας στις απαιτήσεις αποπληρωμής του χρέους –όπως τίθενται στους όρους του μνημονίου του μηχανισμού στήριξης – είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο. Οι καλύτερες προβλέψεις λένε πως παρά τα περιοριστικά μέτρα, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 135% του ΑΕΠ το 2012 . Αυτό θα συμβεί λόγω της ύφεσης που προκαλείται από την μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 15%, γεγονός που θα περιορίσει την ζήτηση κατά 30% και προφανώς τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Η ύφεση δλδ θα δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο περιορισμού των εσόδων του Κράτους για την εξυπηρέτηση του χρέους και άρα θα οδηγήσει στην ανάγκη λήψης νέων ποιο δυσβάσταχτων μέτρων για την επίτευξη των στόχων. Στόχων που με βάση την πρόσφατη εισήγηση της Κας Μέρκελ γίνονται ακόμα ποιο αυστηροί αφού σε περίπτωση μη πειθάρχησης μιας χώρας στις επιταγές του σκληρού Ευρώ θα πρέπει να οδηγείται σε «συντεταγμένη χρεοκοπία» και αποβολή από την Ευρωζώνη. Στο μεσοδιάστημα οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των χωρών θα καταρτίζονται σε εθνικό επίπεδο και θα εγκρίνονται από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιζητώντας ακόμα και συνταγματική αναθεώρηση για την επικείμενη κατάρρευση της εθνικής κυριαρχίας !

Να ξαναγυρίσουμε στη Γη!

Η πόλης εάλω…

Η Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, θα παραμείνει στην ιστορική μνήμη ως μια ακόμα αποφράδα μέρα παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας στον απόλυτο έλεγχο της ποιο ανελέητης και βάναυσης επικυριαρχίας των αποικιοκρατών, με απόλυτη σύμπνοια των καπιταλιστικών κέντρων σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Για την επιβεβαίωση δε της κυκλικής κίνησης της ιστορίας , τηρουμένων των αναλογιών με την προ της αλώσεως Βυζαντινή περίοδο, ο επίλογος θα ολοκληρωθεί με την εισβολή και την συν-κυριαρχία των νέο-Οθωμανών.

Η χώρα βαδίζει με γρήγορους αλλά σταθερούς ρυθμούς στην πτώχευση, αποτέλεσμα των αδέξιων χειρισμών μιας ερασιτεχνικής διακυβέρνησης και μιας συντονισμένης επίθεσης του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου υπό την καθοδήγηση των δυτικών αποικιοκρατικών κέντρων . Πανικόβλητο το Οικονομικό επιτελείο οδηγείται στην λήψη όλο και ποιο δυσβάστακτων μέτρων προκειμένου να πειστεί η Γερμανίδα Καγκελάριος να δεχθεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης –την προσφυγή στον οποίο είχαμε αποκλείσει πριν ένα μήνα μόλις -! Μέτρα που οδηγούν σ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης αφού το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την περεταίρω διάλυση του στοιχειώδους Κοινωνικού κράτους με τις επιπλέον περικοπές μισθών ,τις ιδιωτικοποιήσεις , τις απολύσεις , την αύξηση του χρόνου εργασίας , τις μειώσεις συντάξεων με ταυτόχρονη αύξηση των ορίων ηλικίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κοκ. Το αποτέλεσμα στο κοινωνικό επίπεδο γνωστό: ακραία φτώχεια , διάλυση των μεσαίων στρωμάτων , όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και επαναφορά σ εάν επίπεδο ζωής και κατανάλωσης ανάλογου αυτού της δεκαετίας του 60.


Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...