Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Οι περιφερειακές εξεγέρσεις και τα σχέδια αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους

Οι μεγάλες εξεγέρσεις στη Β. Αφρική αποτελούν αναμφίβολα κοινωνικές εκρήξεις με μεγάλη πολιτική σημασία. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η δυναμική για την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ στην Αίγυπτο που δημιουργεί κλυδωνισμούς στην ισχύ των Αμερικανο-Εβραϊκών συμφερόντων στην πολύπαθη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Η ραγδαία αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως βασική αιτία της κοινωνικής απόγνωσης που οδήγησε σε βίαιη αμφισβήτηση των σαθρών καθεστώτων που κυβερνούσαν με αυλικούς, με την στήριξη των ΜΜΕ και του ξένου παράγοντα. Η οικολογική αποδιάρθρωση με βασική αιχμή την κλιματολογική αλλαγή, αποτυπώθηκε την χρονιά που μας πέρασε στις μεγάλες πυρκαγιές στη Ρωσία , στην έντονη ξηρασία στο Καζακστάν και στην Ουκρανία , στις εκτεταμένες πλημμύρες στην Αυστραλία κοκ. Τα φαινόμενα αυτά οδήγησαν σε κατακόρυφη μείωση της παραγωγής σιτηρών σ ένα μόνο χρόνο αφού οι περιοχές αυτές αποτελούν σιτοβολώνες ιδιαίτερης διατροφικής σημασίας για τον Πλανήτη . Μόνο η καταστροφή στην Αυστραλία, η οποία είναι η 4η εξαγωγική χώρα σε σιτηρά, οδήγησε τους κερδοσκόπους των μεγάλων χρηματιστηρίων στην εκτόξευση της τιμής των τροφίμων δεδομένου ότι η τιμή τους καθορίζεται πλέον στα χρηματιστήρια των εμπορευμάτων! Σε λίγο μόλις χρόνο οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν κατά 47%, του καλαμποκιού 50% και της σόγιας 34%, αυξήσεις που συμπαρασύρουν σε ανάλογη άνοδο το κρέας, το γάλα και άλλα προϊόντα. Την ίδια στιγμή η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 99 $ το βαρέλι οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τις τιμές των προϊόντων και άρα τον πληθωρισμό οδηγώντας στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους στις τρίτες χώρες που τα προϊόντα αυτά αποτελούν την βάση της επιβίωσης τους. Μέσα από ένα ντόμινο εξεγέρσεων περάσαμε από τα γεγονότα της Αιτής και της Αιθιοπίας πέρσι στην σημερινή ανατροπή στην Αλγερία, στην Τυνησία και τώρα στην Αίγυπτο.



Είναι προφανές πως όσο ποιο εκτεθειμένη βρίσκεται μια χώρα στην αγορά και στην παγκοσμιοποίηση τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να υποστεί κοινωνική και οικολογική κατάρρευση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η τρέχουσα πολιτική διακυβέρνηση της χώρας κάνει κάθε τι για να κάνει την χώρα ποιο ανοιχτή στους κερδοσκόπους και στους χρηματιστές του διεθνούς χρηματιστικού καζίνο.
Έτσι για άλλη μια φορά , με έκπληξη , ακούσαμε την δήλωση του πρωθυπουργού από το Νταβός , ν’ αρνείται κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους και να διαβεβαιώνει ότι σε ένα μόλις χρόνο η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να ευχαριστήσει τους ξένους και εγχώριους Τραπεζίτες φίλους του ! Την ώρα λοιπόν που κορυφαίοι Γερμανοί Οικονομολόγοι όπως ο Χανς Βέρνερ Ζιν δηλώνουν ότι « η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της» και ο συνάδελφος του Μαξ Οτε ζητάει «την άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση» , ο πρωθυπουργός της χώρας μη έχοντας κανένα ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης –παρά μόνο το ευαγγέλιο του Μνημονίου- φροντίζει να υπενθυμίζει στους «συμμάχους μας» ότι στην χώρα μας η διακυβέρνηση αυτές τις κρίσιμες στιγμές βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο»
Οι Γερμανοί ετοιμάζουν το σχέδιο «διάσωσης της χώρας» για την περίοδο μετά το 2013 όπου λήγει η ισχύς του τρέχοντος Μηχανισμού Στήριξης με ένα και μοναδικό σκεπτικό: την μεταφορά του χρέους από τις Ιδιωτικές Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία στις χώρες της Ευρωζώνης . Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Φόρουμ του Νταβός και για το οποίο συνεργάστηκαν ο Τρισε της ΕΚΤ και ο Ρένγλιγκ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) , προβλέπει την εκ νέου αγορά των ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά –όπου η αξία τους είναι μικρότερη - με σκοπό την μείωση της ονομαστικής του τιμής.


Ποιο συγκεκριμένα . Το συνολικό χρέος του Δημοσίου τομέα είναι 330 δις € εκ των οποίων τα 110 δις είναι το χρέος μας στον Μηχανισμό Στήριξης (Τρόικα ) , 50 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 170 δις σε Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία.
Για το χρέος των 110 δις συζητείται η επιμήκυνση της αποπληρωμής σε 10 χρόνια (από 3 που είναι σήμερα) και με επιτόκιο 3,5% (από 5 % που είναι σήμερα)
Για το χρέος των 50 δις στην ΕΚΤ θα επιχειρηθεί η επαν-αγορά των ομολόγων από το Ελληνικό δημόσιο που στη δευτερογενή αγορά έχουν μειωμένες τιμές κατά 28% σε σχέση με τις ονομαστικές τιμές τους. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΚΤ θα επιχειρήσει ν αγοράσει στη δευτερογενή αγορά τα Ελληνικά ομόλογα από τις Τράπεζες και τους Ασφαλιστικούς φορείς και θα τα μεταπουλήσει στο Ελληνικό Δημόσιο .
Τα χρήματα για την επαν-αγορά των ομολόγων μας θα μας διατεθούν από το ΕΤΧΣ το οποίο θ αντικαταστήσει τον Μηχανισμό Στήριξης μετά το 2013 . Το ταμείο διαθέτει σήμερα 440 δις € και έχει την δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές με τις εγγυήσεις της Γερμανίας με των πέντε ποιο δυνατών οικονομιών της Ευρωζώνης.
Η ένταξη της Ελλάδας στο ΕΤΧΣ –αν συμφωνήσουν οι αγορές- θα κάνει εφικτό το λεγόμενο «κούρεμα» του χρέους όμως είναι πιθανό η ένταξη αυτή να γίνει σε καθεστώς «συντεταγμένης χρεοκοπίας» . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε πλήρως την αρχή του «μηδενικού χρέους» που υπάρχει στο Γερμανικό Σύνταγμα και το οποίο θα προϋποθέτει μηδενικά ελλείμματα και αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Πολύ απλά λοιπόν η άσκηση οικονομικής πολιτικής μεταφέρεται στο Βερολίνο με την υποχρέωση άσκησης οικονομικής πολιτικής που θα οδηγεί στην πλήρη κατάργηση του Κοινωνικού Κράτους και των στοιχειωδών παροχών, σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά και στην εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων .
Προπομπός των παραπάνω σεναρίων είναι τα άμεσα μέτρα που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση το Κλιμάκιο της Τρόικα που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα ενόψη της εκταμίευσης της 4ης δόσης του δανείου ύψους 15 δις €. Μέτρα που αναμένεται να ανοίξουν ένα νέο γύρω αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων , περεταίρω ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και αναδιαρθρώσεων –ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ.
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει προβεί έως τώρα σε καμία σοβαρή διαπραγμάτευση και δεν έχει προσπαθήσει ούτε καν να μετριάσει τα μέτρα προς όφελος των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων.
Έτσι δεν υπάρχει καν στην πολιτική ατζέντα το ενδεχόμενο της μερικής διαγραφής του χρέους που θα προέκυπτε αν διεκδικούσαμε μέρος των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία, αν αφαιρούσαμε έστω μέρος της λεηλασίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις ξένες πολυεθνικές εταιρίες τελευταία 20ετία.
Στο εσωτερικό μέτωπο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την μείωση των τιμών έστω των βασικών αγαθών , δεν προσπαθεί να στηρίξει τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται μέσω στοιχειωδών μέτρων αναδιανομής του πλούτου, δεν έχει να επιδείξει καμία αποτελεσματικότητα στην φοροδιαφυγή των αεριτζίδικων και παρασιτικών στρωμάτων.
Τέλος δεν διαθέτει στοιχειωδώς μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική αλλά κι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στους βασικούς τομείς όπως πχ της διατροφικής ασφάλειας, της ενεργειακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο, της αμυντικής θωράκισης.
Ας ελπίσουμε τα γεγονότα της Αιγύπτου και των άλλων γειτονικών χωρών ν αποτελέσουν ηχηρό μήνυμα και να μπολιάσουν μ ένα αίσθημα αντίστασης , αλληλεγγύης και εναλλακτικών πρακτικών την κοινωνική βάση και τις «σπίθες» που ξεπηδούν σιγά σιγά ..προ-μηνύοντας την μεγάλη πυρκαγιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...