Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

15η Αυγούστου 2023

 

Με υψηλούς συμβολισμούς ετουτη η μέρα, Κοίμηση της Θεοτόκου,επέτειος του τορπιλισμού της «Έλλης» απο τους Ιταλούς φασιστες, Αττίλας ΙΙ, δολοφονίες των Σολωμου και Ισαακ απο Τούρκους εγκάθετους στη Δερύνεια της Κύπρου. Ευχομαι η χάρη της Παναγίας να προστατεύει τις ένοπλες δυνάμεις και να τιθασεύσει τα πάθη μας βοηθώντας στην ασφάλεια και στην ενότητα μας! Χρονια πολλα στις εορταζουσες (πρωτίστως στην αγαπημένη μου Μαρια) και στους εορτάζοντες. Χρονια πολλα στον Ελληνισμό!

#FREEBELERI

 

Το πρόβλημα δεν είναι το τι κάνει ο Εντι Ράμα στην περίπτωση του Φρέντι Μπελέρι, ακολουθώντας τις προσφιλείς μεθόδους του επιστήθιου φίλου του Ερντογαν που συνηθίζει να κλείνει στη φυλακή τους Κούρδους Δημάρχους του Ντιαρμπακιρ, αλλά το πώς στεκόμαστε εμείς απέναντι σε μια υπόθεση κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, ενός νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου της Ελληνικής μειονότητας στον ιστορικό δήμο της Χιμάρας. Κι ενώ αντιλαμβάνομαι τις αβελτηρίες της αθηνοκεντρικής ελίτ και του πολιτικού προσωπικού της, θλίβομαι για την υποβάθμιση έως απαξίωση του θέματος στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ήπειρο. 

22ο Αντάμωμα Λιππιωτών

 

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Αδελφότητα Λιππιωτών Λάκκας Σουλίου, στο χωριό μας στην #Λιππα του #Δημου_Δωδωνης, σας καλούμε: απόψε στις 21:15 να παρακολουθήσετε την κωμωδία Black Birthday, μια θεατρική παράσταση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης και της καλλιτεχνικής σκηνής Ηπείρου ΣΥΝΘΕΣΗ & αύριο στις 21:00 στο 22ο Αντάμωμα Λιππιωτών σε συνεργασία με τον Δήμο Δωδώνης και το Πνευματικό του Κεντρο, με αυθεντικά Ηπειρωτικά ακούσματα απο το κλαρίνο του Βασίλη Τολη. Η εισοδος είναι ελεύθερη και είστε όλες και όλοι ευπρόσδεκτοι.

11.08.2023

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΡΑΝΟΣ_ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ

Αν η Vodafone γνωρίζει κάτι περί νέας οριοθέτησης, όπου η αρχαία Δωδωνη έχει καταστεί συνοριακός χώρος ας ενημερωθούμε επισήμως για να δώσουμε τα εύσημα στους «γείτονες». Εμείς αντίθετα γνωρίζουμε απο ιστορικές πηγες ότι η Αντιγονια,η Απολωνια, ο Βουθρωτος ήταν αρχαίες πόλεις της σημερινής Αλβανίας με θέατρα και βουλευτήρια που δημιουργήθηκαν με πρωτότυπο την Αρχαία Δωδωνη! Σε αναμονή της παράστασης «Οιδιπους Τυρρανος» σε σκηνοθεσία Σιμου Κακαλα

 

08.08.2023

Όχι δεν φταίνε (μόνο) οι πλαστικές καρέκλες στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.

 


Πολλές αντιδράσεις υπήρξαν για την χωροθέτηση της συναυλίας του Bregovic στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αλλά ελάχιστες για την εμφάνιση της γνωστής κας Κιτσοπούλου στον ίδιο χώρο όπου παρουσίασε πολύ πρόσφατα μια μεταμοντέρνα εκδοχή των Σφηκών του Αριστοφάνη όπως και στην Επίδαυρο. Τα έργα και τις ημέρες της Κας Κιτσοπούλου τα περιγράφει αναλυτικά ο φίλος Κώστας Σαμάντης στο άρθρο του «η προβλέψιμη κα Κιτσιπούλου» (https://ardin-rixi.gr/archives/251507), και δεν θα επεκταθώ. 
 

Φορος τιμής!

 
Όταν μπήκα στην αεροπορία για να κάνω την στρατιωτική μου θητεία είχα μια πολύ λανθασμένη εικόνα για τους μόνιμους, θεωρώντας τους ανάλγητους και προσκολλημένους στον μικρόκοσμο του στρατού. Στην πορεία διαπίστωσα ότι εκεί μέσα υπήρχαν άνθρωποι με πολύ υψηλές ευαισθησίες που συνδυάζονταν με μια σκληρή εκπαίδευση αυτοπειθαρχίας και τεχνικής που πολύ ζήλευα. Έτυχε μάλιστα να διαβάσω ένα δημοσίευμα όπου ένα πιλότος Canadair μαρτυρούσε την ψυχολογία του κάθε φορά που βυθιζόταν σ ένα φλεγόμενο δάσος για να σβήσει τη φωτιά. Μιλώντας με τα δέντρα τους έλεγε: «κρατηθείτε λίγο ακόμα, έρχομαι να σας σώσω!» Λόγω έλλειψης εν-συναίσθησης αδυνατούμε οι περισσότεροι να συλλάβουμε αυτή την ψυχολογία και περιοριζόμαστε στις τεχνικές λεπτομέρειες των τραγικών αυτών δυστυχημάτων. Βαθιά υπόχρεος σ αυτά τα παιδιά που υπηρετώντας το ύψιστο καθήκον σώζουν ζωές, περιουσίες και αναμετριούνται με τις φυσικές καταστροφές. Ανθυποσμηναγέ Περικλή Στεφανίδη , Σμηναγέ Χρήστο Μουλά, ΑΘΑΝΑΤΟΙ! Συλλυπητήρια στις οικογένειες.
Φώτο: δημιουργία Κωνσταντίνου Παππά
26.07.2023

Ρόδος και δασικές πυρκαγιές

1. Από την εμπειρία μου ως εθελοντής στην δασοπροστασία του Υμηττού την δεκαετία του 90, ένα πράγμα έχω συγκρατήσει: αν τη φωτιά σ ένα δάσος δεν την αντιμετωπίσεις στα πρώτα 5 λεπτά από την εκδήλωση της, το παιχνίδι είναι χαμένο, ανεξάρτητα των μέσων που έχεις στη διάθεση σου. Πόσο μάλλον όταν μια φωτιά καίει επί 5-6 μέρες, -στην περίπτωση της Ρόδου-, κι αφήνεται με την λογική ότι περιορίζεται σε παλιό δάσος!
2. Την κύρια πρόληψη των δασικών πυρκαγιών μέχρι το 1998 την είχαν οι δασικές υπηρεσίες με προσωπικό και εθελοντές σε φυλάκια εντός του δάσους που παρατηρούσαν με κιάλια και ενημέρωναν με ασυρμάτους όταν έβλεπαν τον πρώτο καπνό. 
 

Πόλεις: Θερμικές νησίδες!

Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο. Καύσωνες που ακολουθούνται από ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές και νέος θλιβερός απολογισμός με απώλειες υλικού και φυσικού κεφαλαίου. Αυτό όμως που αλλάζει είναι ότι κάθε χρόνο ερχόμαστε ν αντιμετωπίσουμε φυσικά φαινόμενα ίδιας ή μεγαλύτερης έντασης από δυσχερέστερη θέση. Κι αυτό γιατί η απώλεια των περιαστικών δασών επιδεινώνει την μετατροπή των πόλεων μας σε θερμικές νησίδες, περιορίζοντας την δυνατότητα φυσικού εξαερισμού τους. Τα υλικά κατασκευής κτηρίων και αυτοκινήτων, –το τσιμέντο, η άσφαλτος, το γυαλί κι οι λαμαρίνες–, συμπεριφέρονται τους καλοκαιρινούς μήνες σαν θερμοσυσσωρευτές που εκπέμπουν ακτινοβολία και θερμότητα στο περιβάλλον τις βραδινές ώρες.

20 Ιουλίου 1974 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ;

Θυμάμαι έντονα στα εφηβικά μου χρόνια τούτες τις μέρες την πλατεία Συντάγματος με τραπεζάκια Κυπριακών οργανώσεων που μοίραζαν υλικό για την Τουρκική εισβολή, τις συναυλίες και τις άλλες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις πορείες στην Τουρκική πρεσβεία, τους μοτοσυκλετιστές στην Πράσινη γραμμή, τις μανάδες των αγνοουμένων στα οδοφράγματα… Ξεπερασμένα (😉 θα μου πείτε στα χρόνια των κοινωνικών δικτύων και της εικονικής πραγματικότητας. Σε τούτα τα χρόνια που αδυνάτισε η συλλογική μας μνήμη –παρά την ήττα του εθνο-μηδενισμού ως κυρίαρχης ιδεολογίας- και υποχώρησε η διεκδίκηση για τα δίκαια του Ελληνισμού. Τόσο πολύ που φαίνεται απολύτως φυσιολογικό να πηγαίνει τούτη τη μέρα στα κατεχόμενα ο Ερντογαν για να γιορτάσει την επέτειο της εισβολής ενώ το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο παραμένει εγκλωβισμένο στα χλιαρά ευχολόγια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τόσο πολύ που το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι κοι Ντόκοι έφτασαν να μιλούν για την ανάγκη υποχώρησης από τις ελληνικές διεκδικήσεις για χάρη του διαλόγου και της καλής γειτονίας, λες και είναι η Ελλάδα αυτή που έθεσε το casus belli και δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας! Για ποια καλή γειτονία όμως μπορούν να μιλήσουν Μητσοτάκης και Ερντογαν το αμέσως επόμενο διάστημα όταν παραμένουν τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ;

 20.07.2023

Χάγη

 

Πολύς αχός σηκώνεται για το επικείμενο «ξεπούλημα» της εθνικής μας κυριαρχίας από τον Μητσοτάκη κατά την ενδεχόμενη προσφυγή στην Χάγη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας). Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η υπογραφή του συνυποσχετικού απαιτεί διαβουλεύσεις, κοινοβουλευτικές διεργασίες και χρόνο, άρα δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με τις κατεπείγουσες διαδικασίες και την κατάπτυστη οριακή πλειοψηφία από τους αυτομολήσαντες βουλευτές των ΑΝΕΛ, με την οποία κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 
 

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...