Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Χάγη

 

Πολύς αχός σηκώνεται για το επικείμενο «ξεπούλημα» της εθνικής μας κυριαρχίας από τον Μητσοτάκη κατά την ενδεχόμενη προσφυγή στην Χάγη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας). Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η υπογραφή του συνυποσχετικού απαιτεί διαβουλεύσεις, κοινοβουλευτικές διεργασίες και χρόνο, άρα δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με τις κατεπείγουσες διαδικασίες και την κατάπτυστη οριακή πλειοψηφία από τους αυτομολήσαντες βουλευτές των ΑΝΕΛ, με την οποία κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 
 
Από την άλλη πλευρά, πράγματι ο πρωθυπουργός στην συνάντηση του με τον Ερντογαν στο Βίλνιους φάνηκε πολύ υποτονικός μη θέτοντας –τουλάχιστον με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες- ζητήματα όπως οι παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ, το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο ή την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Διαδίδεται δε από μερίδα βουλευτών της ΝΔ, το ΕΛΙΑΜΕΠ και έγκριτους δημοσιογράφους του δόγματος του κατευνασμού, ότι μετά τους σεισμούς και λόγω των οικονομικών αναγκών της η Τουρκία στρέφεται εκ νέου προς την Δύση, παραβλέποντας τις στρατηγικές οικονομικές, ενεργειακές και στρατιωτικές συμφωνίες της γείτονος με την Ευρασία αλλά και την πολιτική εκπροσώπηση στο παγκόσμιο Ισλάμ που επιχειρεί ο Ερντογαν.
Ως προς τις ανησυχίες του «πατριωτικού χώρου» για τις Πρέσπες του Αιγαίου καλό θα ήταν να θυμίσουμε ότι ανεξαρτήτως πρωθυπουργού η έκβαση μιας διαπραγμάτευσης για εθνικά ζητήματα είναι συνάρτηση της πραγματικής ισχύος μιας χώρας αλλά και της εθνικής συναίνεσης που επιτυγχάνεται γύρω απ αυτή. Η μη συναίνεση για παράδειγμα της αντιπολίτευσης στην καθολική και χωρίς προϋποθέσεις ψήφο των ομογενών μας είναι ένα ακόμα δείγμα μικροελλαδισμού και κομματισμού που κατατρέχει τον Ελληνισμό. Ως προς τους ultra πατριώτες και θρησκευόμενους να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια το κεντρικό τους πρόβλημα δεν ήταν ο Ερντογαν αλλά η χούντα Μητσοτάκη που επέβαλε τα εμβόλια και τα μέτρα κατά της πανδημίας σε συνδυασμό με την εξύμνηση του ισχυρού Πούτιν που αντιπαλεύει την Νέα Τάξη Πραγμάτων και την Αμερικάνικη Παγκοσμιοποίηση. Επιπλέον το μιντιακό σύστημα επί δεκαετίες καλλιεργούσε ως το κατεξοχήν ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί τους Έλληνες, την τσέπη τους η οποία πλήττεται από τις περιττές δαπάνες για την άμυνα και τους εξοπλισμούς. Σ όλα αυτά , στην δημογραφία μας, στο παραγωγικό έλλειμμα, στην ποιότητα της παιδείας μας ας ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες τυχόν υποχωρήσεων στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όσο και αν ο Αμερικανός Μενέντεζ είναι ο μεγαλύτερος φιλέλληνας στις μέρες μας και η γεωπολιτική συγκυρία έχει καταστεί θετική για την χώρα μας μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
14.07.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...