Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Για τον Γιάννη Μαρκόπουλο


Ότι πολύτιμο αφήνει παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές ένας μεγάλος του πολιτισμού που μας αποχαιρετά, είναι τούτη η σύνθεση της Ελληνικής παράδοσης με το αντιστασιακό φρόνημα ενός λαού που στη διαχρονία του πάλευε για Ελευθερία και Δικαιοσύνη.
Από την Κρητική παράδοση των παιδικών του χρόνων έως του Ελεύθερους Πολιορκημένους, ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνθέτει Σολωμό, Σεφέρη, Ελύτη, Κατσαρό , Ελευθερίου, καλώντας μας εμφατικά σε μια «επιστροφή στης ρίζες μας» για να ανασχεδιάσουμε το συλλογικό μας μέλλον και να συμφιλιωθούμε με την Φύση (μας).
Με την μουσική για την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και του Πυρρίχιους χορούς, συναντιέται με την πρωτοπορία των σύγχρονων ρευμάτων στην μουσική και την Δυτική κλασική παράδοση, χαράσσοντας τον «δικό μας δρόμο» για τον οικουμενισμό.
Παρά την σημερινή παρακμή, ευελπιστώ κάποια επόμενη γενιά να ξαναπιάσει αυτό το νήμα του Αληθινού και του Υψηλού και η «Λέγκω μας» (η Ελλάδα) , «…το κοριτσάκι που το ντύσανε γριά… ν’ αναζητήσει και πάλι την χαμένη Ελευθεριά»!
Ευχαριστούμε για όλα.

11.06.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...