Κι όμως, εν έτει 2023, στο νησί του Ιπποκράτη μπορεί να «φεύγει» μια γυναίκα 63ων χρονών από ανεύρυσμα στην καρότσα ενός αγροτικού, καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο! Στην ακμάζουσα δημογραφικά και οικονομικά Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που κατέχει το 2ο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετά την Αττική, με το νησί της Κω να έχει πάνω από 500 εκατ € έσοδα από το ένα εκατ τουρίστες ετησίως, αντιστοιχούν μόλις τρία ασθενοφόρα για 40χιλ μόνιμους κατοίκους! Κι απ αυτά είναι σε λειτουργία το ένα λόγω έλλειψης διασωστών, εξ ου και στην μεταφορά της άτυχης γυναίκας συμμετείχε οδοντίατρος!
Οι απώλειες νέων γιατρών –και άλλων επιστημόνων- που μετανάστευσαν μαζικά εκτός χώρας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα, με αποτέλεσμα τις σημαντικές ελλείψεις ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία. Παρά την υγειονομική κρίση μόλις το μισό των αποχωρήσεων νοσηλευτικού προσωπικού έχει καλυφθεί έως σήμερα, με συνέπεια την εποχική μετακίνηση διασωστών από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών κατά την τουριστική περίοδο.
Στην Κω, στη Λέρο, στη Μύκονο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σάμο, στη Σύρο, στη Σαντορίνη των εκατομμυρίων τουριστών, των βιλών, των καζίνο, των celebrities, η ανθρώπινη ζωή των κατοίκων αναμετριέται με την τραγική της μοίρα κάθε φορά που αναζητείται ασθενοφόρο. Στα νησιά του Αιγαίου μας που διεκδικεί ανοιχτά ο Ερντογάν, οι κάτοικοι εξωθούνται από τις διαχρονικές αβελτηρίες του Αθηναϊκού Κράτους, που επιδεινώθηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να πηγαίνουν για εξετάσεις στην Τουρκία.
Το ζήτημα είναι βαθύτατα κοινωνικό και εθνικό και δεν προσφέρετε για κομματική εκμετάλλευση στην οποία επιδίδονται οι συνήθεις «εργαλοειοποιητές» των τραγικών συμβάντων, εξίσου συνυπεύθυνοι.
Τα κόμματα κι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμφωνήσουν σε προτεραιότητα στην παροχή ισχυρών κινήτρων για την μόνιμη εγκατάσταση και σταθερή εργασία γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, διασωστών με υποδομές για την εργασία και την στέγαση αυτών και των οικογενειών τους, στους ακριτικούς μας τόπους.
Οι προσλήψεις μέσω του ΕΣΥ στα δημόσια νοσοκομεία, των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, των κρατικών λειτουργών θα πρέπει να συνοδεύονται από 5ετή υποχρεωτική υπηρέτηση στις άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις.
Γιατί η άμυνα ξεκινάει από την ασφάλεια και το αίσθημα των πολιτών ότι όπου κι αν ζουν στην επικράτεια δεν αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αποπαίδια ενός Κράτους που τους θυμάται μόνο στις εκλογές.
Γιατί η Κως του Ιπποκράτη μπορεί και θα πρέπει να καταστεί παγκόσμιο κέντρο τουρισμού υγείας με επισκέψεις φοιτητών ιατρικών σχολών από τα μεγαλύτερα Παν/μια του κόσμου….
Δημοσιεύτηκε στην #HuffPost 08.06.2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου