Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις του Υπ. Παιδείας για τα ΠΠΣ

Η πιο ουσιαστική αντίδραση στους σχεδιασμούς του Υπ. Παιδείας για την προοπτική των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων της χώρας, προέρχεται από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου της Αθήνας.


Όπως αναφέρεται  στο σχετικό ψήφισμα της από 6/3ου  Γενικής Συνέλευσης τους, οι γονείς αντιδρούν στην επικείμενη τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου Ν. 3966/2011 αλλά και στην πλήρη απουσία  διαλόγου με την κοινωνία κατά παράβαση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού περί προαπαιτούμενων συζητήσεων με τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία για την προώθηση των  αλλαγών στην Παιδεία.
Σημείο τριβής της πρωτοβουλίας των γονέων αποτελεί η πρόθεση του Υπουργείου να διαχωρίσει την λειτουργία των 60 υφιστάμενων πειραματικών σχολείων από τα 5 Πρότυπα (Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά -1847-,   Βαρβάκειος Σχολή  -1860-,  Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων -1833-, Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης -1934/1972-, Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων -1946-) καταργώντας τις εξετάσεις για την επιλογή των μαθητών στα πρώτα . Αιτία αυτής της εσπευσμένης αλλαγής αποτελεί ο τρόπος νοηματοδότησης του «καλού σχολείου» και των επιδόσεων από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Αξιολόγηση  η οποία ανάγεται πρωτίστως στην κουλτούρα συνεργασίας και στην ομαδικότητα και όχι στη επιβράβευση της ατομικής επίδοσης και του κόπου κάθε μαθητή ξεχωριστά  για την πρόσκτηση της γνώσης. Αντί λοιπόν να προβεί σ ένα σχεδιασμό επέκτασης του θεσμού των Πειραματικών, αποπειράται την αξιολόγηση των εν λειτουργία σχολείων αναζητώντας ένα πιο αξιόπιστο δείγμα βασισμένο στην επιλογή των μαθητών, κατόπιν κλήρωσης.
Οι γονείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέσω συναντήσεων της 4μελούς επιτροπής του 2ου ΠΓΑ  με άλλους συλλόγους γονέων πειραματικών αλλά και με εκπροσώπους γονέων των 5 Πρότυπων σχολείων . Παράλληλα η επιτροπή είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των ΑνΕλ, της ΝΔ και του Ποταμιού ενώ στις 16/3 συμμετείχε δι εκπροσώπου της σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΤ3 για το ζήτημα.
Ν.Ν

Ακολουθεί το ψήφισμα του συλλόγου γονέων του 2ου ΠΓΑ:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
των Γονέων και Κηδεμόνων
του 2ου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας

·                     Επειδή η ελληνική κοινωνία αγκάλιασε τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ), όπως αυτά περιγράφονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που αποδεικνύεται από τον εκθετικά αυξανόμενο αριθμό παιδιών που χρόνο με τον χρόνο προσέρχονται για εξετάσεις σε αυτά,
·                     επειδή τα ΠΠΣ, μέσω της ποιοτικής αξιολόγησης του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου των καθηγητών αλλά και των μαθητών, δημιουργούν συνθήκες αξιοποίησης και διάχυσης της καλής αυτής πρακτικής σε όλη την εκπαίδευση (ημερίδες, συνέδρια, καινοτόμα προγράμματα, κ.ά.),
·                     επειδή εμείς οι γονείς και τα παιδιά μας οικειοθελώς επιλέξαμε να είμαστε σε αυτό το σχολείο, διεκδικώντας υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση, ανεξάρτητα από τη δοκιμασία και την προσπάθεια που αυτή προϋποθέτει,
·                     επειδή στο σχολείο μας φοιτούν παιδιά από όλες τις κοινωνικές τάξεις, μεταξύ των οποίων και 17% παιδιά μεταναστών,
·                     επειδή η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα όφειλε να έχει λάβει σοβαρά υπόψη της αυτήν την τάση της κοινωνίας, αυξάνοντας τα 60 ΠΠΣ της χώρας (σε σύνολο 12.734 σχολείων), προκειμένου ολοένα και περισσότερα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, εφόσον τα ίδια και οι γονείς τους το επιθυμούν,
·                     επειδή, τέλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι πολλά και εξαιρετικά σύνθετα, όπως καταγράφονται στο 10ο εδάφιο των γενικότερων σχολίων του Δελτίου Τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ στις 25/2/2015, και απαιτούν, όπως αναφέρεται, ήρεμο περιβάλλον και νηφάλια αντιμετώπιση,
Ε μ ε ί ς
οι Γονείς και Κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν

στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

επισημαίνουμε ότι η σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αντίκειται στη γενική εκπαιδευτική αρχή που υπαγορεύει ότι δεν είναι δυνατόν να προκύπτουν αλλαγές στο μέσον της σχολικής χρονιάς.
Επιπλέον, έρχεται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού: «Η νέα Κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων, που πάσχει βαθύτατα. Αυτό θα το πράξει σε ορίζοντα τετραετίας. Τίποτα στον χώρο της Παιδείας δεν πρόκειται να γίνει με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις, αλλά με διάλογο και με συναινέσεις».
Σύμφωνα με όσα προηγήθηκαν:
·                     Στηρίζουμε τον θεσμό των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πρόθεση να καταργηθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
·                     Ζητούμε από την ηγεσία του υπουργείου, την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να στηρίξουν τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, καθώς και το ισχύον θεσμικό πλαίσιό τους.
·                     Είμαστε θετικά διακείμενοι σε μελλοντικές βελτιώσεις, έπειτα από αξιολόγηση, και από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.
·                     Επιθυμούμε τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία να συνεχίσουν να αποτελούν ενιαίο και διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο, να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν προγράμματα και συμπεράσματα, να διαχέουν την εμπειρία τους στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, να παραμένουν ανοιχτά στην κοινωνία.
·                     Ζητούμε οι μαθητές και οι μαθήτριες που έχουν εισαχθεί σε αυτά τα σχολεία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο αντίστοιχο Λύκειο.
·                     Διεκδικούμε υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, στηρίζοντας την άνοδο του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης και επιδιώκοντας την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν και ταλαιπωρούν την Παιδεία (χρηματοδότηση, ποιότητα βιβλίων, υλικοτεχνική υποδομή).
Τις επόμενες μέρες σκοπεύουμε να προχωρήσουμε:
·                     Σε συγκέντρωση των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΠΠΣ, με στόχο τον συντονισμό τής από κοινού δράσης μας.
·                     Σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, με τα κόμματα της Βουλής και, κυρίως, με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

·                     Την αποστολή Δελτίου Τύπου στα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...