Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ

Όταν ο Υπουργός Οικονομικών, η Αναπληρώτρια του,  ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και η Πρόεδρος της Βουλής επεξεργάζονταν σχέδια ρήξης & επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί της Κυβέρνησης αναλώνονταν στην επικοινωνιακή απάτη της διαπραγμάτευσης, μόνο καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Δε μιλάμε βέβαια για τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα αλλά για το έλλειμμα και της στοιχειώδους διαχείρισης για την εξοικονόμηση και τον προγραμματισμό των διαθέσιμων πόρων για τις υποδομές, την κοινωνική πολιτική , την παιδεία , την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.


Είναι αξιοσημείωτο πως η «Αριστερή» δια-κυβέρνηση απαξίωσε τόσο πολύ τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων και των  ανέργων παρά τις κοινωνιοκεντρικές ιδεολογικές της αναφορές. .Παντελώς απροετοίμαστοι στο σχεδιασμό προγραμμάτων έφτασαν  το Μάιο δια της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Κας Αντωνοπούλου ν  αναστείλουν πρόσκληση του Υπουργείου της, σχετική με προγράμματα voucher για 16 χιλ ανέργους λόγω ανεπαρκειών στον –δικό τους!!- σχεδιασμό, αφού διαπίστωσαν ότι   το 75% των πόρων απορροφάται από τα ΚΕΚ και από έναν όμιλο του κατασκευαστικού κλάδου που θα προσλάμβανε, στις διάφορες εταιρίες του, ανέργους για δύο μήνες απασχόληση!!
Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, στον αέρα βρίσκεται ακόμα η εκταμίευση περί των 500εκατ. € για την περίοδο 2014-2020, για την αντιμετώπιση των άμεσων κοινωνικών αναγκών των προσφύγων που εισρέουν κατά χιλιάδες στα νησιά μας. Προϋπόθεση της εκταμίευσης τους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης είναι η σύσταση ενιαίας διαχειριστικής αρχής που θα υποκαταστήσει τις επιμέρους υπηρεσίες στο Υπ. Εργασίας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Η πιστοποίηση της αρχής αυτής, υπό την αιγίδα του Υπ. Μετανάστευσης, παραμένει μετέωρη αφού βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι Υπουργικές αποφάσεις για τη σύσταση των νέων διαχειριστικών αρχών της περιόδου 2014-2020, τη διαδικασία στελέχωσης των θέσεων ευθύνης, τη διαχείριση των αναγκών σε προσωπικό, το σύστημα διαχείρισης κοκ κατά τα προβλεπόμενα του  Ν4314/14. Λόγω της δομικής ανεπάρκειας τους έφτασαν –οι αντι-μνημονιακοί-  να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  την επανασύσταση της task force  με στόχο «την ανάλυση των παραγόντων που συνέβαλαν στην καθυστέρηση της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013 (!!!) και την αξιοποίηση των πόρων». Μιας χρυσοπληρωμένης υπηρεσίας Κοινοτικών αξιωματούχων που όλη την προηγούμενη περίοδο λειτούργησε ως εντολοδόχος της εφαρμογής των Μνημονιακών πολιτικών και ως «μεσάζοντες» για την διάθεση πόρων σε ιδιωτικές εταιρίες.
Οι καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, λόγο της παρατεταμένης μη-διαπραγμάτευσης, είχε σαν αποτέλεσμα, από το 1δις € κατανομών στην Τράπεζα της Ελλάδας τον Αύγουστο να έχουν πληρωθεί μόλις τα 315 εκατ €. Επόμενο ήταν η διακοπή περί των 400ων  έργων σε 116 δήμους της χώρας , η μη καταβολή των χρημάτων σε αναδόχους και σε χιλιάδες εργαζόμενους κοινωνικών υπηρεσιών , βρεφονηπιακών σταθμών, ερευνητικών προγραμμάτων κοκ που έχουν μείνει απλήρωτοι για μήνες.
Δεδομένης δε της λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς- λόγω κλεισίματος της διαχειριστικής περιόδου 2007-2013-, κινδύνευαν πολλές από αυτές τις υποχρεώσεις, να μείνουν μη εκτελεστέες και οι πόροι να χαθούν.
Πολύ πιο αποτελεσματική η υπηρεσιακή Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Κου Χριστοδουλάκη, ζήτησε την παράταση της επιλεξιμότητας των δαπανών της τρέχουσας περιόδου και έλαβε άμεσα μέτρα που αφορούν στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από το 95% σε 100% και στην πρόωρη εκταμίευση του 5% της αποπληρωμής του ΕΣΠΑ 2007-13. Επιπρόσθετα προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για την νέα προγραμματική περίοδο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και σε σύσταση ειδικού λογαριασμού για τις νέες πιστώσεις προκειμένου να διασφαλιστεί άμεσα ρευστότητα ύψους  1,5 δις € και να εξοικονομηθούν πόροι από τον Κρατικό προϋπολογισμό λόγω μη συγχρηματοδότησης από εθνικούς πόρους.

Οι Κοινοτικοί πόροι ήταν αυτοί που σ όλη την πορεία της μεταπολίτευσης συντέλεσαν στον παρασιτισμό, συντηρώντας την κατανάλωση και στην ενσωμάτωση των εκλογικών πελατών των μεγάλων κομμάτων και της διανόησης στο «σύστημα» της παγκοσμιοποίησης. Μεγάλο κενό σ αυτή την  φάση αποτελεί το έλλειμμα στοιχειώδους κοινωνικής διαβούλευσης για την προετοιμασία ενός συστήματος αξιολόγησης των δομών , διαχείρισης και ελέγχου της διάθεση των πόρων .Πόροι που θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Σ αυτή την κατεύθυνση εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία , η άμυνα θα έπρεπε  να συνδεθούν με ενδογενείς παραγωγικές δραστηριότητες όπως ο αγροτο-διατροφικός τομέας , η μηχανουργία , η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η μικρο-ηλεκτρονική κλπ, στη βάση νέων υβριδικών μοντέλων έρευνας και επιχειρηματικότητας με συμπράξεις δημόσιων επιχειρήσεων  με ΜΜΕ , νέους συνεταιρισμούς και  κοινωνικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...