"......Τὸ ζήτημα πιὰ ἔχει τεθεῖ: Ἢ θὰ ἐξακολουθοῦμε νὰ γονατίζουμε ὅπως αὐτὸς ὁ δραπέτης ἢ θὰ σηκώσουμε ἄλλον πύργο ἀτίθασο ἀπέναντί τους" Ὁ Δοῦλος, Μιχάλης Κατσαρός
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021
COP 26: Η απειλή της κλιματικής αλλαγής, η αντιπαράθεση αναπτυγμένων-αναπτυσσόμενων χωρών και οι δυνατότητες για την Ελλάδα
Νέος Κλιματικός Νόμος στον απόηχο της COP26
Για το νέο του Ελευθέριου Τζιόλα: «Ορεινή –Ημιορεινή και Φθίνουσα Ελλάδα, Τα Γρεβενά»
Τρείς είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την συγκρότηση του σχεδίου του: α) η συνειδητοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης, β) το σχέδιο ανόρθωσης και γ) η Ηγεσία που θα το υλοποιήσει.
Απο την ενεργειακή στην επισιτιστική κρίση
Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Πράσινη Μετάβαση
Δυσβάστακτες θα είναι οι αυξήσεις στο ρεύμα, στη θέρμανση και στα μεταφορικά κόστη τον φετινό χειμώνα εξαιτίας της θεαματικής ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου[1]και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στην ευρωζώνη.
Που οφείλεται όμως η εκτίναξη της τιμής του φ.α στη Γηραιά Ήπειρο; Η γρηγορότερη επάνοδος της Κίνας σε αναπτυξιακή τροχιά εντός του 2021, σε συνδυασμό με τις εκεί υψηλότερες τιμές αγοράς,έστρεψε προς την Ασία την προσφορά των μεγαλύτερων ποσοτήτων του Ρωσικού αερίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν κι οι ΗΠΑ με παράλληλο περιορισμό των εξαγωγών, επιλέγοντας την κάλυψη πρωτίστως των εσωτερικών αναγκών τους. Ο περιορισμός του εφοδιασμού της Ευρώπης με Αμερικάνικο LNG συνοδεύτηκε με την άρση των επιφυλάξεων τους για την εισροή Ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του NordStream ΙΙ, που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του από το τέλος του 21. Η περιορισμένη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη λόγω καραντίνας, κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 2021, οδήγησε στην ψευδαίσθηση περί επάρκειας αποθεμάτων, με το 85% των κλεισμένων προθεσμιακών συμβολαίων να λήγουν στις 31.12.2021. Η παρατηρούμενη αύξηση των τιμών διαμορφώνεται από το 15% των νέων συμβολαίων, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης μετά την καραντίνα και των μειωμένων ευρωπαϊκών αποθεμάτων σε επίπεδα 25% χαμηλότερα από αυτά της τελευταίας 5ετίας.
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021
Ανακοίνωση Κινήματος ΑΡΔΗΝ για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021
Επίσκεψη Ιμάμογλου
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021
Στον απόηχο των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021
Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
Για τις πυρκαγιές
81 μέτωπα πυρκαγιών χτες σ όλη τη χώρα! Ο Αττικός ουρανός έβρεχε στάχτες κι αποκαΐδια. Καμένα δέντρα, απανθρακωμένα ζώα κατεστραμμένες περιουσίες, ένας ακόμα θλιβερός απολογισμός ετούτου του καλοκαιρού που δεν τελείωσε. Τα κύματα παρατεταμένου καύσωνα που επαναλαμβάνονταν χρονικά κάθε 10 με 15 χρόνια, πλέον εμφανίζονται κάθε 2, διαμορφώνοντας μια νέα κανονικότητα στην δεκαετία που διανύουμε. Η επικράτηση των ακραίων αυτών φαινομένων σηματοδοτεί την τάση μεταβολής του εύκρατου κλίματος της χώρας σε τροπικό, εγκυμονώντας μεσοπρόθεσμους κινδύνους περιορισμού των διαθέσιμων υδάτινων πόρων ή ερημοποίησης εκτεταμένων περιοχών όπως η Ανατολική Πελοπόννησος και τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές έρευνες.
Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
Αρχαιο-ελληνικές προτομές σε κερί....
Η Καίτη 19 ετών είναι φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο και ο Φώτης 23ων
ετών φοιτητής στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής. Από κοινού
ξεκίνησαν φέτος τον Απρίλη στην Νέα Ιωνία μια επιχείρηση εμπορίας κεριών με
δικές τους κατασκευές εμπνευσμένες από αρχαιοελληνικές προτομές και εν γένει την ελληνική παράδοση. (www.amouretlumiere.gr)
Τι γίνεται με τα ακίνητα;
Σε σχετικό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ στις 13/7 γίνεται αναφορά στον χαρακτηρισμό περί των 14.500 ακινήτων ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε 36 περιοχές της χώρας στις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι κτηματολογικές εγγραφές το 2018. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός σημαίνει πως τα ακίνητα αυτά περιέρχονται στο δημόσιο κι οι πιθανοί ιδιοκτήτες τους μπορούν να διεκδικήσουν πλέον δια της δικαστικής οδού μόνο χρηματική αποζημίωση και όχι την ανάκτηση των ακινήτων τους! Το δημοσίευμα πέρασε στα «ψιλά» ενώ μέχρι το τέλος του 2022 ανάλογος χαρακτηρισμός επικρέμεται σε άλλα 400χιλ ακίνητα σε σύνολο 7 εκατ. εμπράγματων δικαιωμάτων, κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης!
Πλημμύρες και σοβαρές καταστροφές στη Γερμανία
Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Ρηνανία Βεστφαλία και στην Ρηνανία Παλατινάτο της Δυτικής Γερμανίας έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει σε απώλειες ζωής περισσοτέρων των 100 ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον 1300 είναι αγνοούμενοι. Λίγες μέρες πριν δεκάδες ήταν τα θύματα από τους φονικούς καύσωνες σε ΗΠΑ και Καναδά όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 50 C! Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που δοκιμάζει τις αντοχές των φυσικών οικοσυστημάτων, γίνονται πλέον εμφανείς και στις πλούσιες χώρες της Δύσης.
Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την ανάπτυξη
Παρά τις διθυραμβικές αναφορές
του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα που θα αποτελέσουν
την “ατμομηχανή” της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, με την αρωγή των εισροών του
Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η επίτευξη του στόχου δεν μπορεί να
χαρακτηριστεί διασφαλισμένη. Σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την
παγκόσμια οικονομία και σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως
θα καθορίσουν την έκβαση του αναπτυξιακού μοντέλου το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021
Δημογραφικό και σύγχρονη Οικογένεια
Η ασυνεννοησία -και σε πολλές περιπτώσεις η αντιπαλότητα- που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο κάθε φορά που τίθενται καίρια κοινωνικά ζητήματα, προκαλείται λόγω των διαφορετικών αφετηριών που αυτά προσεγγίζονται. Στην φιλελεύθερη, δικαιωματιστική προσέγγιση, η συλλογική επιβίωση έπεται του ατομικού δικαιώματος και οτιδήποτε στοχεύει στην διασφάλιση της είναι αναχρονιστικό, αναβίωση εξουσιαστικών μηχανισμών που το άτομο οφείλει να αποποιηθεί και να καταγγείλει αφού στέφεται κατά της ατομικής του ελευθερίας.
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021
Το Podcast του ΑΡΔΗΝ: Το παρόν και το μέλλον της εργασίας
Τρίτη 8 Ιουνίου 2021
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ Covid 19
Σάββατο 29 Μαΐου 2021
Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ.
Δεν θα αρκούσαν οι 53 μέρες πολιορκίας για την κατάκτηση της «βασιλίδας των Πόλεων» από τον Μωάμεθ τον Β τον Πορθητή, εκείνη την αποφράδα μέρα της 29ης Μαΐου του 1453, στις 10 το πρωί, αν η Πόλη δεν ήταν τόσο εξασθενημένη. Είχαν προηγηθεί αιώνες πολεμικών αναμετρήσεων , αλλεπάλληλες συρρικνώσεις και απέλπιδες προσπάθειες ανα-κατάκτησης και αναγέννησης της πνευματικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης του Βυζαντίου από τους Έλληνες. Διμέτωποι αγώνες αφενός με τις ορδές των βαρβάρων Ασιατών ήδη από το 1071 στο Μάτζικερτ, αφετέρου με τους άρπαγες Φράγκους που πρώτοι κατέστρεψαν και λεηλάτησαν την Πόλη το 1204 κατά 4η Σταυροφορία.
Πέμπτη 27 Μαΐου 2021
Για την πυρκαγιά στα Γεράνεια
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο καταστροφική δασική πυρκαγιά της δεκαετίας, που ολοκλήρωσε την οικολογική καταστροφή εκείνης στην Κινέττα, το 2018. 70.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα 50.000 παρθένο δάσος, σημαντική απώλεια πανίδας κι αρκετές κατεστραμμένες ιδιοκτησίες, άφησε πίσω της η πυρκαγιά που μαίνονταν επί 4 μέρες στα Γεράνεια όρη.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19 Μαΐου σε μια δύσβατη περιοχή του Σχίνου, μη προσβάσιμη οδικά και με μεγάλη κλίση, λόγω καύσης κλαδιών ελιάς από έναν ηλικιωμένο, σύμφωνα με την έως τώρα επίσημη εκδοχή. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα των πολλαπλών ταυτόχρονων εστιών κατά την έναρξη, τα οποία οφείλει να διαλευκάνει η έρευνα της πυροσβεστικής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χωρίς να αποκλείεται η εκδοχή της αμέλειας όπως και σε πολλές ανάλογες καταστροφές του παρελθόντος, παραμένουν βάσιμες οι υποψίες για εμπρησμό, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει σημεία πρόσφατων απορριπτικών αποφάσεων για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων από την Motor Oil κα. Είναι επίσης γνωστό το εξορυκτικό ενδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου στην ευρύτερη περιοχή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βωξίτη. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αύξηση της τιμής της γης στο λεκανοπέδιο, λόγω υψηλής ζήτησης κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb), τάση η οποία ενισχύθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Τα παραπάνω σενάρια ενισχύονται κι από τις θεσμικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την με αρ. 2499/12 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με εισηγήτρια τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε αναδασωτέες περιοχές, αλλά και τον Ν 4685/20 που επιτρέπει εξορύξεις και εγκαταστάσεις ΑΠΕ ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Αδιάψευστοι μάρτυρες για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς θα αποτελέσουν οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις στις καμένες εκτάσεις την επόμενη περίοδο, κατ’ αντιστοιχία με όσα συνέβησαν μετά από ανάλογες δασικές πυρκαγιές στον Ελικώνα, στην Πάρνηθα, στον Κιθαιρώνα και αλλού[1].
Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
Ημέρα Μνήμης
«Η σκέψη των Ιώνων, η πρώτη λυρική φωνή στην ποίηση, η υπακοή του μαρμάρου στο ανθρώπινο χάδι, το τρίγωνο των βουνών κατεβασμένο στο αρχιτεκτόνημα, ο Σωκράτης, ο Ιησούς όλα ή σχεδόν όλα γύρω από το σχολείο αυτής της θάλασσας» Οδ. Ελύτης, Εν λευκώ
Σάββατο 15 Μαΐου 2021
Για έναν "Ελληνικό" τουρισμό
Το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης για την βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών, με τον στόχο της φετινής σεζόν να τίθεται στο 50% της τουριστικής ζήτησης του 2019.
Στην επίτευξη του στόχου συνηγορεί η θετική πορεία των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την εφαρμογή της «πράσινης κάρτας» εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τουρίστες προερχόμενοι από χώρες της Ε.Ε, των χωρών Σέγκεν και άλλων με σχετικά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, όπως οι ΗΠΑ, η Μ Βρετανία[1], το Ισραήλ, η Σερβία, τα Εμιράτα κά, δεν θα απαιτείται να παραμένουν σε 7ημερη καραντίνα κατά την είσοδο τους εφόσον είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ. Στα επίσης θετικά συμπεριλαμβάνονται η σχετικά καλύτερη υγειονομική κατάσταση της χώρας σε σχέση με τις ανταγωνίστριες της Μεσογείου: Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και το εμπάργκο πτήσεων της Ρωσίας προς την Τουρκία, μετά την πρόσφατη υποστήριξη της στην Ουκρανία. Υγειονομικό κίνδυνο παρ όλα αυτά συνιστούν οι υπερεθνικές οδικές διελεύσεις τουριστών και εργαζομένων στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι όμορες Βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν πολύ αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα με τις Βουλγαρία, Σκόπια, Βοσνία και Μαυροβούνιο να κυμαίνονται περί τους 2500 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το τελευταίο διάστημα.
Σάββατο 1 Μαΐου 2021
Αντί επικήδειου....
Για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας απο τις ΗΠΑ
Το ηχηρό ράπισμα που υπέστη ο Ερντογάν από την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, για την αναγνώριση της «γενοκτονίας» των Αρμενίων από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αποτελεί μια εθνική δικαίωση για τον Αρμενικό λαό, μετά μάλιστα από την ήττα που υπέστη στα πεδία των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τετάρτη 21 Απριλίου 2021
21η Απριλίου
Η χούντα ολοκλήρωσε με τα ποιο
ακραία χαρακτηριστικά μια ιστορική περίοδο δεξιάς διακυβέρνησης που ξεκινάει από
την περίοδο του εμφυλίου του ‘46 και κλείνει με την παράνομη εισβολή και την
κατοχή του 40% της Κύπρου από τους Τούρκους. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου
η εθνικοφροσύνη, το εμφυλιο-πολεμικό Κράτος, η εξάρτηση από την Δύση και το κυνήγι των
Αριστερών «μιασμάτων» που φακελώνονται, στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων και
εξορίζονται...
Σε μια χρονική προβολή στα
πρόσφατα, ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε μια επόμενη ιστορική περίοδο αριστερόστροφης
διακυβέρνησης που ξεκινάει από το 74 και κλείνει με την οικονομική υποταγή των
Μνημονίων και το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Η περίοδος αυτή κυριαρχείται
ιδεολογικά, μετά το 90, από τον
Εθνομηδενισμό και τον στιγματισμό όποιου κάνει αναφορά στα εθνικά σύμβολα, στην
θρησκευτική πίστη και στην Ιστορική εθνική συνέχεια, ως ακροδεξιού και «φασίστα»….
Αναστοχαζόμενοι τις εθνικές και
κοινωνικές ήττες των δύο Ιστορικών περιόδων, σήμερα καλούμαστε να υπερβούμε την
ιστορική πόλωση Αριστεράς-Δεξιάς θέτοντας σε προτεραιότητα την συνεννόηση για
την αντιμετώπιση των κεντρικών προβλημάτων της χώρας, πρωτίστως του κινδύνου δορυφοροποίησης
από τον νέο-οθωμανισμό που θα οδηγήσει στην ιστορικής μας έκλειψη, δεδομένων των συνθηκών εσωτερικής παρακμής. Θα
ήταν όφελος για την εθνική μας συνεννόηση αν κρατήσουμε τα θετικά των δύο παραδόσεων: τον
πατριωτισμό με δημοκρατικό πρόσημο, την αγαπητική ορθόδοξη θεολογία του ελεύθερου
«προσώπου», το αντιστασιακό συλλογικό μας πνεύμα, τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη
και την Δημοκρατία.
Κυριακή 18 Απριλίου 2021
Ελλάδα 2.0
Σύμφωνα με Κυβερνητικούς οικονομικούς παράγοντες το 2026, χρονιά ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η χώρα θα είναι διαφορετική. Η κατανάλωση ενέργειας θα προέρχεται κυρίως από ΑΠΕ σε συνδυασμό με (εισαγόμενο) φυσικό αέριο, στους δρόμους θα κυκλοφορούν κυρίως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία και ταξί και τα δάση μας θα έχουν επεκταθεί κατά 165 χιλ στρέμματα. Το 5G και οι οπτικές ίνες θα αλλάξουν πολλές από τις εφαρμογές στις υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα στο μεγάλο ασθενή της πρωτοβάθμιας υγείας) και στην βιομηχανία, τα αρχεία των ασφαλιστικών οργανισμών και των υποθηκοφυλακείων θα είναι ψηφιοποιημένα και προσβάσιμα. Σημαντικά έργα υποδομής όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί, συμβάλλοντας στην μείωση των τροχαίων ενώ πολλά νησιά θα ηλεκτροδοτούνται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου. Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με εξελιγμένα λογισμικά και εκπαιδευμένο προσωπικό, η εφορία θα έχει πλήρη πρόσβαση στις καταναλωτικές μας συνήθειες όντας συνδεδεμένη μ’ όλες τις ταμειακές μηχανές με αποτέλεσμα η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή να δεχτούν καίριο πλήγμα. Τα πολιτιστικά και ιστορικά μας μνημεία θα είναι απολύτως προσβάσιμα στα ΑμΕΑ, ο πολιτιστικός τουρισμός θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας ενώ το ψηφιοποιημένο πολιτιστικό υλικό θα παρέχεται σε εκπαιδευτικές κοινότητες και ενδιαφερόμενους.
Δένδιας-Τσαβούσογλου
Παρασκευή 9 Απριλίου 2021
Καραμανλής_Σημίτης
Η αντιπαράθεση των δυο πρώην
πρωθυπουργών για τα Ελληνο-τουρκικά έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς την
προσέγγιση της σημερινής παρ-όξυνσης των Τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος μας.
Η στρατηγική Σημίτη συμπυκνώνεται στο δόγμα του κατευνασμού, στην Ευρωπαϊκή
πορεία της Τουρκίας και στην επίλυση των διαφορών μας στο διεθνές δικαστήριο, ενώ
κατά τον Καραμανλή πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας δεν υφίσταται άλλη
διαφορά με την Τουρκία και κανένα
διεθνές όργανο δεν νομιμοποιείται να αποφανθεί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Πέμπτη 1 Απριλίου 2021
1η Απρίλη 1955_1η Απρίλη 2021
Πολιτιστική διπλωματία με αφορμή τα 200 χρόνια απο το 1821
Ας σταθούμε σε δυο υψηλής σημασίας στιγμές καλλιτεχνικής έκφρασης για τα 200 χρόνια από το 1821: «Ο χορός του Ζαλόγγου» από το μουσικό συγκρότημα «The Soldiers’ Chorus» του Αμερικανικού στρατού Ευρώπης και Αφρικής (https://www.youtube.com/watch?v=YgLSrKh8cYA&ucbcb=1) & το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη από την χορωδία του Κόκκινου στρατού (https://www.youtube.com/watch?v=pQPDfA7iTEQ). Με αφορμή αυτές τις δύο αποδώσεις -αλλά και μια σειρά δηλώσεων Ηγετών με αφορμή την Εθνική μας Παλιγγενεσία-, θα μπορούσαμε να ανα-στοχαστούμε τις δυνατότητες υψηλής πολιτιστικής διπλωματίας που θα μπορούσε να διαδραματίσει η χώρα μας, με αφορμή αυτή την συμβολική χρόνια.
25η Μαρτίου 2021- 200 χρόνια απο το 1821
Τα 200 χρόνια από το ‘21 και τα γλυπτά του Παρθενώνα
Κοινωνικές ανισότητες
Στην ιστορική μας διαδρομή οι Έλληνες δεν βιώσαμε στον ίδιο βαθμό με τους δυτικο-ευρωπαίους την κληρονομική αριστοκρατία, γεγονός που εδραίωσε μια αντίληψη φυσικής ισότητας στο λαϊκό σώμα. Ο μικρός κλήρος, προϊόν της γεωγραφίας και του ανάγλυφου του τόπου, διατηρήθηκε μέσω της μικρής ιδιοκτησίας κατά την αστικοποίηση τον 20ου αιώνα, όπου η υπερμεγέθης μικρομεσαία κοινωνική δομή αποτέλεσε σημαντική γραμμή άμυνας στην κοινωνική ανισότητα που προκάλεσαν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στη Δύση.
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021
Ταμείο Ανάκαμψης- Η Αναπτυξιακή Στρατηγική στην μετά τον κορονωιό περίοδο
Τα 750 δις € του Ταμείου Ανάκαμψης –Next Generation E.U- και το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης QE που εφαρμόζει η ΕΚΤ έως το 2022 προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες αλλά και να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο κατανάλωσης στα νοικοκυριά με ποσά που θα ξεπεράσουν τα 1,35 τρις €, αποτελούν έκφραση μιας ριζικής ιδεολογικής μεταστροφής του κυρίαρχου «φιλελεύθερου καπιταλισμού».
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης με την συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων τις επόμενης 7ετίας που θα ανέλθουν στα 72δις €, εκ των οποίων τα 32 δις € από το Ταμείο Ανάκαμψης (19,3 δις € επιχορηγήσεις και 12,7 δις € δάνεια με ευνοϊκούς όρους). Ειδικότερα για το 2021 αναμένεται εισροή πόρων υπό την μορφή επιχορηγήσεων ύψους 2,6 δις € & 1,3 δις € δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και 1,6 δις € από την Πρωτοβουλία React-EU για τους Μετανάστες. Προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί η έγκριση των Εθνικών Σχεδίων και των Κανονισμών η οποία αναμένεται τον Απρίλιο του 21, με το Ελληνικό προσχέδιο να τυγχάνει θετικής αξιολόγησης αφού σύμφωνα με Κυβερνητικούς αξιωματούχους ανταποκρίνεται πλήρως στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Ταμείου: την Ψηφιακή Σύγκλιση και την Πράσινη Ανάπτυξη. Προκειμένου να μην χαθεί ο χρόνος του 1ου εξαμήνου του 2021 σχεδιάζεται η έναρξη των ώριμων έργων από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι στην συνέχεια θα καλυφθούν από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον τα έργα κριθούν επιλέξιμα.
Για έναν πραγματικά αντι-φασιστικό αγώνα...
Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και δικαιωματισμός
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021
Στον απόηχο της «Μήδειας»
Ίσως το πλέον συμβολικό συμβάν στον απόηχο της «Μήδειας» είναι αυτό του θανάτου του ηλικιωμένου στην Εύβοια λόγω της πολύωρης διακοπής ρεύματος που έθεσε εκτός λειτουργίας την μηχανική υποστήριξη οξυγόνου. Το συμβάν αντικατοπτρίζει μια συνολικότερα εικόνα: τους μοναχικούς ηλικιωμένους, το έλλειμμα ανθρώπινου υποστηρικτικού μηχανισμού ακόμα και στα χωριά μας, το ζήτημα των υποδομών και της πρόληψης για την αντιμετώπιση, ακόμα και φυσιολογικών για την εποχή φαινομένων.
Θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία;
Βόρεια Συρία, Τουρκικός Εθνικός όρκος…
Η αποδυνάμωση της Χεζμπολά, μετά τις Ισραηλινές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο καθώς και του Ρωσικού παράγοντα λόγω του μετώπου της Ουκρανίας, ε...
-
Αυτό που επιμελώς υποβαθμίστηκε στις φετινές εξαγγελίες του ΠΘ στην ΔΕΘ, είναι η παράμετρος της εθνικής και γεωπολιτικής ισχύος στην οικον...
-
Στην Ελλάδα –σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη- κατά το τέλος του Ψυχρού πολέμου, δεν πραγματοποιήθηκε καμία σοβαρή ιδεολογική συζήτη...
-
Η προσπάθεια αποδόμησης των αιματηρών και συνεχών αγώνων των Σουλιωτών κατά της απολυταρχίας του Αλή Πασά και των Οθωμανών ιδιαίτερα την πε...