Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

COP 26: Η απειλή της κλιματικής αλλαγής, η αντιπαράθεση αναπτυγμένων-αναπτυσσόμενων χωρών και οι δυνατότητες για την Ελλάδα

 


Με απαισιοδοξία ως προς επίτευξη των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και παρά την ηχηρή συμφωνία συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας,  ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου η 26η Διάσκεψη των Μερών των Ηνωμένων Εθνών, για την Σύμβαση-Πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής (COP26),  στη Γλασκώβη, υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διάσκεψη διήρκεσε  12 μέρες  με την συμμετοχή πολιτικών ηγετών από 200 χώρες, εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων και  ακτιβιστών.  Η απογοήτευση των μερών, που προβλήθηκε έντονα στα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης, αφορά στην αλλαγή της φράσης από  «σταδιακή κατάργηση» των εκπομπών άνθρακα σε «σταδιακή μείωση» τους, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, μετά από παρέμβαση της Ινδίας, με την συνηγορία Κίνας και Ν Αφρικής, που ερμηνεύτηκε ως επιμονή των αναπτυσσόμενων χωρών  στην χρήση των ορυκτών καυσίμων. 

 

Νέος Κλιματικός Νόμος στον απόηχο της COP26

 

 

Από το βήμα της COP26  ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε για ακόμα μια φορά  τους στόχους της “πράσινης μετάβασης” αναφερόμενος στην πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη το 2028, ενώ προανήγγειλε νέο κλιματικό Νόμο  με  ποσοτικούς στόχους, αρχικά για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και για επίτευξη  της  ουδετερότητας των εκπομπών (net zero) το 2050. Οι στόχοι αυτοί θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια βάση  Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή η οποία θα βασίζεται σε επιμέρους Περιφερειακά και Δημοτικά Σχέδια μείωσης των εκπομπών. Η παρακολούθηση της στρατηγικής θα ανατεθεί στο υπό σύσταση  Εθνικό Παρατηρητήριο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κι άλλους δημόσιους φορείς θα παρακολουθεί τα κλιματικά δεδομένα και θα παρέχει προγνώσεις.

Για το νέο του Ελευθέριου Τζιόλα: «Ορεινή –Ημιορεινή και Φθίνουσα Ελλάδα, Τα Γρεβενά»

 

Το νέο βιβλίο του Ε.Τ  αποτελεί μια εξαιρετική σύνθεση βιώματος κι οράματος με στόχο την «ανόρθωση» και την  «ανάπτυξη» της ιδιαίτερης πατρίδας του. Συμμερίζομαι απόλυτα την προσπάθεια του συγγραφέα ν αφήσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη, επιστρέφοντας στη μικρή πατρίδα της υπαρξιακής του ταυτότητας,  μετά τις επιτυχίες αλλά και τις απογοητεύσεις της εμπλοκής του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τρείς είναι οι  παράγοντες που καθορίζουν την συγκρότηση του σχεδίου του: α) η συνειδητοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης, β) το σχέδιο ανόρθωσης και γ) η Ηγεσία που θα το υλοποιήσει.

Απο την ενεργειακή στην επισιτιστική κρίση

 

Η  αποτυχία της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Πράσινη Μετάβαση

Δυσβάστακτες θα είναι οι  αυξήσεις στο ρεύμα, στη θέρμανση και στα μεταφορικά κόστη τον φετινό χειμώνα εξαιτίας της θεαματικής ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου[1]και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στην ευρωζώνη.

Που οφείλεται όμως η εκτίναξη της τιμής του φ.α στη Γηραιά Ήπειρο; Η γρηγορότερη επάνοδος της Κίνας  σε αναπτυξιακή τροχιά εντός του 2021, σε συνδυασμό με τις εκεί υψηλότερες τιμές αγοράς,έστρεψε  προς την Ασία την προσφορά των μεγαλύτερων ποσοτήτων του Ρωσικού   αερίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν κι οι  ΗΠΑ με παράλληλο περιορισμό  των εξαγωγών, επιλέγοντας την κάλυψη πρωτίστως των εσωτερικών αναγκών τους. Ο περιορισμός του εφοδιασμού της Ευρώπης με Αμερικάνικο LNG συνοδεύτηκε με την άρση των επιφυλάξεων τους για την εισροή Ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του NordStream ΙΙ, που αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του από το τέλος του 21. Η περιορισμένη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη λόγω καραντίνας, κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 2021, οδήγησε στην ψευδαίσθηση περί επάρκειας αποθεμάτων, με  το 85% των κλεισμένων προθεσμιακών συμβολαίων να  λήγουν στις 31.12.2021.  Η παρατηρούμενη  αύξηση των τιμών διαμορφώνεται από το 15% των νέων συμβολαίων, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης μετά την καραντίνα και των μειωμένων ευρωπαϊκών αποθεμάτων σε επίπεδα 25% χαμηλότερα από αυτά της τελευταίας 5ετίας.

 

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση Κινήματος ΑΡΔΗΝ για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

 

Αν το πολιτικό μας σύστημα  ανταποκρινόταν στις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες της χώρας θα έπρεπε ομοθυμαδόν να υπερψηφίσει στην Βουλή την κύρωση της Ιστορικής Συμφωνίας με την Γαλλία. Μιας συμφωνίας που αποτελεί το σημαντικότερο υπαρκτό μέσο διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, προϋπόθεση της πολιτειακής μας συγκρότησης, του κοινωνικού κράτους, των ατομικών και συλλογικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μιας συμφωνίας που μετά από μια δεκαετή περίοδο αποικιακής αντιμετώπισης της χώρας από τους ισχυρούς συμμάχους μας στη Δύση,  την καθιστά ρυθμιστικό παράγοντα των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ευρώπης στην Μεσόγειο με αυξημένους βαθμούς αυτονομίας για την σύναψη  περιφερειακών συμμαχιών στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή. 

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Επίσκεψη Ιμάμογλου

 Αγαπητέ κε Μπακογιάννη η Αγιά Σοφιά δεν συμβολίζει «τον διάλογο των θρησκειών και την συμβίωση των πολιτισμών» αλλά αποτελεί ένα κορυφαίο δημιούργημα του οικουμενικού Ελληνισμού στην βασιλίδα των πόλεων, Κωνσταντινούπολη, που επί 11 αιώνες αποτελούσε το πνευματικό και εκπαιδευτικό κέντρο ενός ανώτερου πολιτισμού. Ένα δημιούργημα που το σβήσιμο των καντηλιών του και η βεβήλωση των εικόνων και των τοιχογραφιών του αρχικά από τους Δυτικούς Σταυροφόρους το 1204 και τελεσίδικα από τον Μωάμεθ τον Πορθητή στα 1453, σηματοδότησε το πέρασμα στην βαρβαρότητα, στην θηριωδία και στην απύθμενη ακαλαισθησία της σημερινής Πόλης.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Στον απόηχο των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

 

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το 2ο τρίμηνο του ‘21 σε σχέση με το αντίστοιχο του ‘22, η αναθεώρηση της πρόβλεψης για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 5,8%  σε συνδυασμό με την καταβολή 2,1 δις € από την Spear WTE Investments Sarl για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΗΕ, αποτέλεσαν τις εμβληματικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στην ΔΕΘ προκειμένου να στείλει το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα και της προοπτικής ενός ενάρετου αναπτυξιακού κύκλου στη χώρα.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη

 


Σε τούτο το φέρετρο ακουμπά ΟΛΗ η Ελλάδα.Μικη, η παρακαταθήκη σου είναι τόσο βαριά σαν το κεφάλι, που κατα πως λέει κι ο ποιητής εξαντλεί τους αγκώνες, κι οι δικοί μας αγκώνες είναι πολυ αδύναμοι, έχοντας φροντίσει πολλοί γι αυτο...Στερνή υπόσχεση, να κρατήσουμε αναμμένη τη «Σπίθα» του αντιστασιακού μας φρονήματος συνεχίζοντας τον αγώνα για την ενότητα του Λαού μας, ασχέτως τιμήματος.Καλη Αντάμωση! ΑΘΑΝΑΤΟΣ.


Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Για τις πυρκαγιές

 

81 μέτωπα πυρκαγιών χτες σ όλη τη χώρα! Ο Αττικός ουρανός έβρεχε στάχτες κι αποκαΐδια. Καμένα δέντρα, απανθρακωμένα ζώα κατεστραμμένες περιουσίες, ένας ακόμα θλιβερός απολογισμός ετούτου του καλοκαιρού που δεν τελείωσε. Τα κύματα παρατεταμένου καύσωνα που επαναλαμβάνονταν χρονικά κάθε 10 με 15 χρόνια, πλέον εμφανίζονται κάθε 2, διαμορφώνοντας μια νέα κανονικότητα στην δεκαετία που διανύουμε. Η επικράτηση των ακραίων αυτών φαινομένων σηματοδοτεί την τάση  μεταβολής του εύκρατου κλίματος της χώρας σε τροπικό, εγκυμονώντας μεσοπρόθεσμους κινδύνους περιορισμού των διαθέσιμων υδάτινων πόρων ή ερημοποίησης εκτεταμένων περιοχών όπως η Ανατολική Πελοπόννησος και τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές έρευνες.


Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Αρχαιο-ελληνικές προτομές σε κερί....

 

Η Καίτη 19 ετών είναι φοιτήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο και ο Φώτης 23ων ετών φοιτητής στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής. Από κοινού ξεκίνησαν φέτος τον Απρίλη στην Νέα Ιωνία μια επιχείρηση εμπορίας κεριών με δικές τους κατασκευές εμπνευσμένες από αρχαιοελληνικές προτομές  και εν γένει  την ελληνική παράδοση.  (www.amouretlumiere.gr)

 





Τι γίνεται με τα ακίνητα;

 

Σε σχετικό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ στις 13/7 γίνεται αναφορά στον χαρακτηρισμό περί των 14.500 ακινήτων ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε 36 περιοχές της χώρας στις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι κτηματολογικές εγγραφές το 2018. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός σημαίνει πως τα ακίνητα αυτά περιέρχονται στο δημόσιο κι οι πιθανοί ιδιοκτήτες τους μπορούν να διεκδικήσουν πλέον δια της δικαστικής οδού μόνο χρηματική αποζημίωση και όχι την ανάκτηση των ακινήτων τους! Το δημοσίευμα πέρασε στα «ψιλά» ενώ μέχρι το τέλος του 2022 ανάλογος χαρακτηρισμός επικρέμεται σε άλλα 400χιλ ακίνητα σε σύνολο 7 εκατ. εμπράγματων δικαιωμάτων, κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης!

Πλημμύρες και σοβαρές καταστροφές στη Γερμανία

 

Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Ρηνανία Βεστφαλία και στην Ρηνανία Παλατινάτο της Δυτικής Γερμανίας έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει σε απώλειες ζωής περισσοτέρων των 100 ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον 1300 είναι αγνοούμενοι. Λίγες μέρες πριν δεκάδες ήταν τα θύματα από τους φονικούς καύσωνες σε ΗΠΑ και Καναδά όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 50 C! Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που δοκιμάζει τις αντοχές των φυσικών οικοσυστημάτων, γίνονται πλέον εμφανείς και στις πλούσιες χώρες της Δύσης. 

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την ανάπτυξη

 

Παρά τις διθυραμβικές αναφορές του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα που θα αποτελέσουν την “ατμομηχανή” της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, με την αρωγή των εισροών του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η επίτευξη του στόχου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διασφαλισμένη. Σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία και σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως θα καθορίσουν την έκβαση του αναπτυξιακού μοντέλου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Δημογραφικό και σύγχρονη Οικογένεια


Η ασυνεννοησία -και σε πολλές περιπτώσεις η αντιπαλότητα- που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο κάθε φορά που τίθενται καίρια κοινωνικά ζητήματα, προκαλείται λόγω των διαφορετικών αφετηριών που αυτά προσεγγίζονται. Στην φιλελεύθερη, δικαιωματιστική προσέγγιση, η συλλογική επιβίωση έπεται του ατομικού δικαιώματος και οτιδήποτε στοχεύει στην διασφάλιση της είναι  αναχρονιστικό, αναβίωση εξουσιαστικών μηχανισμών που το άτομο οφείλει να αποποιηθεί και να καταγγείλει αφού στέφεται κατά της ατομικής του ελευθερίας.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ Covid 19

 

Η ολοκλήρωση της 2ης δόσης του εμβολιασμού δεν αποτελεί μόνο μέσο ατομικής θωράκισης –τον πιο αποτελεσματικό με τα έως σήμερα δεδομένα-, αλλά παράλληλα έμπρακτη προστασία του στενού οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου από τον κίνδυνο του κορωνοιού, άρα αποτελεί πράξη αλληλεγγύης. Ας κρατήσουμε παρ όλα αυτά χαμηλούς τόνους ως προς την επιτυχία στην αντιμετώπιση του ιού, σεβόμενοι την μνήμη των πάνω από 12 χιλ. συνανθρώπων μας που χάθηκαν στην πανδημία, αναλογιζόμενοι πολιτεία και πολίτες τις ευθύνες μας. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση με την ελπίδα ότι το τείχος ανοσίας θα προλάβει να δημιουργηθεί και θα είναι αποτελεσματικό έναντι των νέων μεταλλάξεων του ιού. Η επόμενη μέρα θα έχει πολλές δυσκολίες για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κλίμα εθνικής ενότητας. Η ριζική αλλαγή του παρασιτικού οικονομικού μοντέλου, η αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους, με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια υγεία και στην τοπικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς κι ένα νέο σύστημα αξιών που προτάσσει την υγεία και την ευημερία της πόλης και της χώρας ως προϋπόθεση της ατομικής, είναι μερικά από τα διδάγματα της πανδημίας που θα πρέπει να κρατήσουμε. Αξίζει ο έπαινος στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, στους στρατιώτες μας και στους εθελοντές που φέρουν εις πέρας καθημερινά με μεγάλη επιτυχία την πορεία του εμβολιασμού, συμβάλλοντας στην θετική προβολή της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.
Ολυμπιακό Εμβολιαστικό Κέντρο Ξιφασκίας, Άγιος Κοσμάς, 3/6/21

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ.

 

Δεν θα αρκούσαν οι 53 μέρες πολιορκίας  για την κατάκτηση της «βασιλίδας των Πόλεων» από τον Μωάμεθ τον Β τον Πορθητή, εκείνη την αποφράδα μέρα της 29ης  Μαΐου του 1453, στις 10 το πρωί, αν η Πόλη δεν ήταν τόσο εξασθενημένη. Είχαν προηγηθεί αιώνες πολεμικών αναμετρήσεων ,  αλλεπάλληλες συρρικνώσεις  και απέλπιδες προσπάθειες ανα-κατάκτησης και  αναγέννησης  της πνευματικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης του Βυζαντίου από τους Έλληνες.  Διμέτωποι αγώνες αφενός    με τις ορδές των βαρβάρων Ασιατών ήδη από το 1071 στο Μάτζικερτ, αφετέρου με τους άρπαγες Φράγκους που πρώτοι κατέστρεψαν και λεηλάτησαν την Πόλη  το 1204 κατά 4η Σταυροφορία.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Για την πυρκαγιά στα Γεράνεια

 

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο καταστροφική δασική πυρκαγιά της δεκαετίας, που ολοκλήρωσε την οικολογική καταστροφή εκείνης στην Κινέττα, το 2018. 70.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα 50.000 παρθένο δάσος, σημαντική απώλεια πανίδας κι αρκετές κατεστραμμένες ιδιοκτησίες, άφησε πίσω της η πυρκαγιά που μαίνονταν επί 4 μέρες στα Γεράνεια όρη.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 19 Μαΐου σε μια δύσβατη περιοχή του Σχίνου, μη προσβάσιμη οδικά και με μεγάλη κλίση, λόγω καύσης κλαδιών ελιάς από έναν ηλικιωμένο, σύμφωνα με την έως τώρα επίσημη εκδοχή. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα των πολλαπλών ταυτόχρονων εστιών κατά την έναρξη, τα οποία οφείλει να διαλευκάνει η έρευνα της πυροσβεστικής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χωρίς να αποκλείεται η εκδοχή της αμέλειας όπως και σε πολλές ανάλογες καταστροφές του παρελθόντος, παραμένουν βάσιμες οι υποψίες για εμπρησμό, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει σημεία πρόσφατων απορριπτικών αποφάσεων για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων από την Motor Oil κα. Είναι επίσης γνωστό το εξορυκτικό ενδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου στην ευρύτερη περιοχή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βωξίτη. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αύξηση της τιμής της γης στο λεκανοπέδιο, λόγω υψηλής ζήτησης κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb), τάση η οποία ενισχύθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Τα παραπάνω σενάρια ενισχύονται κι από τις θεσμικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την με αρ. 2499/12 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με εισηγήτρια τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  (ΑΠΕ) σε αναδασωτέες περιοχές, αλλά και τον Ν 4685/20 που επιτρέπει εξορύξεις και εγκαταστάσεις ΑΠΕ ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Αδιάψευστοι μάρτυρες για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς θα αποτελέσουν οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις στις καμένες εκτάσεις την επόμενη περίοδο, κατ’ αντιστοιχία με όσα συνέβησαν μετά από ανάλογες δασικές πυρκαγιές στον Ελικώνα, στην Πάρνηθα, στον Κιθαιρώνα και αλλού[1].

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ημέρα Μνήμης

 


«Η σκέψη των Ιώνων, η πρώτη λυρική φωνή στην ποίηση, η υπακοή του μαρμάρου στο ανθρώπινο χάδι, το τρίγωνο των βουνών κατεβασμένο στο αρχιτεκτόνημα, ο Σωκράτης, ο Ιησούς όλα ή σχεδόν όλα γύρω από το σχολείο αυτής της θάλασσας» Οδ. Ελύτης, Εν λευκώ

 


Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Για έναν "Ελληνικό" τουρισμό

 

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης για την βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών, με τον στόχο  της φετινής  σεζόν να τίθεται στο  50% της τουριστικής ζήτησης του 2019.

Στην επίτευξη του στόχου συνηγορεί η θετική πορεία των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την  εφαρμογή της «πράσινης κάρτας» εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό  επίπεδο. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα,  τουρίστες προερχόμενοι από χώρες της Ε.Ε, των χωρών  Σέγκεν και άλλων  με σχετικά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα,  όπως οι ΗΠΑ, η Μ Βρετανία[1], το Ισραήλ, η Σερβία, τα Εμιράτα  κά, δεν θα απαιτείται να παραμένουν σε 7ημερη καραντίνα κατά την είσοδο τους  εφόσον είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ. Στα επίσης θετικά  συμπεριλαμβάνονται η σχετικά καλύτερη υγειονομική κατάσταση της χώρας  σε σχέση με τις ανταγωνίστριες της Μεσογείου:  Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αλλά και το εμπάργκο πτήσεων της Ρωσίας προς την Τουρκία, μετά την πρόσφατη υποστήριξη της στην Ουκρανία.  Υγειονομικό κίνδυνο παρ όλα αυτά συνιστούν οι υπερεθνικές οδικές διελεύσεις τουριστών και εργαζομένων  στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι όμορες Βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν πολύ αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα με τις Βουλγαρία, Σκόπια, Βοσνία και Μαυροβούνιο να κυμαίνονται περί τους 2500 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, το τελευταίο διάστημα.

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Αντί επικήδειου....

 


Αντί επικήδειου, για τον Βασω Λυσσαρίδη...! Μια απο τις σημαντικότερες αντιστασιακές μορφές του Κυπριακού Ελληνισμού. Καλο ταξίδι Γιατρέ....Ευχαριστούμε για την μεγάλη σου προσφορά στην Πατρίδα!
26 Απριλίου 2021



Για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας απο τις ΗΠΑ

 

Το ηχηρό ράπισμα που υπέστη ο Ερντογάν από την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, για την αναγνώριση της «γενοκτονίας» των Αρμενίων από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αποτελεί μια εθνική δικαίωση για τον Αρμενικό λαό, μετά μάλιστα από την ήττα που υπέστη στα πεδία των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

21η Απριλίου

Η χούντα ολοκλήρωσε με τα ποιο ακραία χαρακτηριστικά μια ιστορική περίοδο δεξιάς διακυβέρνησης που ξεκινάει από την περίοδο του εμφυλίου του ‘46 και κλείνει με την παράνομη εισβολή και την κατοχή του 40% της Κύπρου από τους Τούρκους. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου η εθνικοφροσύνη, το εμφυλιο-πολεμικό Κράτος, η  εξάρτηση από την Δύση και το κυνήγι των Αριστερών «μιασμάτων» που φακελώνονται, στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων και εξορίζονται...

Σε μια χρονική προβολή στα πρόσφατα, ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε μια επόμενη ιστορική περίοδο αριστερόστροφης διακυβέρνησης που ξεκινάει από το 74 και κλείνει με την οικονομική υποταγή των Μνημονίων και το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Η περίοδος αυτή κυριαρχείται ιδεολογικά,  μετά το 90, από τον Εθνομηδενισμό και τον στιγματισμό όποιου κάνει αναφορά στα εθνικά σύμβολα, στην θρησκευτική πίστη και στην Ιστορική εθνική συνέχεια, ως ακροδεξιού και «φασίστα»….

Αναστοχαζόμενοι τις εθνικές και κοινωνικές ήττες των δύο Ιστορικών περιόδων, σήμερα καλούμαστε να υπερβούμε την ιστορική πόλωση Αριστεράς-Δεξιάς θέτοντας σε προτεραιότητα την συνεννόηση για την αντιμετώπιση των κεντρικών προβλημάτων της χώρας, πρωτίστως του κινδύνου δορυφοροποίησης από τον νέο-οθωμανισμό που θα οδηγήσει στην ιστορικής μας έκλειψη,  δεδομένων των συνθηκών εσωτερικής παρακμής. Θα ήταν όφελος για την εθνική μας συνεννόηση αν  κρατήσουμε τα θετικά των δύο παραδόσεων: τον πατριωτισμό με δημοκρατικό πρόσημο, την αγαπητική ορθόδοξη θεολογία του ελεύθερου «προσώπου», το αντιστασιακό συλλογικό μας πνεύμα, τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και την Δημοκρατία. 

 

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ελλάδα 2.0

Σύμφωνα με  Κυβερνητικούς οικονομικούς  παράγοντες το 2026, χρονιά ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η χώρα θα είναι διαφορετική. Η κατανάλωση ενέργειας θα προέρχεται κυρίως από ΑΠΕ σε συνδυασμό με (εισαγόμενο) φυσικό αέριο, στους δρόμους θα κυκλοφορούν κυρίως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία και ταξί και τα δάση μας θα έχουν επεκταθεί κατά 165 χιλ στρέμματα. Το 5G και οι οπτικές ίνες θα αλλάξουν πολλές από τις εφαρμογές στις υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα στο μεγάλο ασθενή της πρωτοβάθμιας υγείας) και στην βιομηχανία, τα αρχεία των ασφαλιστικών οργανισμών και των υποθηκοφυλακείων θα είναι ψηφιοποιημένα και προσβάσιμα. Σημαντικά έργα υποδομής όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί, συμβάλλοντας στην μείωση των τροχαίων ενώ πολλά νησιά θα ηλεκτροδοτούνται  μέσω υποθαλάσσιων  καλωδίων, μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου. Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με εξελιγμένα λογισμικά και εκπαιδευμένο προσωπικό, η εφορία θα έχει πλήρη πρόσβαση στις καταναλωτικές μας συνήθειες όντας συνδεδεμένη μ’ όλες  τις ταμειακές μηχανές με αποτέλεσμα η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή να δεχτούν καίριο πλήγμα. Τα  πολιτιστικά και ιστορικά μας μνημεία θα είναι απολύτως προσβάσιμα στα ΑμΕΑ,  ο πολιτιστικός τουρισμός θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας  ενώ το ψηφιοποιημένο πολιτιστικό υλικό θα παρέχεται σε εκπαιδευτικές κοινότητες και ενδιαφερόμενους.

Δένδιας-Τσαβούσογλου

 

Αυτό που προκάλεσε την χτεσινή έκπληξη είναι ότι μετά από αρκετά χρόνια ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας απαντώντας στις προηγηθείσες οργιώδεις διεκδικήσεις του Τούρκου ομολόγου του, είπε τα αυτονόητα: ο,τι πχ καμία χώρα στον πλανήτη δεν θα δεχόταν να γίνονται υπερ-πτήσεις μαχητικών πάνω από το έδαφος της, ότι είναι παράλογο να ζητάς αποστρατιωτικοποίηση για να καταλάβεις αναίμακτα νησιά, -όπως το έχεις ήδη κάνει στην Κύπρο-, ότι δεν μπορείς να εγκαλείς μια χώρα για επανα-προωθήσεις όταν παραδέχεσαι με τον ποιο επίσημο τρόπο ότι εσύ οργανώνεις τις μεταναστευτικές ροές προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ότι υπάρχει διεθνές δίκαιο και διεθνείς συνθήκες που μόνο μετά από μεγάλους πολέμους αλλάζουν και όχι γιατί εσύ φαντασιώνεσαι το αυτοκρατορικό σου παρελθόν κοκ…. Δυστυχώς αυτά τα αυτονόητα τείνουμε κι εμείς οι ίδιοι να τα ξεχάσουμε , -εξ ου και το ξάφνιασμα-, επειδή για πολλά χρόνια μας έμαθαν να αντιμετωπίζουμε την χώρα μας ως μια «μη κανονική χώρα», με την εθνική κυριαρχία ν’ αποτελεί ήσσονος σημασίας ζήτημα έναντι της ατομικής υλικής ευμάρειας. Ευτυχώς που οι συνθήκες αλλάζουν και μέσα στην Ευρώπη όπου σταδιακά η Γερμανία χάνει τον Ηγεμονικό της ρόλο, όσο και περιφερειακά, όπου λόγω της γεωγραφίας και της ιστορίας, η χώρα μπορεί μαζί με την Κύπρο να επανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο στην Β Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Ο Νίκος Δένδιας φαίνεται πως ανήκει σ εκείνους του πολιτικούς που έχει συναίσθηση της μετάβασης σε μια νέα εθνο-κρατική πραγματικότητα γι αυτό και τυγχάνει της ευρύτερης αποδοχής και πέρα από την κομματική βάση της ΝΔ.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Καραμανλής_Σημίτης

 

Η αντιπαράθεση των δυο πρώην πρωθυπουργών για τα Ελληνο-τουρκικά έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς την προσέγγιση της σημερινής παρ-όξυνσης των Τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος μας. Η στρατηγική Σημίτη συμπυκνώνεται στο δόγμα του κατευνασμού, στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στην επίλυση των διαφορών μας στο διεθνές δικαστήριο, ενώ κατά τον Καραμανλή πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας δεν υφίσταται άλλη διαφορά με την Τουρκία  και κανένα διεθνές όργανο δεν νομιμοποιείται να αποφανθεί για  τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

1η Απρίλη 1955_1η Απρίλη 2021

Η 1 Απρίλη του 1955 έγινε για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά την παραχώρηση της από τους Οθωμανούς στους Άγγλους στα 1878. Κρήτη και Κύπρος αποτελούσαν περιοχές ζωτικού ελέγχου της Αγγλικής αποικιοκρατίας στο δρόμο για τις Ινδίες, γι αυτό κι οι λυσσαλέες αντιδράσεις τους στην ένωση τους με τον Εθνικό κορμό, παρά τις αλλεπάλληλες επαναστάσεις. Η 1η του Απρίλη είναι το τελευταίο γεγονός της Εθνικο-απελευθερωτικης μας Επανάστασης που ξεκίνησε το 1821 και που λόγω τραγικών λαθών των πολιτικών μας ηγεσιών -με κυριότερο τις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959- , κατέληξε στην εισβολή και κατοχή του 1974, από τους Τούρκους. Ο Ελληνικός εμφύλιος του 1946-49 απέτρεψε την επιστροφή της Κύπρου στην Ελλάδα, προκαλώντας το Εθνικό αίσθημα και την λαϊκή εξέγερση, με πρωτοπορία τους μαθητές και τους νέους! Ο ηρωικός αγώνας και η θυσία των: Γρήγορη Αυξεντίου, Ευαγόρα Παλικαριδη, Στυλιανου Λένα, Κυριακου Μάτση, Φώτη Πιττα κ.α, μας εμπνέει και γίνεται παράδειγμα φωτεινό σήμερα που η Κύπρος τίθεται και πάλι στο στόχαστρο του Τουρκικού αναθεωρητισμού...ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Πολιτιστική διπλωματία με αφορμή τα 200 χρόνια απο το 1821

 Ας σταθούμε σε δυο υψηλής σημασίας στιγμές καλλιτεχνικής έκφρασης για τα 200 χρόνια από το 1821: «Ο χορός του Ζαλόγγου» από το μουσικό συγκρότημα «The Soldiers’ Chorus» του Αμερικανικού στρατού Ευρώπης και Αφρικής (https://www.youtube.com/watch?v=YgLSrKh8cYA&ucbcb=1) & το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη από την χορωδία του Κόκκινου στρατού (https://www.youtube.com/watch?v=pQPDfA7iTEQ). Με αφορμή αυτές τις δύο αποδώσεις -αλλά και μια σειρά δηλώσεων Ηγετών με αφορμή την Εθνική μας Παλιγγενεσία-, θα μπορούσαμε να ανα-στοχαστούμε τις δυνατότητες υψηλής πολιτιστικής διπλωματίας που θα μπορούσε να διαδραματίσει η χώρα μας, με αφορμή αυτή την συμβολική χρόνια.

25η Μαρτίου 2021- 200 χρόνια απο το 1821

 





Δύο γεγονότα υψηλής συμβολικής σημασίας για τους σημερινούς εορτασμούς των 200ων χρόνων από το 21, συντελέστηκαν αυτόν τον χρόνο: η αποτροπή του εποικιστικού σχεδίου Ερντογάν με το πέρασμα χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών από τον Έβρο κι ο εμβολισμός του «Kemal Reis» από την φρεγάτα «Λήμνος», που συντέλεσε αποφασιστικά στην αναδίπλωση των Τουρκικών παραβιάσεων στο Ν Ανατολικό Αιγαίο. Οφείλουμε να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στους συντελεστές αυτών των γεγονότων, στους πιλότους μας και σ’ όλους εκείνους που με την τόλμη και την αποφασιστικότητα τους προασπίζουν καθημερινά ότι απελευθερώθηκε με το αίμα και τις θυσίες των αγωνιστών της μακραίωνης Ελληνικής Επανάστασης. Ας αποτελέσουν αυτά τα συμβολικά γεγονότα μαρτυρίες ότι διατηρούμε ακόμα κάτι από το αντιστασιακό μας φρόνιμα κι ας δώσουν κουράγιο και σθένος στους κουρασμένους και παραιτημένους συμπολίτες μας από την παρατεταμένη κρίση. Ένα νέο όραμα χρειαζόμαστε που να μας ενώσει στα Μεγάλα και στ Αληθινά κι ανθρώπους που το παράδειγμα τους θα μας εμπνεύσει για να «βγάλουμε φτερά τα πρωτινά μας τα μεγάλα…» ολοκληρώνοντας ετούτο τον αιώνα το ανολοκλήρωτο του 21…….

Τα 200 χρόνια από το ‘21 και τα γλυπτά του Παρθενώνα

Με αφορμή το ψήφισμα στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα* θα μπορούσε να αναπτυχθεί πρωτοβουλία υποστηριζόμενη ενωτικά από το πολιτικό μας σύστημα (αν ήταν άλλο), ενόψει των 200ων χρόνων από το 1821, συνδέοντας την Εθνική μας Παλιγγενεσία με τα εθνοκρατικά προτάγματα του 21ου αιώνα. Ο πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης –μεταξύ άλλων- θα μπορούσε να θέσει το ζήτημα αυτό στην σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε την 25η Μαρτίου σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που θα υπενθύμιζε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα –παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί- αποτελεί πολιτιστική υπερδύναμη παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Δήμαρχος της Αθήνας κος Μπακογιάννης θα έπρεπε να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια διεκδίκηση για την πόλη του, αντί για το «μνημόνια κατανόησης» με τον Ιμάμογλου στο Φανάρι, πέντε μέρες πριν τον επίσημο εορτασμό της 25ης Μαρτίου! Τιμώντας την επίσκεψη του Βρετανικού βασιλικού ζεύγους, μια άλλη εθνική επιτροπή για το 21, θα όφειλε να θέσει το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα επαναφέροντας στην συλλογική μας μνήμη τον Έλγιν, τον Υπουργό Εξωτερικών και μέλος της Ιεράς Συμμαχίας Κάσλρεϊ, -μεγάλο εχθρό της Ελληνικής Επανάστασης-, την οικονομική υποτέλεια και εξάρτηση του Αγγλικού δανείου στα 1823 που διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση Κουντουριώτη-Κωλέτη-Μαυροκορδάτου μέχρι τις εξοντώσεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον σημερινό ρόλο της Μ Βρετανίας στην πενταμερή για το Κυπριακό. Η πρόσφατη άρνηση του Μπόρις Τζόνσον στην επιστροφή των γλυπτών αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση σε πολλούς εγχώριους υποστηρικτές του, ότι η αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Παγκοσμιοποίηση από διάφορες όψιμες πολιτικές προσωπικότητες δεν σημαίνει ταυτόχρονο κι αποκήρυξη του αποικιοκρατικού ή αυτοκρατορικού παρελθόντος τους. Η θέση λοιπόν που λαμβάνουμε απέναντι τους θα πρέπει πρωτίστως να κρίνεται από την τοποθέτηση τους έναντι των δικών μας ιστορικών και σύγχρονων αιτημάτων….

*https://www.voria.gr/article/psifisma-sto-kogkreso-gia-tin-epistrofi-ton-glipton-tou-parthenona?fbclid=IwAR22qKmoJt0W509OYxlJbaeh6WfyBVQLkKkVZc3ecFd5LpKEYDfSmktXgPs

Κοινωνικές ανισότητες

 

Στην ιστορική μας διαδρομή οι Έλληνες δεν βιώσαμε  στον ίδιο βαθμό με τους δυτικο-ευρωπαίους την κληρονομική αριστοκρατία, γεγονός που εδραίωσε μια αντίληψη φυσικής ισότητας στο λαϊκό σώμα. Ο μικρός κλήρος, προϊόν της γεωγραφίας και του ανάγλυφου του τόπου, διατηρήθηκε μέσω της μικρής ιδιοκτησίας κατά την αστικοποίηση τον 20ου αιώνα, όπου η υπερμεγέθης  μικρομεσαία κοινωνική δομή αποτέλεσε σημαντική γραμμή άμυνας στην κοινωνική ανισότητα που προκάλεσαν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στη Δύση. 

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ταμείο Ανάκαμψης- Η Αναπτυξιακή Στρατηγική στην μετά τον κορονωιό περίοδο

 

                                                  Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν

Τα 750 δις € του Ταμείου Ανάκαμψης –Next Generation E.U- και το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης QE που εφαρμόζει η ΕΚΤ έως το 2022  προκειμένου να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες αλλά και να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο κατανάλωσης στα νοικοκυριά με ποσά που θα ξεπεράσουν τα 1,35 τρις €, αποτελούν έκφραση  μιας ριζικής ιδεολογικής μεταστροφής του κυρίαρχου «φιλελεύθερου καπιταλισμού».

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης με την συμβολή των ευρωπαϊκών  πόρων  τις επόμενης 7ετίας που θα ανέλθουν στα 72δις €, εκ των οποίων τα 32 δις € από το Ταμείο Ανάκαμψης (19,3 δις € επιχορηγήσεις και  12,7 δις € δάνεια με ευνοϊκούς όρους). Ειδικότερα για το 2021  αναμένεται εισροή πόρων υπό την μορφή επιχορηγήσεων ύψους 2,6 δις € & 1,3 δις € δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και  1,6 δις € από την Πρωτοβουλία React-EU για τους Μετανάστες. Προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί η έγκριση των Εθνικών Σχεδίων και των Κανονισμών η οποία αναμένεται τον Απρίλιο του 21,  με το Ελληνικό προσχέδιο να τυγχάνει θετικής αξιολόγησης αφού σύμφωνα με Κυβερνητικούς αξιωματούχους ανταποκρίνεται πλήρως στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Ταμείου: την Ψηφιακή Σύγκλιση και την Πράσινη Ανάπτυξη. Προκειμένου να μην χαθεί ο χρόνος του 1ου  εξαμήνου του 2021 σχεδιάζεται η έναρξη των ώριμων έργων από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι στην συνέχεια θα καλυφθούν από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον τα έργα κριθούν επιλέξιμα.  

Για έναν πραγματικά αντι-φασιστικό αγώνα...

 Ο Κώστας Παπαιωάννου, -ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας φιλόσοφος του 20ου αιώνα- είχε δει στα απρόσωπα εργοστάσια της πρώιμης βιομηχανικής εποχής τον προάγγελο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στα μοντέλα εργασίας της απολύτου υποταγής και των εξοντωτικών ρυθμών που εφαρμόστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, βασίστηκαν μέθοδοι οργάνωσης της παραγωγής στα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα της Δύσης στην φάση της μαζικής παραγωγής.

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και δικαιωματισμός

Με αφορμή την περίπτωση Δ. Λιγνάδη και τον ιδιαίτερο συμβολισμό που αποκτούν οι τραγικές αποκαλύψεις λόγω της θέσης του, διαισθάνομαι ότι σημαντική μερίδα στις δημόσιες τοποθετήσεις επιχειρεί να ταυτίσει τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης, ως επί το πλείστον παιδιών, με τον συντηρητισμό και την πατριαρχία. Είναι όμως αυτή η μήτρα συμπεριφορών που στιγματίζει τις παιδικές ψυχές στην πιο αθώα και ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους;

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Στον απόηχο της «Μήδειας»

Ίσως το πλέον συμβολικό συμβάν στον απόηχο της «Μήδειας» είναι αυτό του θανάτου του ηλικιωμένου στην Εύβοια λόγω της πολύωρης διακοπής ρεύματος  που έθεσε εκτός λειτουργίας την μηχανική υποστήριξη οξυγόνου. Το συμβάν αντικατοπτρίζει μια συνολικότερα εικόνα: τους μοναχικούς ηλικιωμένους, το έλλειμμα ανθρώπινου υποστηρικτικού μηχανισμού ακόμα και στα χωριά μας, το ζήτημα των υποδομών και της πρόληψης για την αντιμετώπιση, ακόμα και φυσιολογικών για την εποχή φαινομένων.

Θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία;

Το πλέον κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα την επομένη της πανδημίας –όποτε και όπως έρθει- θα είναι αυτό της ανεργίας. Το  πλήγμα που θα υποστούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο λόγω συσσωρευμένων χρεών και ιδιαιτέρως στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και του πολιτισμού, θα επηρεάσει τον εργασιακό βίο μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Μόνο στην εστίαση ο κίνδυνος κλεισίματος περί των μισών από τις 80χιλ επιχειρήσεις του κλάδου, θα οδηγήσει σε ανεργία ένα μεγάλο ποσοστό από τους περίπου 200χιλ εργαζόμενους, ενώ θα επηρεάσει έμμεσα εργαζόμενους και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 1εκατ θέσεις εργασίας.

1000 μέρες Ουκρανική αντίσταση.

  Τα τελευταία 25 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της παλινόρθωσης δυο μεγάλων αυτοκρατοριών στην ευρύτερη γειτονιά μας: της Ρώσικης και της Οθωμα...