Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Πλημμύρες και σοβαρές καταστροφές στη Γερμανία

 

Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Ρηνανία Βεστφαλία και στην Ρηνανία Παλατινάτο της Δυτικής Γερμανίας έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει σε απώλειες ζωής περισσοτέρων των 100 ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον 1300 είναι αγνοούμενοι. Λίγες μέρες πριν δεκάδες ήταν τα θύματα από τους φονικούς καύσωνες σε ΗΠΑ και Καναδά όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 50 C! Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που δοκιμάζει τις αντοχές των φυσικών οικοσυστημάτων, γίνονται πλέον εμφανείς και στις πλούσιες χώρες της Δύσης. 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατα έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, τα κόστη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών θα δεκαπλασιαστούν σε 136 χώρες, φτάνοντας περί τα 60 δις € το χρόνο. Εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στην γεωργική παραγωγή και κατ επέκταση στον περιορισμό της ποσότητας βασικών προϊόντων , στην  ποιότητα και στο κόστος της διατροφής, σημαντικές θα είναι οι αναμενόμενες καταστροφές  σε λιμενικές εγκαταστάσεις, στις  παραθαλάσσιες βιομηχανικές υποδομές, στον τουρισμό και στα πυρηνικά εργοστάσια, -η πλειοψηφία των οποίων είναι χωροθοετημένα σε παράκτιες περιοχές-. Πάνω από 2,5 δις άνθρωποι στον πλανήτη  θα υποστούν άμεσα ή έμμεσα τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος τα επόμενα 30 χρόνια! Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να εκφράσει έμπρακτα την συμπαράσταση της στους πληγέντες, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας,  ιδιαιτέρως δε προς την πολυπληθή  κοινότητα των ελλήνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στις πληγείσες περιοχές της Γερμανίας. (Μεταξύ αυτών κι η οικογένεια του ξάδερφου  μου που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές,  αλλά ευτυχώς με την συνδρομή διασωστών απέφυγαν τα χειρότερα…)

                                                                                                                                                  16/7/2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...