Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Αρχαιολογικό μουσείο Φλώρινας


 Είναι μεταξύ άλλων, κι ετούτα τα αρχαϊκά αγγεία, οι επιτύμβιες στήλες και τα όστρακα από τον αρχαίο οικισμό των Πετρών, -την σημαντικότερη ίσως πόλη στον 3ο αιώνα πχ την περίοδο του βασιλιά Αντιγόνου-, κι απ’ το Αρμενοχώρι, τα ψηφιδωτά των Κάτω Κλεινών κι οι μαρμάρινες πλάκες της ελληνιστικής περιόδου στον Σκοπό και στην Βεύη, που επιμένουν στο χρόνο για να μας μαρτυρούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, εδώ στο Νομό της Φλώρινας.

Είναι επίσης τα σπαράγματα των τοιχογραφιών του 12ου αιώνα, ότι απέμεινε από τις επιδρομές και τις λεηλασίες των βαρβάρων, κοσμήματα μιας Τέχνης υψηλής στη Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου και στα ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας, 3 αιώνες μετά. Ο Ελληνισμός που αντιστέκεται ο Ελληνισμός που επιμένει στην Φραγκική και στην Τουρκική κατάκτηση μ ότι μεγάλο είχε απομείνει από την Βυζαντινή του αίγλη.
Μ αυτές τις παρακαταθήκες: το μεγάλο ιστορικό μας βάθος και μια πρόταση πολιτισμού οικουμενική καλούμαστε ν αντισταθούμε και σήμερα στον σύγχρονο μηδενισμό, στην ασιατική βαρβαρότητα και στους εγχώριους υποστηρικτές της….
Επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, 8/22






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...