Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ –ΟΨΕΙΣ ΑΠOIΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η φετινή περιήγηση των διακοπών μου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου –την Ήπειρο- ήταν φορτισμένη από τα αδιέξοδα στα οποία περιέρχεται με ταχύτητα η ζωή στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα.  Η μετατροπή της χώρας σε αποικία μέσω του Μεσοπρόθεσμου, με συνοπτικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου αντί πινακίου φακής –στην καλύτερη περίπτωση – ,η ακόμα και η οριστική αποπομπή της από το ευρώ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η φτώχεια και η εξαθλίωση θα αποτελέσουν την βασική παράμετρο της ζωής ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα για την συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων . Με αυτές τις σκέψεις τα ορεινά χωριά , όπως αυτό του πατέρα μου στη Λάκα Σούλι –κοντά στην Δωδώνη – ή οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις όπως αυτές στο χωριό  της μητέρας μου κοντά στον Αμβρακικό στην Άρτα, αποτελούν ίσως την μόνη δυνητική διέξοδο επιβίωσης αφού υπό τις παρούσες συνθήκες κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει επεξεργαστεί ένα στοιχειώδες «σχέδιο Β» για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε τροφή , στέγη και ενέργεια για χιλιάδες νοικοκυριά που αυτή την χρονιά θα τα έχουν άμεση ανάγκη.

Τα γεγονότα όμως αποδεικνύουν πως ακόμα και μια τέτοια διέξοδος δεν είναι δεδομένη αν δεν υπάρξουν αποφασισμένες κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες για να την διεκδικήσουν.
Η κυοφορούμενη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας με μόλις μισό δις €, βάση των τρεχουσών τιμών της μετοχής της στο Χρηματιστήριο, θα δώσει την δυνατότητα στον νέο ιδιοκτήτη να ιδιοποιηθεί μέσω των αγροτικών χρεών την γη και να δημιουργήσει «αναπτυξιακές ζώνες» με πλήρη έλεγχο των φυσικών πόρων και της βιο-ποικιλότητας, απαγορευτικές για τον γηγενή πληθυσμό εκτός από εκείνους που θα εργάζονται εντός υπό καθεστώς δουλείας! Είναι πολύ πιθανό να δούμε μεγάλα ηλιακά πάρκα ξένων συμφερόντων που θα πουλάνε ηλεκτρική ενέργεια πχ στη Γερμανία , πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες πλουσίων Ευρωπαίων η ακόμα και πειραματικές καλλιέργειες γενετικά μεταλλαγμένων ποικιλιών στις υποβαθμισμένες και παρατημένες αγροτικές εκτάσεις του κάμπου της Άρτας.
Στη δε θαλάσσια περιοχή του Ιονίου προωθείται η αδειοδότηση για την έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου σε ξένους Πολυεθνικούς κολοσσούς με επικρατέστερους αυτούς της Noble Energy -Αμερικανο-εβραικών συμφερόντων- και της  βρετανικής Shell.
Παράλληλα προωθείται η αλλαγή του καταστατικού της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Αγροτική Τράπεζα. Η αλλαγή αυτή σκοπό έχει την πώληση των μετοχών της Τράπεζας και επι της ουσίας την πώληση  της εταιρίας σε πολυεθνικούς «μνηστήρες» όπως για παράδειγμα   η Δανέζικη Arla,  η Ολλανδική Friesland κα , αφήνοντας στο έλεος της επιβίωσης χιλιάδες μικρούς κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών . Με συντονισμένη πρωτοβουλία υπο την αιγίδα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, των Αγροτικών συνεταιρισμών που κατέχουν το 32% του συνόλου των μετοχών , της Παν/ηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και των σωματείων της αποδημίας, απαιτείται η αγορά μετοχών της ΑτΕ από κάθε Ηπειρώτη,  διατηρώντας τον συνεταιριστικό χαρακτήρα και την μετατροπή της σε εταιρία λαϊκής βάσης. Τα δε σωματεία των αστικών κέντρων θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην δημιουργία αστικού καταναλωτικού συνεταιρισμού για την απορρόφηση του γάλατος και των λοιπόν αγροτικών προϊόντων, παρακάμπτοντας μεσάζοντες και εμπόρους.

Ο Πολιτισμός και η Ιστορία αποτελούν αναμφισβήτητα την βασική γραμμή άμυνας για το λαό μας του οποίου οι αντοχές θα κριθούν στα  ακρώρεια του : στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Θράκη , στην Μακεδονία και στην Ήπειρο. Έχουμε πολλές φορές αναφέρει πως το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο για τόπο μας δεν ενέχει μόνο στοιχεία οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά πρωτίστως εθνικής επιβίωσης. Την ώρα  που το Υπ. Παιδείας επιχειρεί την υποβάθμιση των Παν/μιακών Ιδρυμάτων μέσω του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ  και αναζητεί τρόπους για να εξισώσει τα πτυχία ιδιωτικών κολεγίων όπως του  Deere με αυτά των Κρατικών Παν/μιων κατ απαίτηση του Αμερικανικού παράγοντα, οδηγεί σε περικοπές και σε άμεσο κλείσιμο τα Ελληνικά σχολεία σε Χιμάρα και Κορυτσά, στερώντας το δικαίωμα στα ελληνόπουλα εκεί να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα. Την ίδια στιγμή η Τουρκία -πιστή στα σχέδια της για την επαναφορά του νέο-οθωμανσιμού στα Βαλκάνια-,  προχωράει στην ίδρυση Μουσουλμανικού εκπαιδευτήριου  με δυνατότητα δωρεάν εγγραφών και με υποχρεωτικό μάθημα τα Τουρκικά. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών να αναδείξουν το ζήτημα ως κεντρικό για την νέα σχολική χρονιά και να φροντίσουν από τα τόσα κονδύλια που τους διατίθενται για αμφίβολες μελέτες και καταρτίσεις, να βρουν τα απαιτούμενα χρήματα για την συνέχεια της  λειτουργίας των σχολείων αυτών. Επιπλέον χρειάζεται συντονισμένη πίεση στο Υπουργείο Εξωτερικών για την μεταφορά των απαιτούμενων κονδυλίων στην λειτουργία των σχολείων και όχι στο ανύπαρκτο Αναπτυξιακό έργο ημέτερων ΜΚΟ στην περιοχή. 
Η αδράνεια και η απαξίωση των πολιτιστικών μας μνημείων ήταν μια πραγματικότητα σε μια περίοδο κυριαρχίας της υποκουλτούρας και του πολιτισμού των club,  των σκυλάδικων και των πανηγυριών . Είναι προφανές πως σε τέτοιες συνθήκες ελάχιστοι νοιώθαμε δυσαρέσκεια και πικρία για το ότι το Αρχαιότερο θέατρο του Ελληνισμού , η Δωδώνη,  μένει κλειστό για πάνω από μια δεκαετία. Τα σχέδια αναστήλωσης του θεάτρου περιελάμβαναν σειρά μελετών με μεγάλα ποσά για τους ειδικούς περί της αρχαιολογίας οδηγώντας  σε απαξίωση το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πέριξ της Δωδώνης χωρο-θετήθηκαν τα τελευταία χρόνια πτηνοτροφία , ρυπογόνες μονάδες ενώ επίκειται άμεσα και σταθμός επεξεργασίας στερεών αποβλήτων! Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει για τον επισκέπτη ανοιχτός στο καθαρό δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο των 8-3 , και οι οποίες παραστάσεις  -όπως αυτή του Λόρκα «τα μάγια της πεταλούδας», την βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου- δίνονται σε πρόχειρα στημένες σκηνές με πλαστικές καρέκλες και με τον αρχαιολογικό χώρο βυθισμένο στο σκοτάδι! Είναι προφανές πως απαιτείται άμεσα πρωτοβουλία πολιτών και εκπαιδευτικών  για να καταστήσει τον χώρο αυτό που πραγματικά είναι: Ένα Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτισμού και να επιχειρήσει την διασύνδεση της τοπικής  Ιστορίας και του Πολιτισμού με την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες . Η πρωτοβουλία καθίσταται κεφαλαιώδης   προκειμένου επιπρόσθετα να εμποδίσουμε και την όποια ιδιοποίηση των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών μνημείων  από το  περίφημο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων δλδ από τους δανειστές μας –τοκογλύφους .
Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής η Φύση καταρρέει μέρα με την ημέρα στα αποκαΐδια των καλοκαιρινών πυρκαγιών ενώ το υποβαθμισμένο οικοσύστημα του Αμβρακικού ξεβράζει τις νεκρές χελώνες που επωάζουν μαζί με χιλιάδες άλλα έμβια όντα εδώ και χιλιάδες χρόνια την βιολογική του ύλη στα λιμνοθάλασσες του κόλπου. Το ελπιδοφόρο σχέδιο ΑΝΑΣΑ που εκπονήθηκε το 2004 με 120 εκατ € και προέβλεπε την Οικολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση του Αμβρακικού παραμένει ανενεργό 7 χρόνια μετά, με αμφίβολη την προοπτική αξιοποίησης των χρημάτων τα οποία και θα χαθούν. Αντ’ αυτού και στο όνομα των περικοπών των δημόσιων  δαπανών κλείνει το τμήμα ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου , το μόνο ίσως τμήμα που θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου.

 Η Τοπική αυτοδιοίκηση αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων και βυθίστηκε στο χάος των μικροπολιτικών συμφερόντων και της πελατειακής δοσοληψίας. Ελπίδα σ αυτό το μελανό τοπίο η εκλογή του Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Κου Μαρίνου Γαρνέλη , ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί πέρα από κομματικές παρατάξεις και εξαρτήσεις κάνοντας δυνητικά εφικτή την επανάληψη του εγχειρήματος της Ανάβρας της Μαγνησίας, στην Ήπειρο. Δυστυχώς όμως με πραξικοπηματικό τρόπο η μειοψηφούσα αντιπολίτευση κατήγγειλε την εκλογή του με το επιχείρημα της μη τήρησης της εκλογικής ποσόστωσης στο δ.δ Μελισσουργών με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει παράνομη την εκλογή του και να καλέσει την Περιφέρεια Ηπείρου σε επανάληψη των εκλογών στις 2 Οκτώβρη στερώντας από τον νυν Δήμαρχο την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές!!! Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αντισυνταγματική και παράνομη απόφαση του βαθέως Κράτους που ματαιώνει την λαϊκή εντολή απλά γιατί η εκλογή δεν ήταν της αρεσκείας του! Απαιτείται άμεση συ-στράτευση για την στήριξη του νυν Δημάρχου , την ματαίωση των εκλογών , την αποκατάσταση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης.
Φαίνεται λοιπόν πως η δυνατότητα επιβίωσης το αμέσως επόμενο διάστημα περνάει μέσα από αντίσταση και διεκδίκηση αφού ο αγώνας μπορεί ξεκίνησε και να συνεχίσει στις πλατείες της χώρας αλλά η τελική μάχη θα δοθεί στα ορεινά χωριά μας , στα νησιά και στα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...