Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΔΗΝ ΡΗΞΗΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Όπως είχαμε προβλέψει από την περίοδο των κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση μας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η Ελλάδα θα οδηγούνταν σε χρεοκοπία την ίδια στιγμή που θα υποθηκεύονταν η Δημόσια περιουσία και ο Εθνικός της πλούτος.
Αυτό που ενδεχομένως δεν είχε προβλεφθεί τότε, ήταν η ταχύτητα με την οποία θα πραγματοποιούνταν αυτό το απεχθές σενάριο. Πριν καλά καλά τελειώσει ο Σεπτέμβριος η χώρα μας οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες στην «ελεγχόμενη χρεοκοπία» με επικρατέστερο σενάριο το κατά 50% κούρεμα του χρέους της και με αντίστοιχη 50% εσωτερική υποτίμηση. Αυτό σημαίνει μείωση του μισθολογικού κόστους και των συντάξεων σε επίπεδα Βαλκανικά, μείωση αξίας ακινήτων ….κοινωνικός εξανδραποδισμός σε συνθήκες νέο-αποικιοκρατίας.

Το κυοφορούμενο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα με εξομοίωση  των μισθών προς τα κάτω, η εφαρμογή της εφεδρείας κατ αρχήν για  50 χιλ περίπου εργαζόμενους αορίστου χρόνου –και πιθανά και δημόσιους με καταργήσεις οργανικών θέσεων - , οι ιδιωτικοποιήσεις –ξεπούλημα-  Δημόσιων Οργανισμών και επιχειρήσεων,  η περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων , η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και με μείωση των συντάξεων , οι περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων πρόνοιας, οι συνεχείς –κάθε μήνα- φορο-επιδρομές λόγω της μη επίτευξης των εισπρακτικών στόχων αλλά και η εγκατάσταση του νέου αφεντικού Κου Ραιχενμπαχ με το επιτελείο του στη χώρα , αποτελούν εκφάνσεις του εφιαλτικού μέλλοντος που κατά δήλωση του  Κου Σόιμπλε πιθανά να διαρκέσει μια δεκαετία!
Σ αυτή την συγκυρία θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, στο Καστελόριζο με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο , στο Αιγαίο με την έξοδο 3ων υποβρυχίων από την ναυτική βάση του Μαρμαρά  αλλά και στη Θράκη με τις διχαστικές δράσεις των πρακτόρων της.
Η απάντηση του Ελληνικού λαού καθίσταται επιτακτική και  αποφασιστικής σημασίας, διότι από αυτή και μόνο απ’ αυτή θα κριθεί κυριολεκτικά το εάν θα υπάρξει μέλλον στον Ελληνισμό η θα οδηγηθούμε σε εξαφάνιση.
 Έναντι αυτών των πολύ ανησυχητικών εξελίξεων, η Κίνηση του Άρδην και της Ρήξης, καλείται να δομήσει την δράση της την αμέσως επόμενη περίοδο λαμβάνοντας  υπόψη την Ιστορική ευθύνη που της αναλογεί, χωρίς μαξιμαλισμούς και ανεδαφικές προσεγγίσεις και με βασικό γνώμονα την σωτηρία  της χώρας και την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων. Εγχείρημα που δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί το σάπιο πολιτικό κατεστημένο της Μεταπολίτευσης, η υποτακτική και παρασιτική ελίτ και οι θλιβεροί «θεσμικοί διανοούμενοι».  Το καθήκον μας απορρέει από μια ιστορική διαδρομή δεκαετιών, που σε πείσμα των καιρών, κατάφερε να κρατήσει την συνέπεια πολιτικού λόγου και πράξης στο τετράπτυχο : Κοινωνική Δικαιοσύνη, Οικολογική ισορροπία, Εθνική Ανεξαρτησία και  Άμεση Δημοκρατία. Η προσαρμογή  των όρων αυτών στην παρούσα συγκυρία, διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο δράσης που περιλαμβάνει: μορφές αντίστασης στη νέα Γερμανική κατοχή, δράσεις συμμετοχής των πολιτών για να αποκτήσει νόημα η Δημοκρατία, πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας με προάσπιση  των δημόσιων αγαθών και του φυσικού πλούτου, σχέδια επιβίωσης για πληττόμενες κοινωνικές ομάδες με αλληλεγγύη  και εναλλακτικά εγχειρήματα αλλά και υιοθέτηση ενός  νέου ήθους-παραδείγματος ζωής που θα αντικαταστήσει τα φθαρμένα και αηδιαστικά ανθρωπολογικά πρότυπα της μεταπολίτευσης.
Πιο συγκεκριμένα η Κίνηση μας θα πρέπει πέραν του αιτήματος της απομάκρυνσης της υποτακτικής Κυβέρνησης, να στοχοποιήσει και να καταστήσει ανεπιθύμητους του Γερμανούς με συχνές πορείες στη Γερμανική πρεσβεία και στους «τοποτηρητές τους». Να απαιτήσουμε οργανωμένα και θεσμικά τις Γερμανικές αποζημιώσεις ύψους 160 δις € και να προχωρήσουμε τα  πορίσματα του Λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους. Με την βοήθεια των Νομικών και των Συνταγματολόγων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι φορο-επιδρομές , να καταστεί αντισυνταγματικός ο  φόρος στις κατοικίες  -τον οποίο θέλουν να παγιοποιήσουν- καθώς και οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για δάνεια  πρώτης κατοικίας. Σε αντιστάθμισμα πάγιο αίτημα μας είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης , η φορολόγηση των διαφευγόντων κεφαλαίων στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης , τα τεκμήρια διαβίωσης, ο ενεργειακός φόρος  κοκ
Έναντι των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας –Μεταφορές, Ηλεκτρικό, Νερό, Υγεία- , πρέπει να καταστήσουμε σαφές στο κοινωνικό σώμα –μέσα από σεμινάρια, εκδηλώσεις , προκηρύξεις- ότι πέραν του κοινωνικού κόστους των απολύσεων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιώτες θα γίνουν πολύ πιο ακριβές ενώ θα υποβαθμιστούν  η θα καταργηθούν εντελώς ειδικά σε περιοχές χαμηλών εισοδημάτων, η με δυσκολία πρόσβασης πχ ορεινές περιοχές, νησιά κλπ. Το περιβαλλοντικό, λογιστικό και κοινωνικό κόστος θα μετα-κυλίεται συνολικά στους πολίτες, άρα μόνο οι έχοντες εισοδήματα θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιου είδους υπηρεσίες και αγαθά. Έναντι αυτών των μεθοδεύσεων θέτουμε ως ζήτημα αρχής  την διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών επιρρίπτοντας πολιτική ευθύνη μονομερώς στις πολικές διοικήσεις και στους συνδικαλιστές τους που μέσω αθρόων και ανεξέλεγκτων διορισμών ημετέρων κομματικών πελατών,  δημιούργησαν χρέη και αδιέξοδα στους οργανισμούς αυτούς. Απέναντι στην παρωχημένη αντιπαράθεση μεταξύ της διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης και του ξεπουλήματος   θα πρέπει σε συνεργασία με εργαζόμενους να προωθήσουμε προτάσεις για κοινωνικό έλεγχο  , να δρομολογήσουμε  -όπου είναι εφικτό-, σχέδια για  αποκέντρωση και  τοπικό έλεγχο της λειτουργίας τους  αλλά και παρεμβάσεις για την ριζική μείωση του λειτουργικού τους κόστους υιοθετώντας  προσαρμοσμένες τεχνολογίες, εφαρμογές  ΑΠΕ , δίκτυα  Πληροφορικής και Επικοινωνιών  που είναι δυνατόν να διασφαλίσουν την αποκεντρωμένη λειτουργία τους. Οι πολίτες σε συνεργασία με εργαζόμενους θα πρέπει να απαιτήσουν την αγορά μετοχών και δικαιωμάτων στην λειτουργία των ΔΕΚΟ απορρίπτοντας το ξεπούλημα τους σε μεγάλες Πολυεθνικές Εταιρίες, μέσω λαϊκών δημοψηφισμάτων.
Η εκκριτική αύξηση της ανεργίας που δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια σε χιλιάδες νοικοκυριά ιδιαίτερα στα Αστικά κέντρα θα πρέπει ν αντιμετωπιστεί με δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης για άμεση αντιμετώπιση  προβλημάτων  επιβίωσης. Κάθε ενορία και κάθε σχολείο σε επίπεδο Δήμου θα πρέπει να καταστεί χώρος συνάντησης πολιτών για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών πέρα από την ενχρήματη οικονομία. Κάθε σπίτι θα πρέπει να τοποθετήσει ένα φωτοβολταικό , κάθε ελεύθερο χώρος να καλλιεργηθεί και κάθε γειτονιά να προχωρήσει σ ένα σχέδιο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης προϊόντων. Κατά  το παράδειγμα της Ελληνικής διατροφής και των συνεταιριστικών σουπερ μάρκετ ΕΠΙΛΟΓΗ, θα πρέπει να επεκταθούν τα δίκτυα παραγωγικών συνεταιρισμών και μικρών παραγωγών με καταναλωτές, ν’ αξιοποιηθεί η καλλιεργήσιμη και ανεκμετάλλευτη γη των κατοίκων των πόλεων με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας κάνοντας πράξη την εναντίωση μας στις μεγάλες αλυσίδες σουπερ-μάρκετ και πολυκαταστημάτων. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα , η διασφάλιση των βασικών κοινωνικών αναγκών (στέγη, τροφή, περίθαλψη, ενέργεια και εκπαίδευση) και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ενός σχεδίου επιβίωσης το επόμενο διάστημα στις πόλεις .
Σε επίπεδο δήμου επιπλέον,  θα πρέπει να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί μεταξύ μικρομεσαίων παραγωγών , επαγγελματιών και επιχειρηματιών προκειμένου ν ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στην πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κάνοντας πράξη την αντίστοιχη με το μισθό μείωση των τιμών των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.  
Ο συντονισμός και η προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών σε πόλεις όπου έχουμε παρουσία ως Κίνηση , με παρεμβάσεις σε σχολές, τοπικές κοινωνίες, εργασιακούς χώρους, αποτελεί την βασική και αναγκαία συνθήκη ενός πολιτικού εγχειρήματος με λαϊκή υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή. Ενός εγχειρήματος που γνωρίζει την πραγματικότητα και τα όρια της ελληνικής κοινωνίας και δεν σχεδιάζει σε κλειστούς κύκλους και εντελώς αποκομμένα, τις μεγάλες ανατροπές η την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα! Χωρίς να κινδυνολογούμε, αν αποτύχουμε στις προσπάθειες μας σε συνθήκες που φαίνονται σήμερα ώριμες για τέτοιες παρεμβάσεις θα οδηγηθούμε μαζί με τον μεταπολιτευτικό συρφετό στο χάος και στην εξαφάνιση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

1000 μέρες Ουκρανική αντίσταση.

  Τα τελευταία 25 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της παλινόρθωσης δυο μεγάλων αυτοκρατοριών στην ευρύτερη γειτονιά μας: της Ρώσικης και της Οθωμα...