Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Ημέρα Μνήμης


Σαν σήμερα το 1919 η αποβίβαση του Κεμάλ στην Σαμψούντα σηματοδότησε την τρίτη και πιο επώδυνη φάση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που διήρκησε μέχρι το 1923 με 353χιλ νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους από τους τσέτες του Τοπάλ Οσμάν. Είχαν προηγηθεί, η πρώτη φάση του 1908 με την άνοδο των Νέο-τούρκων στην εξουσία και η δεύτερη από το 1914 έως το 1917, με εκκενώσεις Ελληνικών περιοχών, υπό τις διαταγές των Γερμανών του Liman von Sanders, συμμάχων των Τούρκων στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εξανδραποδισμός των Αρμενίων, των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας, απηχούσε την κεντρική ιδεολογία των Νεό-τουρκων «η Τουρκία στους Τούρκους», πάνω στην οποία βασίστηκε η ίδρυση του νεότερου Τουρκικού Κράτους.
Ακόμα σήμερα ο Ερντογαν ταυτίζει την Χαμάς με την Εθνική Αντίσταση του Κεμάλ κατά των Ελλήνων στο Μικρασιατικό μέτωπο ενώ η Ρωσική Πρεσβεία, αναγνωρίζοντας την ορθότητα της συμμαχίας Λένιν-Κεμάλ, γιορτάζει μαζί με τον Τουρκικό λαό την μνήμη του Ατατούρκ και την συμβολή του στην νίκη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας!
Στην ίδια αντίληψη είναι δυστυχώς πολλοί Ρωσόφιλοι που συμπλέουν με τους κατευναστές της εγχώριας ελιτ, χαρακτηρίζοντας ως ιμπεριαλιστική την εκστρατεία του Βενιζέλου στην Μ. Ασία ενώ καταγγέλλουν τον Ελληνικό μεγαλο-ιδεατισμό της περιόδου. Γι' αυτό και εκλείπει το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τους όρους της διακήρυξης των Αθηνών. Γι' αυτό και το κέντρο της Αθήνας σήμερα είναι κλειστό για ποδηλατοδρομία και όχι για τις εκδηλώσεις στην μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού….

19.05.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γερμανία: ο υπονομευτής της Ευρώπης.

Η έκθεση Ντράγκι, όπως και η αντίστοιχη Λέτα λίγους μήνες πριν, αποτελούν τα πιο σημαντικά κείμενα της τρέχουσας περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένω...