Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

«Προτεκτοράτο»


«Ο άποικος και ο αποικιοκρατούμενος είναι παλιοί γνωστοί. Και πραγματικά ο άποικος έχει δίκιο όταν λέει ότι «τους» ξέρει. Γιατί ο άποικος είναι εκείνος που έφτιαξε και εξακολουθεί να φτιάχνει τον αποικιοκρατούμενο. Ο άποικος αντλεί την αλήθεια του, δηλαδή τα αγαθά του, από το αποικιοκρατικό σύστημα.»

(Φραντς Φανόν, Της γης οι κολασμένοι)

Ακόμα κι αυτοί που έχουν  στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών γνωρίζουν πως προϋποθέσεις για την χάραξη μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελούν: η εξασφάλιση ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα, ο δημόσιος έλεγχος του εθνικού πλούτου και  η διαχείριση των φορολογικών έτσι ώστε να προκύπτει ένα επαρκές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και  ένα λειτουργικό Κοινωνικό Κράτος.
Στο σημερινό «βασίλειο της Δανιμαρκίας»  και οι  3 παράμετροι εκλείπουν:
Στο ΔΣ του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», στο οποίο μεταφέρονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και ΕΤΑΔ για 99χρόνια! , τα 3 μέλη θα διορίζονται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τ’ άλλα 2 με επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον έλεγχο τους θα βρίσκεται το σύνολο  των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αλλά και των σημαντικότερων ΔΕΚΟ, αρχής γενομένης με τις συγκοινωνίες της Αττικής, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ για ν ακολουθήσουν ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ,  Αττικό Μετρό,  ΔΕΗ και  ΑΔΜΗΕ. Ότι δλδ προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Σόιμπλε για τη μεταφορά στο Λουξεμβούργο της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ και της μετατροπής των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου σε ενέχυρα.  



Το σύνολο  των εφοριών της χώρας από  1ης /1/2017 το αναλαμβάνει η νέα «Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων εσόδων» που θα αντικαταστήσει την σημερινή Γενική Γραμματεία, η οποία δεν θα υπόκειται σε κανένα έλεγχο από την εκάστοτε Κυβέρνηση ενώ στα όργανα διοίκησης της προβλέπεται η συμμετοχή εμπειρογνώμονα  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Να σημειωθεί ότι το Μάιο -πριν ακόμα ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων -, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν στα 1,25δις€ από 694εκατ€ ένα μήνα πριν!
Εκεί όμως που είναι πιο εμφανής ο ξένος έλεγχος, είναι οι «συστημικές Τράπεζες» που ανήκουν  αποκλειστικά, μετά την τελευταία ανα-κεφαλαιοποίηση, στα   “destressed funds”. Αυτό ήταν το  αποτέλεσμα του «Plan X» και της «ορθολογικής ανυπακοής» των Τσίπρα -Βαρουφάκη με αποκορύφωμα το καταστροφικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου. Είναι τέτοιας έκτασης ο αφελληνισμός και ο έλεγχος των δανειστών στο Τραπεζικό σύστημα της χώρας, που η διοίκηση της τρ. Πειραιώς αδυνατεί να ορίσει διευθύνοντα σύμβουλο λόγω αντιρρήσεων των  funds, παρά το πράσινο φως του ΤΧΣ!  Η Eurobank μεταβίβασε ήδη το 80% των μετοχών της στην  «Fairfax Financial Hondings», ενώ στην Τράπεζα Αττικής με βασικό μέτοχο το ασφαλιστικό ταμείο των Μηχανικών, ορίστηκε νέα Πρόεδρος η κα. Άννα Πουσκούρη-Reiche…
Μετά την παραίτηση –κατ απαίτηση των δανειστών- των 3ων  μελών της Εκτελεστικής  Επιτροπής του ΤΧΣ, επικρατέστερος για την θέση του νέου Δ/νοντα Συμβούλου είναι ο Πολωνός πρώην Υπουργός Οικονομικών κι υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαρέκ Μπέλκα. Το ΤΧΣ είναι αυτό που εισηγήθηκε την διαδικασία ανα-κεφαλαιοποίησης των συστημικών Τραπεζών καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Όχι τυχαία το πρώτο εξάμηνο του 2016 στάλθηκαν 60χιλ κατασχετήρια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία αδυνατούν ν ανταποκριθούν αναιρώντας ένα ακόμα προεκλογικό σύνθημα της Κυβέρνησης : «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» ….!
Σ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το κανόνι του Μαρινόπουλου – μετά την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ- με τις επικείμενες συνέπειες σε 10.000 εργαζόμενους και στις οικογένειες τους. Ο Μαρινόπουλος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «μεταπρατισμού» που παρά τα ιλιγγιώδη ελλείμματα ύψους 1ος  δις € και χωρίς δημοσιευμένους ισολογισμούς,  συνέχιζε να λαμβάνει δάνεια από τις Τράπεζες, με πολιτική και δημοσιογραφική κάλυψη, ενώ μετέφερε τις αξίες των ακίνητων  του σε off shore. Και ενώ από το 2012 υπάρχουν πορίσματα ορκωτών λογιστών για την κατάσταση της επιχείρησης, την οποία άλλωστε είχε υποδηλώσει η απομάκρυνση της Carrefour την ίδια περίοδο, όχι μόνο δεν έγινε κάποια παρέμβαση εξυγίανσης  αλλά αντίθετα αφέθηκε στην πορεία της χρεοκοπίας χωρίς ν αποδοθεί καμία ευθύνη. Η ολιγωρία αυτή που έφτασε μέχρι το μπλοκάρισμα της πολύ-συζητημένης  εξαγοράς από τον Σκλαβενίτη δεν αποτελούν απλά «ταξική εύνοια» στην οικογένεια Μαρινόπουλου, αλλά κλασική αποικιοκρατική μεθόδευση αφού στην ουσία δεν επιτρέπεται η συγκρότηση εθνικού δυναμικού φορέα πώλησης τροφίμων, την ίδια στιγμή που καταστρέφονται δεκάδες εγχώριοι παραγωγοί-προμηθευτές. Ίσως η αυτοκτονία Μαμιδάκη  να συνιστά με τον πιο συμβολικό τρόπο  τον οριστικό εξοβελισμό της εγχώριας παρασιτικής και εξαρτημένης αστικής ελίτ από τα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όχι όμως, με σκοπό την ανασύσταση των δυνάμεων της χώρας, την ισχυροποίηση της θέσης της και την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης. Αντίθετα, με συνέπεια, την αποκόμιση οφέλους προς όφελος των μητρικών επιχειρήσεων και των Τραπεζών της Εσπερίας όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την περίπτωση του Γερμανικού ΟΤΕ που χρησιμοποιείται για να «κάνει ταμείο» για την μητρική Deutsche Telekom με συνεχείς περικοπές και ρευστοποίηση όλων των επενδύσεων του παρελθόντος στα Βαλκάνια.
Έτσι λοιπόν εξηγείται η απόλυτη σιωπή της Κυβέρνησης όταν ο πολιτικός της σύμμαχός Ιγλεσιας των Ποδέμος αποκαλεί την χώρα «προτεκτοράτο»!

Ο Γιώργος Καραμπελιάς εξετάζοντας εμβριθώς την ιστορική περίοδο που προηγείται της Επανάστασης του 21 διατείνεται πως μιας επαναστατικής στιγμής προηγείται η συγκρότησης μορφών «δυαδικής εξουσίας». Σήμερα καθίσταται επίκαιρο ένα τέτοιο σχέδιο που θα υλοποιείται με τους όρους και τα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, κατά τα πρότυπα του Ελληνικού Κοινοτισμού και θα οργανώνεται από ένα πολιτικό φορέα που θα έχει ως πρόταγμα του έναν μακράς διάρκειας εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα. «Άρδην-πρόσω» λοιπόν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...