Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Στο έλεος των κερδοσκόπων

Η εξαγγελία της Ε.Ε για την ανάδειξη του 2010 ως έτους αφιερωμένο στην καταπολέμηση της Φτώχειας συμπίπτει συγκυριακά με την τραγική έξαρση του φαινομένου ως απόρροια των πρώτων μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική Κυβέρνηση σε συνέχεια του κλίματος που διαμορφώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να αναλύσει τα αίτια της σημερινής κρίσης και να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα λήψης του πρώτου πακέτου μέτρων, αναφέρθηκε στην μετατροπή της Ελλάδας σε «αδύναμο κρίκο» στις επιθέσεις των κερδοσκόπων οι οποίοι βάλουν μέσω της χώρας μας το ισχυρό ευρώ χωρίς βέβαια να κατονομάσει σε ποιους αναφέρεται. Οι Financial times ως γνωστό αποτελεί την ναυαρχίδα του λονδρέζικου city και είναι μια από τις εφημερίδες που εξαπολύουν συχνές επιθέσεις εναντίων της χώρας μας το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατο δημοσίευμα με την υπογραφή των Κων Ζαν Πιζανί-Φερί και Αντρέ Σαπίρ αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη, θα είχε ήδη στραφεί στο ΔΝΤ». Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Think Tank Bruegel, που εδρεύει στις Βρυξέλλες στο οποίο μετέχουν οι εξής πολυεθνικές εταιρείες :Areva, ΒΡ, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, EDF, ΕΜΙ, France Telecom, Fortis, GDF Suez, General Electric, Goldman Sachs, ΙΒΜ, Nokia, Novartis, NYSE Euronext, Pfizer, Renault, Samsung Electronics, Thomson, Unicredit.



Οι παραπάνω εταιρείες, που βρίσκονται πίσω από τις κατ ευφημισμό απρόσωπες αγορές, αποκομίζουν υπερκέρδη από την κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων τους στη χώρα μας δεδομένου ότι η κατάρρευση της εγχώριας παραγωγής μας τις έχει μετατρέψει σε ολιγοπώλια της αγοράς. Η κυριαρχία αυτή είναι απόλυτη στις χώρες εκτός σκληρού πυρήνα της Ε.Ε και ιδιαίτερα σε Ελλάδα Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία , -τις λεγόμενες PIGS-. Η άρση των δασμών και κάθε έννοιας προστατευτισμού στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ως επιταγή του European Round Table of Industries, σηματοδότησε την απόλυτη κυριαρχία των ισχυρών χωρών του Βορρά (Γερμανία , Γαλλία , Ολλανδία ) έναντι των PIGS , κυριαρχία που κορυφώθηκε με την επικράτηση του κοινού νομίσματος . Η Γερμανία, για παράδειγμα, το 2007 είχε πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο περίπου στο 8,15% του δικού της ΑΕΠ, και από αυτό πάνω από το μισό (63,4%) προερχόταν από καθαρές εξαγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι καθαρές εξαγωγές προς τα PIGS την ίδια εποχή αντιστοιχούσαν σε 17% του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος. Με λίγα λόγια, η Γερμανία πλουτίζει από τη ζήτηση που δημιουργούν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Το στοιχείο αυτό αντιστρέφει το κυρίαρχο επιχείρημα ότι δλδ οι φορολογούμενοι των πλουσίων χωρών συμβάλλουν μονομερώς μέσω των Κοινοτικών κονδυλίων στις ανάπτυξη των ασθενέστερων χωρών οι οποίες απλά κακοδιαχειρίζονται τα κονδύλια αυτά . Η πραγματικότητα είναι ότι τα χρήματα τα οποία συνεισφέρει η Γερμανία στον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αποτελούν κλάσμα των κερδών των Γερμανικών Πολυεθνικών εταιριών στις αγορές των υπολοίπων χωρών ενώ εν γνώσει του Δ/ντηρίου της Ε.Ε η χρήση των Κοινοτικών κονδυλίων οδηγείται στην συντήρηση μιας οικονομικής ελίτ που συμβάλλει στην συναίνεση και στην προπαγάνδιση του άδικου μηχανισμού λεηλασίας της οικονομικής και εν τέλει της εθνικής κυριαρχίας των χωρών της Περιφέρειας . Και σαν μην έφταναν όλα αυτά έρχονται τώρα να κερδίσουν επιπλέον και από τα δάνεια που παραχωρούν με τα υπέρογκα επιτόκια δανεισμού. Για παράδειγμα οι Goldman Sachs και Deutsche Bank που προαναφέρθηκαν είχαν συμμετάσχει στο τελευταίο κοινοπρακτικό δάνειο της Ελλάδας, αποκομίζοντας οφέλη από τα υψηλά spread!!
Είναι προφανές πως η ισχυρή επιρροή των μεγάλων εταιριών στην Ε.Ε είχε σαν αποτέλεσμα αυτή να λειτουργεί μονίμως υπέρ των ισχυρών δλδ ως ένας ενιαίος οικονομικός χώρος χωρίς συντονισμό και αλληλεγγύη. Η μόνη λύση που προτείνεται μονίμως για τις χώρες εκτός σκληρού πυρήνα , μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας , είναι μια μακρά περίοδο ύφεσης και αποπληθωρισμού με σκοπό τον υποτιθέμενο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Με τα μέτρα όμως που εισηγείται και εν τέλει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δ/ντηριο οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν με έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας ενώ είναι αμφίβολο αν θα μειωθούν οι τιμές και αν τελικά θα γίνουν τα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά.
Είναι προφανές ότι αυτό το μοντέλο οδηγεί σε φαύλο κύκλο και αδιέξοδο τις χώρες της Περιφέρειας οι οποίες θα υφίστανται οιονεί την κυριαρχία των ισχυρών χωρών όπως αυτή εκφράζεται από τις εγχώριες παρασιτικές ελίτ και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους . Κυριαρχία που στην περίπτωση της χώρας μας οδηγεί στην αποδοχή του περιορισμού της εθνικής της κυριαρχίας και την ένταξη της στην σφαίρα επιρροής τους αναδυόμενου νέο-οθωμανισμού στην περιοχή μας.

Η απάντηση λοιπόν στην τρέχουσα οικονομική κρίση και στις παρενέργειας της θα ήταν αρχικά η μετατόπιση των γεωπολιτικών συμμαχιών . Υπό αυτή την έννοια θα ήταν σκόπιμο στην πρόσφατη συγκυρία να συντηρηθεί το κλίμα και εν τέλει η αναζήτηση Κινεζικών η Ρωσικών κεφαλαίων ως απάντηση στις αθλιότητες των κερδοσκοπικών Funds του “City”. Παράλληλα να παρθεί μια πολιτική πρωτοβουλία για Βαλκανική συνεργασία και κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών ξεκινώντας από την μετατροπή των Βαλκανίων σε χώρο ελεύθερων συναλλαγών . Επιπλέον να εξαγγελθεί κατ αρχήν η ριζική ανασυγκρότηση του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου σε μια κατεύθυνση ισχυροποίησης του Εθνικού προστατευτισμού, ανασυγκρότησης των περιφερειών της χώρας και ισχυροποίησης των Δημοσιών επενδύσεων στις υποδομές, στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και στην παραγωγή δημόσιων αγαθών. Τέλος να επιχειρηθεί και να δοκιμαστεί ένα παραγωγικό μοντέλο με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών , των κοινοπραξιών και των εναλλακτικών δικτύων διανομής προσφέροντας τους ανάλογα προνόμια με αυτά που έχουν σήμερα οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες στη χώρα μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...