Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Απολογία Σωκράτη

Στο πλαίσιο της αποδόμησης της κλασικής τέχνης παράγονται αντίγραφα πάνω στα οποία ο σύγχρονος καλλιτέχνης αποτυπώνει το περιεχόμενο της νέας κυρίαρχης ιδεολογίας. Ο wokismos επιβάλλεται σε μερικά δισεκατομμύρια τηλεθεατών στο show της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στη Γαλλία, με πιο ενδεικτική την αναπαράσταση του πίνακα του «Συμποσίου των θεών» του Bijlert όπου ο Διόνυσος γίνεται μπλε όπως αντίστοιχα στο NETFLIX ο Αχιλλέας και η Κλεοπάτρα είναι μαύροι και ο Μέγας Αλέξανδρος ομοφυλόφιλος! Αποαποικιοποίηση και απολεύκανση των Δυτικών κοινωνιών όπου η πηγή των πλανητικών δεινών καθίσταται ο λευκός άνδρας ως φορέας της πατριαρχίας, της καταπίεσης και των εγκλημάτων έναντι των μειονοτήτων. Στο πλαίσιο της cancel culture εντάσσεται η από-ελληνικοποίηση της Δύσης με την ακύρωση θεατρικών παραστάσεων του Αισχύλου στη Σορβόννη, τον χαρακτηρισμό του Ομήρου ως σεξιστή μέχρι και την παραποίηση του Ολυμπιακού πνεύματος.
Στον αντίποδα ο Δήμος Αβδελιώδης εντριφεί στις πηγές και τολμά να αποδώσει στα αρχαία ελληνικά το Πλατωνικό κείμενο της Απολογίας του Σωκράτη. Ένα απολύτως σύγχρονο κείμενο για την σημασία της διαρκώς αναζήτησης της Αλήθειας, το νόημα του ανθρώπινου βίου, τη θυσία για τα μεγάλα ιδανικά αλλά και τους κινδύνους για την ισορροπία της Πόλης από τον ανθρώπινο εγωισμό, τον υλισμό και την αλαζονεία.
Από την χθεσινή παράσταση στο Θέατρο Βράχων με την χορηγία του Δήμου Δάφνης Υμηττού, την συγκλονιστική ερμηνεία του Σωκράτη από τον Ελβετό ελληνιστή Καθηγητή του Παν/μιου της Γενεύης Gilles Decorvet στο πρωτότυπο κείμενο και την ενεργή συμμετοχή φίλων και συναγωνιστών του ΑΡΔΗΝ ( Κώστας Σαμάντης, Παναγιωτης Κορπας ) .

 Θέατρο Βράχων 30.07.2024

50 Χρόνια μετά, Να μην ξεχάσουμε….


«..Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε.» Θερμοπυλες Κ.Π Καβαφης
Παρουσία πολεμικών πλοίων, στρατιωτικής παρέλασης και πλήθος εγκαθέτων θα γιορτάσει ο Τούρκος εισβολέας την παράνομη παραμονή του στο ελληνικό νησί της Κύπρου επί μισό αιώνα. Από την άλλη πλευρά Κύπριοι και Ελλαδίτες πολιτικοί, παρουσία του πθ Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνουν δηλώσεις περί επανένωσης του νησιού, επανέναρξης συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ κι άλλες επαναλαμβανόμενες κοινοτυπίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι μεταπολιτευτικές γενιές σε Ελλάδα και Κύπρο. Κοινοτυπίες διότι ποτέ στην Ιστορία δυνάμεις επεκτατικές και ιμπεριαλιστικές, όπως η Τουρκία, δεν ανασχέθηκαν με συνομιλίες και αναφορές στο διεθνές δίκαιο. Αναδιπλώθηκαν μόνο όταν διαπίστωναν, την ενότητα και την ισχύ του αμυνομένου που είναι αποφασισμένος να προασπίσει τούτο το σύνορο, που από την εποχή του Ομήρου και του Αισχύλου αποτελεί όριο στην βαρβαρότητα.

Αίτια και συνέπειες της απόπειρας κατά του Τραμπ.

Η απόπειρα δολοφονίας Τράμπ στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μελανότερα  σημεία της νεότερης πολιτικής ιστορίας και θα πρέπει να καταδικαστεί συλλήβδην. Οι έρευνες που θα ακολουθήσουν θα αποκαλύψουν πτυχές αυτής της απόπειρας όπως το προφίλ του νεαρού Μάθιου Κρούκς, της ψυχιατρικής του κατάστασης, των κινήτρων του και του ευρύτερου σχεδίου του, εφόσον υπήρχε. Αυτό όμως που αποτελεί αρχικό συμπέρασμα  είναι τα μεγάλα κενά ασφαλείας σε τέτοιο βαθμό ώστε ένας μοναχικός 20χρονος κατάφερε να απειλήσει την ζωή του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων. Η ανυπαρξία των μυστικών υπηρεσιών θυμίζει την περίπτωση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ ή των επιθέσεων στους δίδυμους πύργους  το 2001, απηχώντας  τον εφησυχασμό  του Δυτικού Κόσμου στις εσωτερικές και στις εξωτερικές απειλές.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Η Γαλλία σε ακυβερνησία

 

Η συγκρότηση των Λαϊκών Μετώπων αποτέλεσε μια στρατηγική της Κομιντέρν για ευρύτερες συμμαχίες των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη με τους σοσιαλιστές και τα αστικοδημοκρατικά κόμματα, για την ανάσχεση του ελαύνοντα φασισμού από το 1934. Σε μια κριτική του ο Νίκος Πουλαντζάς, με αφορμή την βραχύβια Κυβέρνηση Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία το 1936 υπό τον Λέον Μπλούμ, εστιάστηκε στο ζήτημα της δημοκρατίας ως ζητούμενο συμμετοχής των λαϊκών μαζών στις πολιτικές διεργασίες των μετώπων καθώς και στην εθνικοποίηση του Λόγου της Αριστεράς. Αυτό όμως προσέκρουε στην γραφειοκρατική δομή των κομμουνιστικών κομμάτων και προϋπέθετε ριζική ανατροπή στην λειτουργία τους, θέτοντας σε προτεραιότητα αμεσο-δημοκρατικές λειτουργίες και εργατικά συμβούλια έναντι της πυραμιδωτής λειτουργίας του κομμουνιστικού ιερατείου και απογαλακτισμό από την Σοβιετική εξάρτηση.

ΑΡΔΗΝ τεύχος 130-131

 

Με τρία νέα αφιερώματα κυκλοφορεί το νέο διπλό τεύχος του περιοδικού ΑΡΔΗΝ που αφορούν:
• στην ανάδειξη πτυχών του Βυζαντίου στην τέχνη, στα γράμματα και στην κοινωνική πολιτική που σκοπίμως αποσιωπώνται από την κυρίαρχη ιδεολογία, εμφανίζοντας το ως μια θρησκόληπτη και σκοταδιστική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.
• Στα 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου που συντελέστηκε με κύρια ευθύνη της Χούντας και υποβιβάστηκε στην συλλογική λήθη από τα κόμματα της Μεταπολίτευσης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την πλήρη Τουρκοποίηση της μεγαλονήσου σήμερα.
• Στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών που κλυδωνίζουν την ισχύ των παραδοσιακών κομμάτων λόγω της ανάδειξης ως προτεραιοτήτων στο λαϊκό σώμα αιτημάτων για την συλλογική ασφάλεια, την οριοθέτηση των μεταναστευτικών ροών καθώς και την άμυνα της Ευρώπης συνέπεια των εν εξελίξει δυο μεγάλων πολέμων στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή.
Στις σελίδες για την κίνηση των ιδεών, την ιστορία και το βιβλίο, θα βρείτε βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτική κινηματογράφου, αθλητικά και πολλά άλλα.
Η κυκλοφορία του ανανεωμένου ΑΡΔΗΝ χρειάζεται την στήριξη σας. Αγοράστε ένα τεύχος για εσάς ή για έναν φίλο/η σας από τα περίπτερα ή τα βιβλιοπωλεία ή γραφτείτε συνδρομητές. Με 35 ευρώ εξασφαλίζετε έντυπη συνδρομή για 5 τεύχη, ή, αν προτιμάτε, 20 ευρώ για ηλεκτρονική συνδρομή 5 τευχών. Για τις επιχειρήσεις υπάρχει η δυνατότητα διαφήμισης με χαμηλές τιμές. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2103826319 ή στο perardin@gmail.com.
Χρόνια πολλά για την γιορτή των δύο μεγάλων Αποστόλων μας σήμερα, του Πέτρου και του Παύλου.

29.06.2024

Νέος Ερμής ο Λόγιος, τ. 27


Για όσες και όσους θα ήθελαν πραγματικά να ερμηνεύσουν τις κοινωνικές διεργασίες στην Ευρώπη που παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, όπως αυτά που είδαμε στις πρόσφατες ευρω-εκλογές, προτείνω την ανάγνωση του ανοιξιάτικου (27ο) τεύχους του νέου Λόγιου Ερμή.
Ιδιαιτέρως τα άρθρα των:
Κριστόφ Γκιλλουί, που διεισδύει στο βασικό αίτιο της υποχώρησης της Αριστεράς η οποία έφτασε να διαμορφώνει τον κύριο ανθρωπολογικό τύπο που εξυπηρετεί την νέο-φιλελεύθερη και την woke ατζέντα,
Ζαν Κλώντ Μισεά, ο οποίος αναδεικνύει την ταυτοτική εξέγερση των κατώτερων τάξεων ως απάντηση στην βίαιη διάλυση του τρόπου ζωής τους από την προοδευτική ολιγαρχία, γεγονός που εξηγεί την στροφή των «από κάτω» στην υποστήριξη ταυτοτικών κομμάτων.
Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση μεταξύ Ρόμπερτ Κάπλαν, Τζόν Γκρέι και Ελεν Τόμσον ως προς την σπάνη των φυσικών πόρων που θα επέτρεπε την ενεργειακή μετάβαση, δεδομένης της οικολογικής κρίσης και του υπερ-πληθυσμού, με συνέπεια τους παγκόσμιους ανταγωνισμούς που διαμορφώνουν τους όρους της νέας εποχής της Τραγωδίας που ζούμε.
Για όσες/ους ακόμα αμφιβάλλουν για τις επιδιώξεις της Ρωσίας στο στρατιωτικό πεδίο, θα είχε ενδιαφέρον η ανάγνωση των θέσεων του Σεργκέι Καραγκάνοφ, ενός από τους πιο ισχυρούς συμβούλους του Πούτιν, περί της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη προκειμένου η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ ν αναγκαστούν να υποταχθούν στην Ρωσία.
Τέλος -μεταξύ πολλών άλλων- το αφιέρωμα του τεύχους για τον Ελληνικό Πολιτισμό ως Οικουμενική Πρόταση που θα άξιζε να διαβαστεί από τους ασκούντες πολιτική ή από αυτούς που θα κληθούν να εκπροσωπήσουν την χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ως προς τις δυνατότητες του Ελληνισμού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο διεθνές επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Καλή ανάγνωση!

20.06.2024

Γερμανία: ο υπονομευτής της Ευρώπης.

Η έκθεση Ντράγκι, όπως και η αντίστοιχη Λέτα λίγους μήνες πριν, αποτελούν τα πιο σημαντικά κείμενα της τρέχουσας περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένω...