Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Πρώτα συμπεράσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


1. Το πολιτικό μήνυμα που εξάγεται κυρίως από τα αποτελέσματα των περιφερειών εκλογών αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων βουλευτικών, ήτοι η διατήρηση του δεξιού μονοπολισμού. Η ΝΔ φαίνεται πως απειλείται περισσότερο από τους εσωκομματικούς «αντάρτες» ενώ φθείρεται από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών που τροφοδοτούν περισσότερο την αποχή και την ιδιώτευση. Η επικράτηση των γαλάζιων περιφερειαρχών στις 6 περιφέρειες ήταν αναμενόμενη με μεγαλύτερη ίσως επιτυχία την επικράτηση Χαρδαλιά στην Αττική από την πρώτη Κυριακή. Όπως αντίστοιχα και η διατήρηση των ποσοστών Μπακογιάννη στο Δήμο της Αθήνας με αρκετές όμως φθορές λόγω του Μεγάλου Περιπάτου και της εγκληματικότητας, αν συνυπολογιστεί η κοινή κάθοδος με τον Βουλγαράκη.

2. Η κεντροαριστερά κι ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Οι θριαμβολογίες του Ανδρουλάκη απηχούν περισσότερο το υπαρξιακό του άγχος στο κάλεσμα Κασσελάκη για συ-στράτευση παρά μια πραγματική τάση επανάκαμψης του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση που επιβεβαιώνεται μόνο στην περιφέρεια της Κρήτης. Εν τούτης το στοίχημα της επόμενης Κυριακής για το ΠΑΣΟΚ θ αποτελέσουν οι περιπτώσεις Αγγελούδη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας χωρίς να υποτιμάται η πολύ καλή πορεία του Χάρη Δούκα στην Αθήνα που συσπείρωσε ευρύτερες δυνάμεις και από τον οικολογικό χώρο.
3. Το ΚΚΕ εισέπραξε προνομιακά τους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους από τον μεταμοντέρνο ΣΥΡΙΖΑ, επωφελούμενο από την χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, δεδομένης της κομματικής πειθαρχίας στο εκλογικό καθήκον και το ευδιάκριτο «γαρύφαλλο» στο πανελλαδικό ψηφοδέλτιο της λαϊκής συσπείρωσης. Θα δώσει την ερχόμενη Κυριακή την υπαρξιακή μάχη για την επικράτηση Πελετίδη στην Πάτρα που θα του επιτρέψει να επανακάμψει με όρους κυρίαρχης πολιτικής δύναμης στην Αριστερά.
4. Ο Κασιδιάρης δεν είχε την δυναμική που πολλοί προεξοφλούσαν, αναμένοντας την δεύτερη θέση στην υποψηφιότητα του Δήμου της Αθήνας. Το φιάσκο των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, η εφαρμογή του Νόμου που απέτρεψε την προβολή του από την φυλακή και η απαξίωση της υποψηφιότητας του από τα ΜΜΕ λειτούργησαν αποτελεσματικά αυτή τη φορά. Αντίστροφα η υπερ-προβολή του Μπέου εν μέσω θεομηνιών είχε το αντίθετο αποτέλεσμα συνοδεύοντας την επανεκλογή του με ένα κρεσέντο χυδαιολογίας. Οι επιθέσεις του προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα ως προς τις σεξουαλικές επιλογές και τον τύπο οικογένειας που επιλέγει ο Κασσελάκης, απηχεί ιδιαίτερα στα λουμπενοποιημένα λαϊκά στρώματα που πολύ απέχουν από το κλασικό προλεταριάτο του Μάρξ….
5. Η διατήρηση της τεράστιας αποχής από τις εκλογές στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαιτέρα στην πρωτεύουσα, αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας του θεσμού ως προς την κοινωνική συμμετοχή και την δημοκρατία στις υπερμεγέθεις πόλεις. Το ζήτημα απαιτεί μια εκ βάθους συζήτηση που στον πυρήνα της θα πρέπει να προωθήσει πολιτικές για την αποκέντρωση της υδροκέφαλης Αθήνας. Το Νομοσχέδιο Βορίδη ενώ ορθά επιχείρησε ν’ αντιμετωπίσει την ακυβερνησία της απλής αναλογικής, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κοινωνική απαξίωση λόγω των υψηλών απαιτήσεων της εκλογικής συμμετοχής ανεξάρτητων σχημάτων, διατηρώντας αμιγώς τους κομματικούς μηχανισμούς και τα οικονομικά συμφέροντα στους μεγάλους Δήμους. Η υπερ-πληθώρα υποψηφίων λειτούργησε ως παραπέτασμα συμμετοχής ενώ η ανάγκη προβολής του κάθε υποψηφίου απέτρεψε την συζήτηση για τα καίρια ζητήματα που αφορούν την ζωή των πολιτών.
6. Τα πρόσφατα ζοφερά στοιχεία του 2022 για την δημογραφία, οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική κρίση, οι αυξανόμενες ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές κι η ασφάλεια υπό συνεχή πολεμική απειλή, η ακρίβεια σε συνδυασμό με την ενεργειακή και διατροφική κρίση, η προώθηση της ατζέντας woke και η σημασία της ταυτότητας και του πολιτισμού στις πόλεις μας, οι ραγδαίοι μετασχηματισμοί στην αγορά εργασίας και στο παραγωγικό μοντέλο, δεν αναδείχτηκαν στο δημόσιο λόγο σ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η δημιουργία κρίσιμης μάζας στις τοπικές κοινωνίας αποτελεί την μόνη δυνατότητα προοπτικής για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντίδοτο στην αδιαφάνεια, στην διαπλοκή και στην αδράνεια στις τοπικές κοινωνίες.

Δημοσιεύτηκε στην Huffigton Post και στην ιστοσελίδα ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ 09.10.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...