Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής και τα νέα Μέτρα

Το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα, οι αλυσιδωτές εξεγέρσεις στην Μ. Ανατολή , η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αποτελούν μερικές μόνο πτυχές της κρίσης του μοντέλου συσσώρευσης που  βασίστηκε στην συνεχή ανάπτυξη, στον γιγαντισμό  και στην  θεοποίηση τον νόμων της αγοράς . Παρ όλα τα αδιέξοδα όμως αυτού του μοντέλου που καταρρέει, οι σημερινοί Πολιτικοί Ηγέτες της Δύσης  εμφανίζονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και επιεικώς ανίκανοι να διαχειριστούν τα σημερινά αδιέξοδα. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς για παράδειγμα την εμμονή της ηγεμονεύουσας δύναμης, Γερμανίας  στον Μηχανισμό Στήριξης και στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με σκοπό  την δήθεν αντιμετώπιση της χρεωκοπίας των χωρών της περιφέρειας; Δηλ με την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των αγορών, την κατεδάφιση του Κοινωνικού κράτους, την απαξίωση κάθε έννοιας Δημοσίου συμφέροντος και με την  εδραίωση  των μηχανισμών εκείνων - Πολυεθνικών , χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κοκ- που είναι οι γενεσιουργές αιτίες της κρίσης. Υπο αυτές τις συνθήκες είναι εξηγήσιμη –ως κοινωνική αντίδραση- η μεγάλη αύξηση των ποσοστών των Πρασίνων στις πρόσφατες εκλογές στη Βάδη Βυρτεμβέργη , η μεγάλη άνοδος του ακροδεξιού κόμματος της κόρης του Λεπέν στην Γαλλία, η ογκώδης διαδήλωση  στο Λονδίνο κατά των μέτρων λιτότητας του Κάμερον.
Δυστυχώς η πλέον ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή αυτής της πολιτική εφαρμόζεται στο πειραματόζωο που λέγεται Ελλάδα υπό «σοσιαλιστική Κυβέρνηση». Εδώ που ενώ όλοι γνώριζαν τις δημοσιονομικές της αδυναμίες,   την ενέταξαν στην Ε.Ε του ισχυρού Ευρώ και με δανεικά την μετέτρεψαν σε χώρα καταναλωτή των εμπορευμάτων-σκουπιδιών  τους. Και τώρα που η κρίση της Δυτικής Ηγεμονίας δεν αφήνει άλλα περιθώρια δανεισμού  επιχειρούν να την διατηρήσουν τεχνικά  κερδίζοντας και πάλι από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού έως  ότου ξεφορτωθούν τα χωρίς αξία ομόλογα της για να την πετάξουν χρεωκοπημένη και διαμελισμένη στην 3η η 4η ταχύτητα του νέου Ευρωπαϊκού οικοδομήματος που οραματίζεται η Κα Μέρκελ και το Διευθυντήριο της Ένωσης.
Είναι απίστευτη η προπαγάνδα του Κυβερνητικού μηχανισμού και των Καναλιών που παρουσιάζουν ως θρίαμβο του Έλληνα πρωθυπουργού την επιμήκυνση κατά 7,5 χρόνια της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις € και την μείωση κατά 1 μονάδα του επιτοκίου δανεισμού στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής , λες και υπήρχε δυνατότητα να αποπληρώσει η χώρα το δάνειο αυτό με τους αρχικούς όρους όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διατείνονταν όταν μπήκαμε στον Μηχανισμό Στήριξης!
Είναι εύλογη όμως η προπαγάνδα των Μέσων για να δικαιολογήσουν το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και κατεδάφισης του Κοινωνικού Κράτους που θα γίνει πράξη όλο το επόμενο διάστημα. Ποιο συγκεκριμένα οι διευκολύνσεις της τρόικας συνοδεύονται από δέσμευση της Κυβέρνησης  για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50δις € και 22 δις € από την δημοσιονομική εξυγίανση που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με ορίζοντα το 2015.
Ως προς το πρώτο σκέλος , 30 δις προβλέπεται να προκύψουν από την εκποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας δλδ δημόσιας γης και ακινήτων. Η εκποίηση θα πραγματοποιηθεί είτε με απευθείας πώληση ακινήτων είτε με συμβάσεις παραχώρησης σε Ιδιώτες που μπορεί να έχουν χρονική διάρκεια έως και 90 χρόνια. Τουλάχιστον 200χιλ στρέμματα δημόσιας γης προβλέπεται να ενταχθούν σ αυτό το σχέδιο με τις οποίες οικολογικές παρενέργειες προκύψουν, τις οποίες ουδείς λαμβάνει υπόψη του. Επιπλέον 15 δις € υπολογίζονται από ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας και των Κρατικών Λαχείων με κύριους αποδέκτες την ΔΕΠΑ και την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ  όπου προβλέπεται η παραχώρηση σε ιδιώτες ακόμα και των νευραλγικών δικτύων μεταφοράς του Φυσικού Αερίου. Στην περίπτωση της ΔΕΗ το σχέδιο προβλέπει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Κράτους από το 51% που κατέχει σήμερα στο 36% . Το ξεπούλημα που ονομάζεται ιδιωτικοποίηση είναι προφανές αν αναλογιστεί κανείς πως οι σημερινές τιμές των μετοχών των στρατηγικών ΔΕΚΟ είναι εμφανώς υποτιμημένες άρα θα αγοραστούν φτηνά ενώ τα υπερκέρδη θα προκύψουν κ’  από την μονοπωλιακή εκμετάλλευση τους που θα συνοδευτεί από την εκτόξευση των τιμολογίων κάνοντας απαγορευτική την χρήση των υπηρεσιών τους από την πλειοψηφία των πολιτών. Τα υπόλοιπα των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων θα προκύψουν από τις πωλήσεις των Αεροδρομίων και των Λιμανιών και άλλων υποδών σε μια χώρα που οι υποδομές αυτές είναι στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της!
Επειδή είναι γνωστό πως εξ αιτίας της Κυβερνητικής ανικανότητας , το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ φιλόδοξο για να επιφέρει τα προβλεπόμενα έσοδα προετοιμάζεται το συμπληρωματικό σχέδιο των 22 δις € που θα προκύψουν από την οριστική κατεδάφιση των υπολειμμάτων του Κοινωνικού Κράτους. Ήτοι 15 δις υπολογίζονται από την περιστολή των επιδομάτων των πολυτέκνων , του ΕΚΑΣ, των επιδομάτων ανεργίας κοκ. Συμπληρωματικά αυτών με την περιστολή του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα που θα προκύψει από την απομάκρυνση 170χιλ υπαλλήλων έως το 2015 και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τον προσεχή Ιούνιο. Τα υπόλοιπα 7 δις θα προέλθουν από φορολογικά έσοδα παρότι  μέχρι στιγμής σ αυτόν τομέα δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Έτσι για παράδειγμα, από τα 9 δις ετήσιο τζίρο των πολυεθνικών του φαρμάκου μόλις 80 εκατ € καταλήγουν μέσω ΦΠΑ στα ταμεία του Κράτους ενώ  κανένας φορολογικός μηχανισμός δεν κινητοποιήθηκε για τα 10 δις καταθέσεων που αποσύρθηκαν μόλις τον τελευταίο χρόνο σε ξένες τράπεζες  και καμία νέα φορολογική επιβάρυνση δεν επιβλήθηκε στο Τραπεζικό κεφάλαιο ούτε βεβαίως στις πολλαπλές Ανώνυμες εταιρίες αγοράς ακινήτων που δεν φορολογούνται .
Για να έχουμε μια ποιο ολοκληρωμένη εικόνα της μονομερούς στόχευσης των μέτρων να θυμίσουμε ότι την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση με τροπολογία δίνει 95 εκατ € ως εγγύηση του δημοσίου για δάνειο του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής και  10 εκατ € στην Ισραηλινή Κοινότητα Θες/νικης στο πλαίσιο διεκδίκησης ακινήτου από την πλευρά της. Επιπλέον διατηρούνται με σύσταση μάλιστα Ειδικού Λογαριασμού τα επιδόματα των Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών ενώ δικαιολογούνται 2εκατ € το χρόνο μόνο για έξοδα κίνησης των Υπαλλήλων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής!
Σ αυτές τις συνθήκες κοινωνικού πολέμου μόνο μια βαθιά ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού κατεστημένου μπορεί ν αποτελέσει ελπίδα για τον τόπο με βασικό υποκείμενο τους  1,2 εκατ ανέργους - ως επι το πλείστον  νέοι πτυχιούχοι των  μεγάλων αστικών κέντρων-  . Μια ανατροπή που θα βασίζεται σ ένα δημοκρατικό κίνημα με εναλλακτικά εγχειρήματα που θα συνδυάζει την οικολογική ανασυγκρότηση, την κοινωνική αλληλεγγύη και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.  Γιατί εν κατακλείδι  αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι απλώς η οικονομική και κοινωνική μας κατάρρευση αλλά η πιθανή εξαφάνιση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...