Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Μεταναστευτικό και Κοινωνικός Αποκλεισμός εν όψει Ευρωεκλογών

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο φύλο της «ΡΗΞΗΣ» ότι η οικονομική κρίση με τις συνεπαγόμενες κοινωνικές παρενέργειες θα οδηγήσει σε όξυνση των εντάσεων μεταξύ κοινωνικών ομάδων με κυριότερη την αντιπαράθεση με τους μετανάστες. Η χειροβομβίδα στο στέκι μεταναστών στα Εξάρχεια, η πορεία αγανακτισμένων πολιτών με την συμμετοχή ακροδεξιών στοιχείων και η επίθεση στο εφετείο το Σάββατο 16/5, η αντίδραση των μουσουλμανικών κοινοτήτων με πορεία στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 22/5 μετά το σκίσιμο του κορανίου από έλληνα αστυνομικό κατά την διάρκεια εισβολής σε καφενείο Σύριων στον Άγιο Νικόλαο , η επίθεση σε λατρευτικό χώρο την επόμενη με εύφλεκτο υλικό είναι μερικά φαινόμενα που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταδεικνύουν την ανησυχητική διάσταση του φαινομένου.
Η συνεχής και ανεξέλεγκτη συγκέντρωση εξαθλιωμένων μεταναστών και η μετατροπή του κέντρου της Αθήνας και άλλων περιφερειακών πόλεων σε «γκέτο εξαθλιωμένων», συνιστούν την βάση εκδήλωσης ακραίων ρατσιστικών φαινομένων όπως αυτό που εκφράζουν οι « Έλληνες πολίτες για την απελευθέρωση της χώρας από τους αλλοδαπούς εισβολείς» που μαζί με την Χρυσή Αυγή, τους εφέδρους αξιωματικούς καθιστούν ως κεντρική αιτία της κοινωνικής αποδιάρθρωσης τους λαθρο-μετανάστες . Από την άλλη πλευρά οι μεταναστευτικές, ανθρωπιστικές και αντι-ρατσιστικές οργανώσεις στο όνομα της πολύ-πολιτισμικότητας και ενός ψευτο- προοδευτισμού -που εξυπηρετεί εν τέλει την παγκοσμιοποίηση και την νέα τάξη- υποστηρίζουν την ανεξέλεγκτη και άνευ όρων εισροή μεταναστών επιτείνοντας το υπάρχον αδιέξοδο.

Η τεχνητή πόλωση στο μεταναστευτικό ζήτημα αποκρύπτει την εκμετάλλευση όλων αυτών που μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου διείσδυσαν μαζικά στην χώρα μας και που στην πλάτη τους επετεύχθει η πτώση του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Την ίδια στιγμή η διαδικασία νομιμοποίησης και απόκτησης αδειών παραμονής δημιούργησε μια απίστευτη «φάμπρικα» στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι και ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί , δικηγόροι, στελέχη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στην ίδια κατεύθυνση και τα δεκάδες Ευρωπαϊκά προγράμματα που ευαγγελίστηκαν την κοινωνική ένταξη τους ενώ στην ουσία χρηματοδότησαν αδρά τους επιστημονικούς υπευθύνους –πολλοί εκ των οποίων είναι οι εκπρόσωποι των κατ’ επίφαση ανθρωπιστικών οργανώσεων -. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται από την συνεχή εισροή λαθρομεταναστών –επ’ ωφελεία των κάθε λογής μεσαζόντων λαθρεμπόρων – αφού οδηγούμαστε σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και σε μετατροπή ολόκληρων περιοχών και κυρίως των κέντρων των πόλεων μας σε «γκέτο», αφού συνυπάρχουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης μαζί παράνομοι μετανάστες , τοξικομανείς , άστεγοι, πόρνες κοκ .
Είναι προφανές πως αυτού του τύπου η πόλωση σ ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει αφήνοντας ελεύθερο εν τέλει το πεδίο για την ανάπτυξη ρατσιστικού πολιτικού φορέα με κοινωνική στήριξη κατά τα αντίστοιχα δεδομένα σε Ιταλία , Γαλλία , Αυστρία κλπ. Το φαινόμενο έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις αφού πέραν της αποστροφής του κόσμου από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που θα εκφραστεί με την μεγάλη αποχή από της κείμενες ευρωεκλογές, αυτό που προβληματίζει τους ευρωπαϊστές είναι η έντονη άνοδος των άκρων όπως πχ Ολλανδοί αντί-ισλαμιστές, Ούγγροι εθνικιστές, Ιταλοί αυτονομιστές και ένα «πανευρωπαϊκό κίνημα» ιρλανδικής εμπνεύσεως εναντίον της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (ΒΝΡ), για παράδειγμα, αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον μία έδρα και επιδιώκει μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους Ευρωπαίους εθνικιστές. Τον περασμένο μήνα, ο υπαρχηγός του έγινε δεκτός με ναζιστικούς χαιρετισμούς σε ένα ακροδεξιό συλλαλητήριο στο Μιλάνο- διοργανωτής του οποίου ήταν ο Ρομπέρτο Φιόρε, Ιταλός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Forza Νuova που αξιώνει την εκδίωξη των περίπου 150.000 Ρομά της Ιταλίας.
Η απερισκεψία του έλληνα αστυνομικού να σκίσει το κοράνι φέρνει επίσης στην επιφάνεια και μια άλλη διάσταση του ζητήματος :ότι δλδ οι νέες γενιές μεταναστών και ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες δεν θα επιζητούν μόνο την κοινωνική τους ένταξη αλλά πρωτίστως την διατήρηση της ταυτότητας τους με κύρια έμφαση στην θρησκευτική τους πίστη. Είναι αλήθεια πως τέτοιου είδους απερισκεψίες και «τσαμπουκάδες» από την ελληνική αστυνομία θα οδηγήσουν σε περιχαράκωση και σύγκρουση των θρησκευτικών ταυτοτήτων με τεράστιες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή της χώρας . Επιπλέον ενδέχεται να κλονίσουν την πολύ εύθραυστη ισορροπία των σχέσεων της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο γεγονός που πέραν της γεωπολιτικής του διάστασης -σε μια περίοδο σύγκρουσης του δυτικού κόσμου με το Ισλάμ- , δίνει πατήματα στην Τουρκική διπλωματία να εγείρει θέματα παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών σε μια περίοδο έξαρσης του νέο-οθωμανισμού –όπως αυτός εκφράζεται από τον Υπ. Εξωτερικών της γείτονος Κο. Νταβούτογλου-. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η σχετική επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ήδη για τους Μουσουλμάνους της Θράκης και εσχάτως για τα μειονοτικά δικαιώματα σε Κω και Ρόδο ενώ αναδεικνύεται σε ένθερμο υποστηρικτή των θρησκευτικών δικαιωμάτων του μουσουλμανικού κόσμου ! Σήμερα απαιτείται μια στοχευμένη πολιτική κινήτρων για επιστροφή λαθρομεταναστών στις χώρες τους σε συνδυασμό με την πλήρη ενσωμάτωσης των νομίμων μεταναστών με μέτρα αποφυγής της γκετοποίησης και μετεγκατάστασης μέρους αυτών στην ελληνική ύπαιθρο και σε παραγωγικές δραστηριότητες .
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, τα χειρότερα έπονται αναφορικά με την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με ρυθμούς ανάπτυξης που δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το 0,2% η ανεργία θα πλήξει 120.000 συμπολίτες μας –μόνο 55.000 θα προέλθουν από τον κλάδο του τουρισμού-μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πρόσφατη επίσκεψη του ΔΝΤ επέστησε σαφώς την προσοχή της Κυβέρνησης για την λήψη άμεσων μέτρων για περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και νέων ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό . Την ίδια στιγμή η Ε.Ε ανακοινώνει προσχηματικά ότι το 2010 θα είναι έτος αφιερωμένο στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (sic). Αυτό αποτέλεσε το αντικείμενο της δια-βούλευσης της πολιτικής Ηγεσίας του Υπ Απασχόλησης με τους Κοινωνικούς εταίρους την Τρίτη στις 12 Μαρτίου, στην οποία εξαγγέλθηκε η παροχή 600.000 € -300.000 θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- για εκδηλώσεις συνεδρία , events για την φτώχεια. Παρά τα αποσπασματικά μέτρα με τα οποία εξαγγέλθηκε η στήριξη του κατασκευαστικού και τουριστικού κλάδου ουδεμία αναφορά έγινε για τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής και της διατήρησης του σκληρού ευρώ στην κοινωνική συνοχή. Καμία αναφορά στην αναγκαιότητα ριζικής αναδιανομής του πλούτου μέσω μέτρων όπως : η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων , η επαναφορά της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η επιβολή τεκμηρίων , η φορολόγηση της πολυτελούς κατανάλωσης καθώς και των διασυνοριακών μετακινήσεων του κεφαλαίου και των off shore εταιριών .Μέτρα που θα ήταν δυνατόν να επιτρέψουν την παροχή ενός εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας και ιδιαιτέρως για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας .Καμία αναφορά τέλος στην πράσινη φορολογία για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας με έμφαση στην τοπική παραγωγή και κατανάλωση.
Ας ελπίσουμε να μην αναφωνήσουμε σύντομα την τραγική ρήση του Χ. Τρικούπη: «δυστυχώς επτωχεύσαμεν…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...