Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Άρτα: 100 χρόνια μετά την Λωζανη.

 Η μαζική προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην πόλη της Άρτας για τα 100 χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάνης το Σάββατο 4 Νοέμβρη δεν είναι τυχαία. Εκφράζει έναν βαθύτερο κοινωνικό μετασχηματισμό που συντελείται με επίκεντρο τα εθνικά μας ζητήματα. Ο λαός μας κατανοεί –παρά τις γκρίνιες και τα μικροσυμφέροντα- ότι η αντιπαράθεση με την Τουρκία δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε απλά για εσωτερική κατανάλωση. Αντίθετα αποτελεί την ιστορική σύγκρουση δύο κόσμων με ριζικά διαφορετική πολιτιστική ταυτότητα και κοσμοαντίληψη. Ο Ερντογάν και το επιθετικό Ισλάμ θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν ότι ξεκίνησαν το 1922 γιατί μόνο έτσι μπορεί να πραγματωθεί το όραμα του για τον «αιώνα της Τουρκίας».
Ο λαός μας καταλαβαίνει ότι μόνο η αμυντική προετοιμασία, οι στρατηγικές συμμαχίες και η εκπαίδευση του μπορεί να αποτρέψουν τις οδυνηρές εξελίξεις. Αντιμετωπίζει δε με καχυποψία την προσπάθεια της ελίτ και των πολιτικών εκφραστών της να παρουσιάσουν την συγκυρία ως «ευκαιρία» δυνητικής προσέγγισης, διαπραγμάτευσης και επίλυσης των διαφορών με στόχο την ειρήνη των δύο λαών. Η Τουρκία μόνο αν ηττηθεί στρατιωτικά είναι δυνατόν να καθίσει με ειλικρίνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μόνο η συλλογική μας προετοιμασία για τον πόλεμο μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη.
Πολλά συγχαρητήρια στους συν-διοργανωτές και ιδιαιτέρως στην Εταιρεία Ελληνικών Θεμάτων που έχει κερδίσει επάξια, στα λίγα χρόνια από την ίδρυση της, τον ρόλο ενός σοβαρού σωματείου που συμβάλλει, σύμφωνα με τις καταστατικές του αρχές, στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση του λαού της Άρτας, και της ευρύτερης Ηπείρου, σε θέματα μείζονος εθνικής και κοινωνικής σημασίας. Τέτοιες εκδηλώσεις δεν έχουν μόνο παιδευτικό χαρακτήρα αλλά συμβάλλουν και στην ευρύτερη προβολή των περιφερειακών πόλεων με πολλαπλασιαστικές ωφέλειες για την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό. Πολλές ευχαριστίες στους έγκριτους ομιλητές: την κα Βίκυ Φλέσσα, τον κο Manolis Kostidis και το κο Κων/ο Φιλη, τις φίλες και τους φίλους που ήρθαν από πόλεις εκτός Άρτας (Πρέβεζα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι κλπ), σε μια δύσκολη μέρα λόγω καιρικών φαινομένων και σε όλους τους συντελεστές τις εκδήλωσης, ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο της κο Δημητριος Γεωργιου. Το επόμενο ραντεβού στην προγραμματισμένη εκδήλωση του σωματείου για την οξύτατη δημογραφική κρίση.

Άρτα, 04.11.2023






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...