Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Εθνικός Λόγος

 

Ιστορικής βαρύτητας μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Προσλαμβάνοντας τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ΚΜ ανέδειξε τον δυνητικό ρόλο του Ελληνισμού στην προάσπιση των Δυτικών αξιών και συνόρων, απέναντι στους εξ ανατολών αναθεωρητισμούς δεσποτικών καθεστώτων (Πούτιν και Ερντογάν). 
 
Σε μια ιστορική στιγμή σύμπτωσης των δυτικών συμφερόντων με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα –όπως συνέβη και στις αρχές του 20ου αιώνα-, υπενθύμισε την αντιστοιχία της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της αμφισβήτησης της εθνικής αυτοδιάθεσης χωρών με την εισβολή και παράνομη κατοχή της Κύπρου και την διαρκή αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με αποκορύφωμα το πρόσφατο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, -που έδειξε σε χάρτη στον Μπάιντεν-. Τόνισε την αποφασιστικότητα στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως πράττουμε άλλωστε οι Έλληνες σ όλη την ιστορική μας διαδρομή μ’ έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, συνδέοντας το Μεσολόγγι του 1826 με την σημερινή Μαριούπολη και την Ουκρανική αντίσταση. Προϋπόθεση, η αμυντική μας θωράκιση που στο παρελθόν είχε ταυτιστεί με σκάνδαλα και μίζες ή είχε εγκαταλειφτεί εντελώς, όπως την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Ο χθεσινός λόγος του Πρωθυπουργού στο κέντρο λήψης αποφάσεων του Δυτικού κόσμου θα πρέπει να αποτελέσει την βάση της εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως η μείζων αντιπολίτευση υπολείπεται εθνικού οράματος, η δε κριτική της ταυτίζεται όλο και περισσότερο μ’ αυτή του Τουρκικού καθεστώτος. Η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κούρσα των –Ελληνικών- εξοπλισμών εις βάρος του κοινωνικού κράτους αποτελεί σταθερό αφήγημα του Ακάρ για την φτωχοποιημένη Ελλάδα όπως κι αυτή για τη μετατροπή της χώρας σε απόλυτο προτεκτοράτο των ΗΠΑ που την βρίσκουμε σε δημοσίευμα της Μilliyet χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «51η πολιτεία των ΗΠΑ» ή της Safak περί χαρακτηρισμού του Κογκρέσου ως «κλακαδόρων του Μητσοτάκη», -δείγμα της Τουρκικής οργής για την γεωπολιτική μας αναβάθμιση-.
Το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού είναι αυτό της διεύρυνσης της κοινωνικής του απήχησης στη βάση ενός νέου εθνικού οράματος ξεπερνώντας το δίπολο Δεξιά-Αριστερά, όμως αυτό προϋποθέτει ν’ αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας με κυριότερο αυτό της ακρίβειας. Όπως όμως αναφέρει και ο Γιώργος Καραμπελιάς ο Κυριάκος είναι καλός στο 100αρι αλλά δυσκολεύεται στο Μαραθώνιο….

18/05/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...