Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η φτωχοποίηση των νέων στα χρόνια της κρίσης και οι επιπτώσεις της

Άκρως αποκαλυπτικά τα ευρήματα της έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) , για την παιδική φτώχεια και τις διαστάσεις που  έχει λάβει στα χρόνια της κρίσης όπως τα παρέθεσε ο δ/ντης ερευνών και «δημογράφος» κος Μπαλούρδος για την εφημερίδα ΡΗΞΗ. Η ποσοτική έρευνα με τίτλο  «IN4YOUTH»  διεξήχθη σε αστικές περιοχές της Ελλάδας την περίοδο 2013-2014 σε δείγμα περίπου 2.000 νέων ηλικίας 15-34 ετών ήτοι σε ποσοστό 8%ο της εν λόγω ηλικιακής ομάδας.

ΟΧΙ των πολιτών στα έργα ανάπλασης του ρέματος της Πικροδάφνης στα Νότια προάστια της Αθήνας

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας «πολίτες υπέρ των ρεμάτων της Αττικής», για περίπατο –διαμαρτυρία στο ρέμα της Πικροδάφνης από την Λ. Βουλιαγμένης έως τις εκβολές του στο ΕΔΕΜ του Φαλήρου στις 25 Οκτώβρη. Τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα με τον τραγικό απολογισμό των 4ων νεκρών στην Δ Αθήνα μετά την νεροποντή έπαιξαν σαφώς ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου  και αιτιολογούν εν πολλοίς την αυξημένη συμμετοχή του. Το επίμαχο στην εν λόγω κινητοποίηση είναι η δημοσίευση, εντός του καλοκαιριού,  τροποποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο: «ανάπλαση  ρέματος Πικροδάφνης από την Λ. Βουλιαγμένης έως την εκβολή του» , απο την Περιφέρεια Αττικής. Η μελέτη, η οποία παρατύπως δεν μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, προσεγγίζει το υπάρχον οικοσύστημα - χαρακτηρισμένο ως Υγρότοπο Β προτεραιότητας-, ως απλό αγωγό αποχέτευσης όμβριων υδάτων και το μετατρέπει σε ανοιχτό οχετό με συρματο-κιβώτια. Πιο συγκεκριμένα, κατά μήκος των 5 Km της κοίτης του, προβλέπεται η κατασκευή 150 έργων (1 ανά 33 μέτρα!!) στα οποία περιλαμβάνονται: συρματο-κιβώτια 6χιλιομέτρων στις δύο όχθες , τοιχία 3,2 χιλιομέτρων και βαριά έργα από μπετό ενός χιλιομέτρου. Το δε συνολικό κόστος που περιλαμβάνει : τη μελέτη, τα έργα και τις φυτεύσεις, αγγίζει  τα 16εκατ. €!

Του Δημήτρη Ξυδερού από το Άρδην τ. 99

Περπατώντας στον λόφο των Μουσών, προσπερνάμε συχνά έναν παράξενο ναό, τον ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Στέκει εκεί μονάκριβος, όπως ακριβώς κι ο αρχιτέκτονάς του, ο Δημήτρης Πικιώνης. Στέκει εκεί, κοντά στην Πνύκα και στο θέατρο του Διονύσου, κοντά στον λόφο της Ακροπόλεως. Στέκει εκεί και φέρει το νέο και το παλαιό, φέρει ολάκερη την παράδοση του λαού μας σ’ ένα μονάκριβο σχήμα, στο σχήμα του ουρανού1. Αυτό το «Σχήμα, είναι ο κόσμος – νέος στα μάτια του πρωτόπλαστου. Για τον Καλλιτέχνη που μια φορά αντίκρισε αυτή τη χαρά, ο κόσμος-Σχήμα είναι αγέραστος. Κάτι που για πρώτη φορά πάντα το βλέπει». Με αυτό τον τρόπο προλογίζει ο Πικιώνης το δοκίμιό του Η λαϊκή μας τέχνη κι εμείς. Με αυτό τον τρόπο αντικρίζουμε το αγέραστο έργο του.

BALKAN ECONOMIC DEVELOPMENT OUTLOOK

This conference session is based on the following background information:
·                                 Balkan Economic Growth Prior to the Global Financial Crisis
·                                 Consequences of the Global Financial Crisis
·                                 World Bank Group and IMF Forecasts for 2015 Balkan Economic Growth Rates
·                                 Common Challenges Shared by Balkan Countries
·                                 Impact of Greek Financial Crisis
·                                 Impact of Current Immigration to and Migration through the Balkans
·                                 Economic Growth Opportunities
Balkan Economic Growth Prior to the Global Financial Crisis
For 3 years prior to the 2008 global financial crisis, the average annual growth rate for all of the Balkan countries was higher than that of the EU. Pre-global financial crisis growth rates generally ranged between 5-7% per year with the Montenegrin annual economic growth rate reaching an all time high of 10.7% in the fourth quarter of 2007; however, the lack of Balkan financial reserves, social safety nets, access to capital and financial leverage – which many other European countries have to fall back on – left the Balkan countries with fewer options to cope with the global economic downturn which followed closely on the heels of the devastating 1990s Balkan conflicts.

Συνέντευξη Παναγιώτη Καλφούντζου Προέδρου Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη στον Νίκο Ντάσιο


         Πείτε μας  για το εγχείρημα  του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη»; Πού είναι η έδρα σας, πότε ξεκινήσατε, πόσα μέλη έχετε, από ποιες περιοχές  και ποιο είναι το αντικείμενο των δραστηριοτήτων σας;  Πού δίνεται έμφαση και προσοχή  ώστε να αποφευχθούν παθογένειες του παρελθόντος και ν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας ;

Ο Συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα νέων κυρίως αγροτών. Σήμερα, αριθμεί 70 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 25.000 στρεμμάτων και διαχειρίζεται μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών. Ο Συνεταιρισμός έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία. Κύριο αντικείμενο δραστηριότητας μας είναι οι Εκτατικές καλλιέργειες δηλαδή τα δημητριακά (καλαμπόκι και σιτηρά), το βαμβάκι, τα ψυχανθή αλλά και τα κηπευτικά έπειτα από τη σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης.
Η φιλοσοφία μας εδράζεται στην αναβίωση των αρχών και αξιών του υγιούς συνεταιρίζεσθε, που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα για την Ελλάδα στις σύγχρονες συνθήκες. Για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή, οφείλουμε να εργαστούμε για ένα μέλλον που θα βασίζεται στη συνένωση των δυνάμεων. Η Ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος δρόμος για τους αγρότες – παραγωγούς στο μέλλον. Και όταν αυτή η προσπάθεια παραμένει μακριά από κομματισμούς και από φιλοσοφίες εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων των προέδρων κ.α τότε δεν μπορεί παρά να διαφέρει από αντίστοιχα παραδείγματα του παρελθόντος που απέτυχαν.

Συνέντευξη του Νίκου Ντάσιου με τον συγγραφέα του βιβλίου «Πως Επιλέγω Επάγγελμα» εκδ. συναδέλφων, Χρήστου Τασιόπουλου

Ποια η αφορμή και ποιος ο σκοπός συγγραφής του βιβλίου σας;

Η συμβολή στην αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος της έλλειψης σχεδιασμού σταδιοδρομίας που είναι πολύ έντονο τόσο στους έφηβους μαθητές, όσο και στους ενήλικες ανέργους με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να προστίθενται συνεχώς στον κατάλογο των ανθρώπων που είτε δεν βρίσκουν επάγγελμα, είτε κάνουν «λάθος δουλειές».
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής εργάστηκα με αρκετά άτομα που είχαν δυσκολίες να βρουν ποιο επάγγελμα ταιριάζει στο δικό τους προφίλ, καθώς και πολλά άλλα άτομα που είχαν κάνει λανθασμένες επαγγελματικές επιλογές. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα στην επιλογή επαγγέλματος με κινητοποίησαν να σκεφτώ τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να βοηθήσω τα άτομα αυτά και κυρίως να βοηθήσω εκείνα τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε έναν σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.
Ένας ακόμη λόγος που με οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι και η έλλειψη στη χώρα μας παρόμοιων βιβλίων-οδηγών με τεχνικές και μεθοδολογία αυτοβοήθειας για την επιλογή επαγγέλματος.

Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ

Όταν ο Υπουργός Οικονομικών, η Αναπληρώτρια του,  ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και η Πρόεδρος της Βουλής επεξεργάζονταν σχέδια ρήξης & επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί της Κυβέρνησης αναλώνονταν στην επικοινωνιακή απάτη της διαπραγμάτευσης, μόνο καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Δε μιλάμε βέβαια για τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα αλλά για το έλλειμμα και της στοιχειώδους διαχείρισης για την εξοικονόμηση και τον προγραμματισμό των διαθέσιμων πόρων για τις υποδομές, την κοινωνική πολιτική , την παιδεία , την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Εκδήλωση Άρδην: “Από τον Αρμαγεδδώνα στην επόμενη μέρα” 13_9_15


ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ -ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ


Νόστο έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες τον πόθο της επιστροφής στην πατρίδα. Η νοσταλγία συνεπώς είναι η ψυχολογική κατάσταση που δημιουργεί ο πόθος της επιστροφής στην πατρίδα, και κατά προέκταση σε κάθε οικείο χώρο που λειτουργεί σαν «χαμένος παράδεισος» όταν απομακρυνθούμε ή μας απομακρύνουν απ’ αυτόν παρά τη θέλησή μας. 

Οικονομική Κατάρρευση, γενικό πολιτικό αδιέξοδο και παιχνίδια ψευδοεμφυλίου στις πλάτες του ελληνικού λαού

Επειδή είναι της… μόδας τα non–paper και επειδή στις 20 Ιουνίου 2015, πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των φίλων και των μελών της Κίνησης Πολιτών Άρδην, στα πλαίσια προετοιμασίας του πανελλαδικού Συνεδρίου της Κίνησης το  Φθινόπωρο του 2015, συζητήσαμε διεξοδικά την παρούσα συγκυρία. Θεωρούμε χρήσιμο να δημοσιοποιήσουμε κωδικοποιημένα τα βασικά συμπεράσματα αυτής της συζήτησης.  

Ο κοινοτισμός ως πηγή έμπνευσης μιας νέας οικονομίας

Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, με πολύχρονο και αναγνωρισμένο διεθνώς έργο, αναδεικνύει το παράδειγμα μιας μικρής ορεινής κοινότητας της Κόνιτσας, στα Μαστοροχώρια, της σημερινής Πηγής, και παλιά Πεκλάρι, στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις γιαννιώτικες εκδόσεις Ισνάφι, «Πεκλάρι-Κοινωνική οικονομία μικρής κλίμακας».

Το πιο σπουδαίο φυτώριο του κέντρου βρίσκεται σε αυτή την ταράτσα στα Πετράλωνα

Μια παρέα αναζητητών των παραδοσιακών σπόρων έχει καταφέρει να τρέφεται χωρίς να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα05.05.2015

·                                  
Το ραντεβού ήταν στην Αλόπης 5, στα Κάτω Πετράλωνα, κοντά στο σταθμό.Φανταζόμουν πως θα βρω ένα σπίτι με μεγάλη αυλή, που να χωράει όλα αυτά τα φυτά που φτιάχνουν και μοιράζουν. Όταν είδα ότι βρίσκομαι σε λογιστικό γραφείο, φαντάστηκα πως έκανα λάθος στον αριθμό. Κοντοστάθηκα κι έκανα να πάρω τηλέφωνο τον Βασίλη για να με κατευθύνει. Δεν πρόλαβα γιατί τον είδα να μου κάνει νόημα πίσω από την πόρτα.

Αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις του Υπ. Παιδείας για τα ΠΠΣ

Η πιο ουσιαστική αντίδραση στους σχεδιασμούς του Υπ. Παιδείας για την προοπτική των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων της χώρας, προέρχεται από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου της Αθήνας.

1000 μέρες Ουκρανική αντίσταση.

  Τα τελευταία 25 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της παλινόρθωσης δυο μεγάλων αυτοκρατοριών στην ευρύτερη γειτονιά μας: της Ρώσικης και της Οθωμα...