Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Προτάσεις για την εξέλιξη της καμπάνιας για την παραγωγική ανασυγκρότηση


Στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της, η Ομάδα για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, επεχείρησε την επεξεργασία  κειμένων  και μια πρώτη προσέγγιση θέσεων για τις προοπτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης σε τομείς αιχμής, προκειμένου η χώρα ν αποκτήσει ένα πρώτο επίπεδο αυτονομίας. Τομείς όπως: η αγροτική και βιοτεχνική- βιομηχανική παραγωγή, ο ενεργειακός σχεδιασμός και η εκμετάλλευση των ΑΠΕ , η στήριξη των δημόσιων μέσων μεταφοράς - κυρίως αυτών της σταθερής τροχιάς- σ ένα πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη την απαίτηση για ριζική αποκέντρωση από τα αστικά κέντρα και την διατήρηση των οικοσυστημάτων, ήταν τα πεδία που αναπτύχθηκε ο έως τώρα προβληματισμός μας (1). Φιλοδοξούμε τα κείμενα αυτά ν αποτελέσουν την αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου των μελών του κινήματος προκειμένου να συν-διαμορφώσουμε θέσεις για τα επιμέρους ζητήματα που θα συνθέσουν το πρόγραμμα μας έναντι του Συνεδρίου, τον προσεχή Μάρτιο.


Εκκινώντας από την άποψη ότι ο υπερ-νεοφιλελευθερισμός των Μνημονίων είναι η ολοκλήρωση του κλεπτοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης  της μεταπολίτευσης, με την μετεξέλιξη του «παρασίτου –Ελλάδα» σε αποικία χρέους υπό Γερμανο-οθωμανικό έλεγχο, αντιλαμβανόμαστε κάθε εγχείρημα παραγωγικής ανασυγκροτησάσης ως παράλληλη ρήξη με τ την εγχώρια κλεπτοκρατία και ως κίνημα αποτίναξης των νέο-αποικιοκρατών.

Η καμπάνια αυτή  θα πρέπει να λειτουργήσει κατ αρχάς ως οιονεί παρατηρητήριο για την ενδελεχή και αντικειμενική πληροφόρηση του λαού μας για τις επιπτώσεις της εκποίησης του εθνικού μας πλούτου και της δημόσιας περιουσίας. Επιπτώσεις κοινωνικές, οικολογικές , γεωπολιτικές όπως για παράδειγμα: ο έλεγχος της συνεταιριστικής  γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗΣ από τον Δ/ντα Σύμβουλο της Τουρκικής Coca-Cola (Coca Cola Icecek), Κου Μαικλ Ονιλ, οι συμβάσεις -χωρίς καμία διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος-,  με τον Λιβανέζο Σάφα και την Γερμανική Εταρία Horn Beteiligungs GmbH για την επισκευή των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι μεθοδεύσεις με εντολή της τρόικας για κλείσιμο των αμυντικών μας Βιομηχανιών ΛΑΡΚΟ-ΕΛΒΟ και ΕΑΣ με συνεπαγόμενη  εξάρτηση της άμυνας μας  από τις Γερμανικές Πολεμικές Βιομηχανίες, η ενεργειακή   εξάρτηση  από το Αζερικο (Τουρκικό) Φυσικό Αέριο –και όχι από το Ρωσικό η το Κυπριακό- μέσω της διέλευσης του αγωγού ΤΑΠ , η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ  και άρα η  υπαγωγή των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας (έπεται και αυτό της Θες/νικης) στα Κινεζικά συμφέροντα έναντι «πινακίου φακής». Αν σ αυτά συνυπολογίσουμε τις επικείμενες μεθοδεύσεις  για ιδιωτικοποιήσεις στο νερό , στην περίθαλψη  , στην παιδεία , στον ορυκτό πλούτο και στη ενέργεια  καθώς και τις μαζικές εκποιήσεις της ατομικής ιδιοκτησίας (κατοικιών και αγροκτημάτων), κάθε αναφορά σ ένα εγχείρημα εγχώριας παραγωγικής ανασυγκρότησης και αντιμετώπισης της μαζικής φτώχειας από το «καθεστώς,»   μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται.

Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε συνεργασία με θεσμικούς φορείς πχ το Δικηγορικό σύλλογο καθώς και άλλες κοινωνικές ή πολιτικές κινήσεις, προκειμένου να  δυσχεράνουμε όπου είναι δυνατόν τα σχέδια αυτά,  με μαζικές προσφυγές  στα εγχώρια και διεθνή δικαστήρια, καταγγέλλοντας όσους συνειδητά παρανομούν εις βάρος του εθνικού συμφέροντος και του Ελληνικού Συντάγματος.

 Πρόταγμα μας,- που εμπεριέχεται στις αρχές του κινήματος μας-, είναι η  υποστήριξη και η ενίσχυση της μικρής παραγωγής, των κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, η έμφαση  στην τοπικότητα  και στον Κοινοτισμό. Θα πρέπει άρα το αμέσως επόμενο διάστημα ν αποτυπώσουμε σ έναν δυναμικό χάρτη ως «καλές πρακτικές», τα δεκάδες εναλλακτικά εγχειρήματα μικρών παραγωγών που εξελίσσονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σ όλη την χώρα. Εγχειρήματα που εκτείνονται από τα εργαστήρια και τις ομάδες ερευνητών μηχανικών στα Παν/μα και στα ΤΕΙ , τις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση  Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, τους βιώσιμους αγροτικούς συνεταιρισμούς μας (πχ Βελβεντός),  μέχρι αυτά της «συμβολαιακής γεωργίας», από το Κινήματος χωρίς Μεσάζοντες, αστικής γεωργίας , νέων Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Καταναλωτικών συνεταιρισμών κοκ. .
Η ώσμωση μας με τέτοιες πρωτοβουλίες , θα έκανε εφικτή την δυνατότητα παροχής πρακτικών συμβουλευτικών–υποστηρικτικών υπηρεσιών καθώς και ταχύρυθμων σεμιναρίων σε ανέργους νέους  - εν δυνάμει παραγωγούς- ,  που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν αδρανείς παραγωγικούς πόρους (πχ κτήματα, οικήματα, κλειστές παραγωγικές μονάδες, μικρά μηχανουργεία),  σε όλη την επικράτεια. Προαπαιτούμενο μιας τέτοιας δράσης θα ήταν η διερεύνηση όλων των πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων, εκκινώντας από τις αποταμιεύσεις των μελλών του κάθε εγχειρήματος Ή της τοπικής κοινωνίας έως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εύρεσης μικρο-δανείων από το διαδίκτυο, τους πόρους του ταμείου για την Κοινωνική Οικονομία, τις υπαρκτές Συνεταιριστικές Τράπεζες. Μια τέτοια δραστηριότητα θα ήταν δυνατόν να αποτρέψει με ρεαλιστικούς όρους τα σχέδια εξόδου των νέων επιστημόνων, -σύμφωνα με το Γερμανικό σχέδιο-, ανοίγοντας προοπτικές  προς την ελληνική ύπαιθρο που βρίσκεται σε δημογραφική κατάρρευση. Αναζητώντας πρακτικές εναλλακτικές διεξόδους –κυρίως για τους νέους και τους ανέργους των αστικών κέντρων–, θα πρέπει επίσης στην καμπάνια μας να διεκδικήσουμε  την παροχή ειδικών κινήτρων για την εγκατάσταση στην ύπαιθρο -ιδιαιτέρως στις ακριτικές μας περιοχές- : άμεση εφαρμογή του  ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος , εξασφάλιση αγροτικής γης , χαμηλότοκα δάνεια για την διασφάλιση βασικού εξοπλισμού (πχ από το ΕΤΕΑΝ), φοροαπαλλαγές από το φόρο ακίνητης περιουσίας κοκ
Στο επίπεδο της κατανάλωσης θα πρέπει να στηρίξουμε μετ’ επιτάσεως την προτίμηση των Ελληνικών καταστημάτων και προϊόντων, που συνεχώς αυξάνονται , παράλληλα με το μποϊκοτάζ των Γερμανικών προϊόντων και αλυσίδων εμπορίου. Επειδή το εγχείρημα μας θα κριθεί από την πράξη θα έπρεπε στο πλαίσια της ίδιας καμπάνιας να αναζητηθεί τρόπος για την δημιουργία ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού του Κινήματος μας, εξασφαλίζοντας πόρους που έχουμε ανάγκη για την διατήρηση της αυτονομίας μας. Επιπρόσθετα θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε δυνατότητες για την διασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού και της υποδομής που θα μας επέτρεπαν να δημιουργήσουμε το δικό μας web TV ή web radio, διασφαλίζοντας την βιώσιμη λειτουργία του και την καθημερινή προβολή των πρωτοβουλιών μας.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα, είμαστε πεπεισμένοι πως η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μια βαθιά πολιτική πράξη που απαιτεί αντιστασιακό πνεύμα και καλλιέργεια  βαθύτερου πατριωτισμού. Απαιτεί έναν νέο ανθρωπολογικό τύπο που θα πρέπει να αναδυθεί από τα συντρίμμια του παρασιτισμού της μεταπολίτευσης, της κατάθλιψης και της υποταγής των χρόνων των Μνημονίων και να δημιουργήσει μια νέα απελευθερωτική ελπίδα για τον λαό μας .



(1) Το σύνολο των  κειμένων της Ομάδας μας  βρίσκονται στον ιστοχώρο: http://aoatools.aua.gr/_sites/paranas3/ . Ευελπιστούμε πολύ σύντομα να περιληφθούν στην σχετική ιστοσελίδα του Κινήματος ΑΡΔΗΝ με την δημιουργία ανάλογου φόρουμ των μελών του Κινήματος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...