Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

21η Απριλίου

Η χούντα ολοκλήρωσε με τα ποιο ακραία χαρακτηριστικά μια ιστορική περίοδο δεξιάς διακυβέρνησης που ξεκινάει από την περίοδο του εμφυλίου του ‘46 και κλείνει με την παράνομη εισβολή και την κατοχή του 40% της Κύπρου από τους Τούρκους. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου η εθνικοφροσύνη, το εμφυλιο-πολεμικό Κράτος, η  εξάρτηση από την Δύση και το κυνήγι των Αριστερών «μιασμάτων» που φακελώνονται, στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων και εξορίζονται...

Σε μια χρονική προβολή στα πρόσφατα, ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε μια επόμενη ιστορική περίοδο αριστερόστροφης διακυβέρνησης που ξεκινάει από το 74 και κλείνει με την οικονομική υποταγή των Μνημονίων και το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Η περίοδος αυτή κυριαρχείται ιδεολογικά,  μετά το 90, από τον Εθνομηδενισμό και τον στιγματισμό όποιου κάνει αναφορά στα εθνικά σύμβολα, στην θρησκευτική πίστη και στην Ιστορική εθνική συνέχεια, ως ακροδεξιού και «φασίστα»….

Αναστοχαζόμενοι τις εθνικές και κοινωνικές ήττες των δύο Ιστορικών περιόδων, σήμερα καλούμαστε να υπερβούμε την ιστορική πόλωση Αριστεράς-Δεξιάς θέτοντας σε προτεραιότητα την συνεννόηση για την αντιμετώπιση των κεντρικών προβλημάτων της χώρας, πρωτίστως του κινδύνου δορυφοροποίησης από τον νέο-οθωμανισμό που θα οδηγήσει στην ιστορικής μας έκλειψη,  δεδομένων των συνθηκών εσωτερικής παρακμής. Θα ήταν όφελος για την εθνική μας συνεννόηση αν  κρατήσουμε τα θετικά των δύο παραδόσεων: τον πατριωτισμό με δημοκρατικό πρόσημο, την αγαπητική ορθόδοξη θεολογία του ελεύθερου «προσώπου», το αντιστασιακό συλλογικό μας πνεύμα, τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και την Δημοκρατία. 

 

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ελλάδα 2.0

Σύμφωνα με  Κυβερνητικούς οικονομικούς  παράγοντες το 2026, χρονιά ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η χώρα θα είναι διαφορετική. Η κατανάλωση ενέργειας θα προέρχεται κυρίως από ΑΠΕ σε συνδυασμό με (εισαγόμενο) φυσικό αέριο, στους δρόμους θα κυκλοφορούν κυρίως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία και ταξί και τα δάση μας θα έχουν επεκταθεί κατά 165 χιλ στρέμματα. Το 5G και οι οπτικές ίνες θα αλλάξουν πολλές από τις εφαρμογές στις υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα στο μεγάλο ασθενή της πρωτοβάθμιας υγείας) και στην βιομηχανία, τα αρχεία των ασφαλιστικών οργανισμών και των υποθηκοφυλακείων θα είναι ψηφιοποιημένα και προσβάσιμα. Σημαντικά έργα υποδομής όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί, συμβάλλοντας στην μείωση των τροχαίων ενώ πολλά νησιά θα ηλεκτροδοτούνται  μέσω υποθαλάσσιων  καλωδίων, μειώνοντας την κατανάλωση πετρελαίου. Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με εξελιγμένα λογισμικά και εκπαιδευμένο προσωπικό, η εφορία θα έχει πλήρη πρόσβαση στις καταναλωτικές μας συνήθειες όντας συνδεδεμένη μ’ όλες  τις ταμειακές μηχανές με αποτέλεσμα η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή να δεχτούν καίριο πλήγμα. Τα  πολιτιστικά και ιστορικά μας μνημεία θα είναι απολύτως προσβάσιμα στα ΑμΕΑ,  ο πολιτιστικός τουρισμός θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας  ενώ το ψηφιοποιημένο πολιτιστικό υλικό θα παρέχεται σε εκπαιδευτικές κοινότητες και ενδιαφερόμενους.

Δένδιας-Τσαβούσογλου

 

Αυτό που προκάλεσε την χτεσινή έκπληξη είναι ότι μετά από αρκετά χρόνια ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας απαντώντας στις προηγηθείσες οργιώδεις διεκδικήσεις του Τούρκου ομολόγου του, είπε τα αυτονόητα: ο,τι πχ καμία χώρα στον πλανήτη δεν θα δεχόταν να γίνονται υπερ-πτήσεις μαχητικών πάνω από το έδαφος της, ότι είναι παράλογο να ζητάς αποστρατιωτικοποίηση για να καταλάβεις αναίμακτα νησιά, -όπως το έχεις ήδη κάνει στην Κύπρο-, ότι δεν μπορείς να εγκαλείς μια χώρα για επανα-προωθήσεις όταν παραδέχεσαι με τον ποιο επίσημο τρόπο ότι εσύ οργανώνεις τις μεταναστευτικές ροές προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ότι υπάρχει διεθνές δίκαιο και διεθνείς συνθήκες που μόνο μετά από μεγάλους πολέμους αλλάζουν και όχι γιατί εσύ φαντασιώνεσαι το αυτοκρατορικό σου παρελθόν κοκ…. Δυστυχώς αυτά τα αυτονόητα τείνουμε κι εμείς οι ίδιοι να τα ξεχάσουμε , -εξ ου και το ξάφνιασμα-, επειδή για πολλά χρόνια μας έμαθαν να αντιμετωπίζουμε την χώρα μας ως μια «μη κανονική χώρα», με την εθνική κυριαρχία ν’ αποτελεί ήσσονος σημασίας ζήτημα έναντι της ατομικής υλικής ευμάρειας. Ευτυχώς που οι συνθήκες αλλάζουν και μέσα στην Ευρώπη όπου σταδιακά η Γερμανία χάνει τον Ηγεμονικό της ρόλο, όσο και περιφερειακά, όπου λόγω της γεωγραφίας και της ιστορίας, η χώρα μπορεί μαζί με την Κύπρο να επανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο στην Β Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Ο Νίκος Δένδιας φαίνεται πως ανήκει σ εκείνους του πολιτικούς που έχει συναίσθηση της μετάβασης σε μια νέα εθνο-κρατική πραγματικότητα γι αυτό και τυγχάνει της ευρύτερης αποδοχής και πέρα από την κομματική βάση της ΝΔ.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Καραμανλής_Σημίτης

 

Η αντιπαράθεση των δυο πρώην πρωθυπουργών για τα Ελληνο-τουρκικά έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς την προσέγγιση της σημερινής παρ-όξυνσης των Τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος μας. Η στρατηγική Σημίτη συμπυκνώνεται στο δόγμα του κατευνασμού, στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στην επίλυση των διαφορών μας στο διεθνές δικαστήριο, ενώ κατά τον Καραμανλή πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας δεν υφίσταται άλλη διαφορά με την Τουρκία  και κανένα διεθνές όργανο δεν νομιμοποιείται να αποφανθεί για  τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

1η Απρίλη 1955_1η Απρίλη 2021

Η 1 Απρίλη του 1955 έγινε για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά την παραχώρηση της από τους Οθωμανούς στους Άγγλους στα 1878. Κρήτη και Κύπρος αποτελούσαν περιοχές ζωτικού ελέγχου της Αγγλικής αποικιοκρατίας στο δρόμο για τις Ινδίες, γι αυτό κι οι λυσσαλέες αντιδράσεις τους στην ένωση τους με τον Εθνικό κορμό, παρά τις αλλεπάλληλες επαναστάσεις. Η 1η του Απρίλη είναι το τελευταίο γεγονός της Εθνικο-απελευθερωτικης μας Επανάστασης που ξεκίνησε το 1821 και που λόγω τραγικών λαθών των πολιτικών μας ηγεσιών -με κυριότερο τις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959- , κατέληξε στην εισβολή και κατοχή του 1974, από τους Τούρκους. Ο Ελληνικός εμφύλιος του 1946-49 απέτρεψε την επιστροφή της Κύπρου στην Ελλάδα, προκαλώντας το Εθνικό αίσθημα και την λαϊκή εξέγερση, με πρωτοπορία τους μαθητές και τους νέους! Ο ηρωικός αγώνας και η θυσία των: Γρήγορη Αυξεντίου, Ευαγόρα Παλικαριδη, Στυλιανου Λένα, Κυριακου Μάτση, Φώτη Πιττα κ.α, μας εμπνέει και γίνεται παράδειγμα φωτεινό σήμερα που η Κύπρος τίθεται και πάλι στο στόχαστρο του Τουρκικού αναθεωρητισμού...ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Πολιτιστική διπλωματία με αφορμή τα 200 χρόνια απο το 1821

 Ας σταθούμε σε δυο υψηλής σημασίας στιγμές καλλιτεχνικής έκφρασης για τα 200 χρόνια από το 1821: «Ο χορός του Ζαλόγγου» από το μουσικό συγκρότημα «The Soldiers’ Chorus» του Αμερικανικού στρατού Ευρώπης και Αφρικής (https://www.youtube.com/watch?v=YgLSrKh8cYA&ucbcb=1) & το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη από την χορωδία του Κόκκινου στρατού (https://www.youtube.com/watch?v=pQPDfA7iTEQ). Με αφορμή αυτές τις δύο αποδώσεις -αλλά και μια σειρά δηλώσεων Ηγετών με αφορμή την Εθνική μας Παλιγγενεσία-, θα μπορούσαμε να ανα-στοχαστούμε τις δυνατότητες υψηλής πολιτιστικής διπλωματίας που θα μπορούσε να διαδραματίσει η χώρα μας, με αφορμή αυτή την συμβολική χρόνια.

25η Μαρτίου 2021- 200 χρόνια απο το 1821

 





Δύο γεγονότα υψηλής συμβολικής σημασίας για τους σημερινούς εορτασμούς των 200ων χρόνων από το 21, συντελέστηκαν αυτόν τον χρόνο: η αποτροπή του εποικιστικού σχεδίου Ερντογάν με το πέρασμα χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών από τον Έβρο κι ο εμβολισμός του «Kemal Reis» από την φρεγάτα «Λήμνος», που συντέλεσε αποφασιστικά στην αναδίπλωση των Τουρκικών παραβιάσεων στο Ν Ανατολικό Αιγαίο. Οφείλουμε να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στους συντελεστές αυτών των γεγονότων, στους πιλότους μας και σ’ όλους εκείνους που με την τόλμη και την αποφασιστικότητα τους προασπίζουν καθημερινά ότι απελευθερώθηκε με το αίμα και τις θυσίες των αγωνιστών της μακραίωνης Ελληνικής Επανάστασης. Ας αποτελέσουν αυτά τα συμβολικά γεγονότα μαρτυρίες ότι διατηρούμε ακόμα κάτι από το αντιστασιακό μας φρόνιμα κι ας δώσουν κουράγιο και σθένος στους κουρασμένους και παραιτημένους συμπολίτες μας από την παρατεταμένη κρίση. Ένα νέο όραμα χρειαζόμαστε που να μας ενώσει στα Μεγάλα και στ Αληθινά κι ανθρώπους που το παράδειγμα τους θα μας εμπνεύσει για να «βγάλουμε φτερά τα πρωτινά μας τα μεγάλα…» ολοκληρώνοντας ετούτο τον αιώνα το ανολοκλήρωτο του 21…….

Τα 200 χρόνια από το ‘21 και τα γλυπτά του Παρθενώνα

Με αφορμή το ψήφισμα στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα* θα μπορούσε να αναπτυχθεί πρωτοβουλία υποστηριζόμενη ενωτικά από το πολιτικό μας σύστημα (αν ήταν άλλο), ενόψει των 200ων χρόνων από το 1821, συνδέοντας την Εθνική μας Παλιγγενεσία με τα εθνοκρατικά προτάγματα του 21ου αιώνα. Ο πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης –μεταξύ άλλων- θα μπορούσε να θέσει το ζήτημα αυτό στην σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε την 25η Μαρτίου σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που θα υπενθύμιζε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα –παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί- αποτελεί πολιτιστική υπερδύναμη παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Δήμαρχος της Αθήνας κος Μπακογιάννης θα έπρεπε να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια διεκδίκηση για την πόλη του, αντί για το «μνημόνια κατανόησης» με τον Ιμάμογλου στο Φανάρι, πέντε μέρες πριν τον επίσημο εορτασμό της 25ης Μαρτίου! Τιμώντας την επίσκεψη του Βρετανικού βασιλικού ζεύγους, μια άλλη εθνική επιτροπή για το 21, θα όφειλε να θέσει το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα επαναφέροντας στην συλλογική μας μνήμη τον Έλγιν, τον Υπουργό Εξωτερικών και μέλος της Ιεράς Συμμαχίας Κάσλρεϊ, -μεγάλο εχθρό της Ελληνικής Επανάστασης-, την οικονομική υποτέλεια και εξάρτηση του Αγγλικού δανείου στα 1823 που διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση Κουντουριώτη-Κωλέτη-Μαυροκορδάτου μέχρι τις εξοντώσεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον σημερινό ρόλο της Μ Βρετανίας στην πενταμερή για το Κυπριακό. Η πρόσφατη άρνηση του Μπόρις Τζόνσον στην επιστροφή των γλυπτών αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση σε πολλούς εγχώριους υποστηρικτές του, ότι η αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Παγκοσμιοποίηση από διάφορες όψιμες πολιτικές προσωπικότητες δεν σημαίνει ταυτόχρονο κι αποκήρυξη του αποικιοκρατικού ή αυτοκρατορικού παρελθόντος τους. Η θέση λοιπόν που λαμβάνουμε απέναντι τους θα πρέπει πρωτίστως να κρίνεται από την τοποθέτηση τους έναντι των δικών μας ιστορικών και σύγχρονων αιτημάτων….

*https://www.voria.gr/article/psifisma-sto-kogkreso-gia-tin-epistrofi-ton-glipton-tou-parthenona?fbclid=IwAR22qKmoJt0W509OYxlJbaeh6WfyBVQLkKkVZc3ecFd5LpKEYDfSmktXgPs

Κοινωνικές ανισότητες

 

Στην ιστορική μας διαδρομή οι Έλληνες δεν βιώσαμε  στον ίδιο βαθμό με τους δυτικο-ευρωπαίους την κληρονομική αριστοκρατία, γεγονός που εδραίωσε μια αντίληψη φυσικής ισότητας στο λαϊκό σώμα. Ο μικρός κλήρος, προϊόν της γεωγραφίας και του ανάγλυφου του τόπου, διατηρήθηκε μέσω της μικρής ιδιοκτησίας κατά την αστικοποίηση τον 20ου αιώνα, όπου η υπερμεγέθης  μικρομεσαία κοινωνική δομή αποτέλεσε σημαντική γραμμή άμυνας στην κοινωνική ανισότητα που προκάλεσαν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στη Δύση. 

Βόρεια Συρία, Τουρκικός Εθνικός όρκος…

Η αποδυνάμωση της Χεζμπολά, μετά τις Ισραηλινές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο καθώς και του Ρωσικού παράγοντα λόγω του μετώπου της Ουκρανίας, ε...