Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ

Όταν η αγάπη σας γνέφει, ακολουθείστε την,
Παρόλο που οι δρόμοι της είναι σκληροί κι απότομοι.
Και όταν τα φτερά της σας τυλίξουν, δοθείτε της.
Παρόλο που το ξίφος που είναι κρυμμένο ανάμεσα στα φτερά της μπορεί να
σας πληγώσει.

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ SOS-ΚΥΡΙΑΚΗ 23/03/08 ΩΡΑ: 11.00

Η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου καλεί όλα τα μέλη της να πάρουν μέρος στην θαλάσσια διαμαρτυρία την Κυριακή 23/03/2008 στις 11:00 και στον αποκλεισμό του Στομίου στο Άκτιο για τα σοβαρά και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αμβρακικός Κόλπος.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ΛΑΔΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

> > Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;
> >> > Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες.
> >> > Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε? Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα - πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια-.
> >> > Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Στο χείλος της αβύσσου

Του Jeremy Rifkin
Το 1945, όταν γεννήθηκα, ήμασταν λίγο περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια. Τώρα είμαστε έξι δισεκατομμύρια και οι προβλέψεις λένε ότι θα γίνουμε εννέα δισεκατομμύρια σε τριάντα χρόνια.Παρ' όλο που αποτελούμε το 0,5% της ζωικής βιομάζας του πλανήτη, χρησιμοποιούμε το 40% όλης της φωτοσύνθεσης, εις βάρος των άλλων πλασμάτων. Αυτό είναι σαφώς απαράδεκτο. Από αυτή την αφετηρία πρέπει να ξεκινήσει ο συλλογισμός μας.

*Το ερώτημα είναι: πότε θα φτάσουμε το σημείο καμπής στην παραγωγή, την κορυφή που, αν ξεπεραστεί, οι τιμές θα γίνονται απαγορευτικά υψηλές; Το σημείο καμπής είναι όταν τα μισά από τα αποθέματα πετρελαίου θα έχουν χρησιμοποιηθεί. Οι ειδικοί ερίζουν για το πότε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το 2002 το πετρέλαιο πουλιόταν 19 δολάρια το βαρέλι. Η International Energy Agency (ΙΕΑ), υποθέτοντας μιαν ετήσια αύξηση 2% στη χρήση της ενέργειας (εκτίμηση πολύ συντηρητική, που δεν συνυπολόγιζε ακόμα την κατανάλωση της Κίνας και της Ινδίας), προέβλεπε το σημείο καμπής στα μέσα της περιόδου 2020-2030. Ακόμη και η ΙΕΑ, πρόσφατα, δημοσίευσε μια νέα μελέτη, που προειδοποιεί για μια πιθανή κρίση στον εφοδιασμό με πετρέλαιο, την οποία τοποθετεί γύρω στο 2015.
*Το γεγονός είναι ότι καταναλώνουμε τρεις φορές περισσότερο από αυτό που ανακαλύπτουμε. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Βρισκόμαστε στην παρακμή της εποχής της παραδοσιακής ενέργειας, που αποτελείται από άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο. Αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι κάνουν προβλέψεις που διαφέρουν μόνον για δεκαπέντε περίπου χρόνια και τοποθετούνται μεταξύ του 2020 και του 2035. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα πολύ στενό περιθώριο προκειμένου να υπερβούμε την οικονομία του άνθρακα.
*Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη με τις εφεδρείες καλλιεργήσιμης γης. Οταν φτάνουμε να χρησιμοποιούμε το δάσος του Αμαζονίου για την κτηνοτροφία ή για τη γεωργία είναι τραγικό. Επειδή καταστρέφεται η βιοποικιλότητα που έχει απομείνει και, επιπλέον, αυτό το έδαφος, που έχει βάθος λίγων εκατοστών, μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης μόνον για 3-5 χρόνια και έπειτα γίνεται έρημος. Αποτελειώνουμε τη γη και χρειάζεται να αποφασίσουμε για ποιον σκοπό θα τη χρησιμοποιούμε: για παραγωγή τροφής, ζωοτροφής ή καυσίμων;
*Η αυξανόμενη παραγωγή βιοκαυσίμων προκαλεί μεγάλη άνοδο των τιμών των τροφίμων. Κάποτε μας ανησυχούσε το κόστος ενός λίτρου βενζίνης, ενώ σήμερα μας ανησυχεί το κόστος ενός κιλού μακαρονιών.
*Γύρω στο ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την εκτροφή των ζώων. Θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε ένα μέρος της, αλλά μόνον αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες, στρεφόμενοι προς τη μεσογειακή δίαιτα, που είναι φτωχή σε κρέας και πλούσια σε όσπρια και λαχανικά, πράγμα σωτήριο για τα πρόσωπα αλλά και για τον πλανήτη. Εξάλλου, αν η πρώτη ανθρώπινη δραστηριότητα που προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας είναι οι κατασκευές, η δεύτερη αφορά την παραγωγή κρέατος, που γεννάει εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου κάθε χρόνο.
*Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή προέβλεψε μιαν αύξηση της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς μέσα σε αυτό τον αιώνα. Μπορεί να έχουμε και χειρότερη αύξηση, μέχρι τους έξι βαθμούς. Μια αύξηση όμως τριών βαθμών μας οδηγεί σε έναν άλλο κόσμο, με διαφορετική χλωρίδα και πανίδα. Πράγμα που απειλεί με δυνητική εξαφάνιση τα μισά από τα είδη που υπάρχουν πάνω στη Γη.
*Σε διάστημα 450 εκατομμυρίων ετών υπήρξαν μόνον πέντε μαζικοί αφανισμοί. Και κάθε φορά χρειάστηκαν 10 εκατομμύρια χρόνια για την αποκατάσταση. Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας. Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να προκαλέσει περισσότερους πολέμους και κύματα προσφύγων από κάθε άλλη φορά. Σε άλλες περιοχές, αντίθετα, θα υπάρξουν περισσότερο νερό και πλημμύρες. Θα αλλάξει η γεωγραφία των βροχών. Πρέπει, επομένως, να ξανασκεφτούμε όλη την αλυσίδα της παραγωγής τροφίμων, μετακινούμενοι προς τον Βορρά, όπου πιθανότατα δεν θα υπάρχει αρκετή καλλιεργήσιμη γη.
*Για να αποφύγουμε την καταστροφή, χρειάζεται να υπερβούμε την οικονομία του άνθρακα, διασώζοντας έτσι τη βιόσφαιρα, και να μπούμε σε εκείνη που εγώ αποκαλώ «τρίτη βιομηχανική επανάσταση» και η οποία στηρίζεται στην οικονομία του υδρογόνου και στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Εχουμε γύρω στα 20 χρόνια για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη μετάβαση. Δεν είναι ένα από τα τόσα σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι «το» θέμα.
*Και κάθε πολιτικός στον κόσμο πρέπει να συγκεντρώνει όλη την προσοχή του σε αυτό.
Ελευθεροτυπία 20/01/08

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

MΠΟΫΚΟΤΑΖ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COCA COLA

Με αφορμή, τις διαδοχικές δημοσιεύσεις και ενέργειες της Coca ColaHellas,που κατέληξαν στην ανακοίνωση για κλείσιμο τριών εργοστασίων και αποθηκευτικών χώρων και την αύξηση των τιμών στα προϊόντα της από 5% - 11%,αλλά και με υπερκέρδη στον ισολογισμό της, το ΙΝΚΑ όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση κάλεσε τους Έλληνες Καταναλωτές σε πρώτη ένδειξη,διαμαρτυρίας. Ειδικότερα ο καταναλωτικός φορέας καλεί σε αποχή αγοράς καικατανάλωσης των προϊόντων της Coca Cola από 13/02/08 έως 28/03/08.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Διοργάνωση: Δήμος Γλυφάδας & Μ.Κ.Ο "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Γλυφάδα 5/3/2008

Το γενικότερο Οικολογικό ζήτημα

Ζούμε σε μια εποχή όπου πρέπει να αναληφθούν άμεσες και κατεπείγουσες πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της τάσης των οικολογικών αδιεξόδων σε πλανητική κλίμακα :
Τάσεις όπως :
Η συνεχής επέκταση των ανθρωπογενών επιδράσεων στην κλιτική αλλαγή που εχει επιπτώσεις σ όλες τις περιοχές του πλανήτη
Το τέλος της ιστορικής περιόδου του φτηνού πετρελαίου δεδομένης της προσέγγισης του ανώτατου σημείου στην καμπύλη εξόρυξης του μαύρου χρυσού

Σχόλιο για το Μακεδονικό

Διαβάζοντας την ιστοριογραφία της άλλης πλευράς συνειδητοποιεί κανείς πόσο σημασία έχει η μελέτη της ιστορίας ώστε να μπορεί κανείς να διακρίνει τι είναι αληθές και τι ψευδές... ένθεν κακείθεν!: Διότι και ενδεχόμενες απλουστεύσεις της δικής μας ιστοριογραφίας, με εθνικιστικά κίνητρα, στην ουσία εξυπηρετούν την σύγχυση και υποθάλπουν εξ αντανακλάσεως τον απέναντι εθνικισμό.Μία αληθινά δηλαδή οικουμενικά πατριωτική πολιτική θα επέβαλε εδώ και δεκαετίες να είχαμε συνάψει στενές διακρατικές σχέσεις με τους γείτονες των Σκοπίων με σκοπό την από κοινού μελέτη του Μακεδονικού πολιτισμού σε πολλαπλά επίπεδα: Πανεπιστήμια, υπουργεία Πολιτισμού, αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ.: Να τους πούμε δηλαδή με απλά λόγια: "Λέτε ότι είστε Μακεδόνες. Ωραία, και εμείς το ίδιο! Ελάτε να βάλουμε κάτω τις πηγές. Ελάτε να μάθουμε τον πολιτισμό τους. Ελάτε να δούμε τι έχει να συνεισφέρει ο πολιτισμός αυτός στις σύγχρονες κοινωνίες μας.". Και ταυτόχρονα να απομονώσουμε με αδιαπραγμάτευτη σκληρότητα κάθε εθνικιστική προπαγάνδα που βλέπει την ιστορία ασπρόμαυρη. Και αν η πολιτική τους ηγεσία αρνείται την συνεργασία και γίνεται φορέας αυτής της προπαγάνδας τότε ένα εμπάργκο θα ήταν απόλυτα νομιμοποιημένο και θα έκαμπτε γρήγορα τις αντιρρήσεις για συνεργασία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μας ενδιαφέρει η ουσία του ελληνικού πολιτισμού και όχι απλώς η οικειοποίηση της ταμπέλας του. Αλλά η πολιτική μας ηγεσία, όλες αυτές τις δεκαετίες, αδιαφόρησε πλήρως για τον ελληνικό πολιτισμό ως πρόταση βίου και προτίμησε τις εύκολες λύσεις: άλλοτε τον εθνικιστικό λαϊκισμό και άλλοτε την γραικύλικη μειοδοσία. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της επαρχιωτίλας! Υπό αυτή την έννοια όχι μόνο το όνομα Μακεδόνες αλλά ούτε το όνομα Έλληνες δεν τους αξίζει! Η υπεράσπιση των ονομάτων έχει νόημα όταν αποτελεί μέρος και έκφραση της υπεράσπισης του πολιτιστικού νοήματος που κομίζουν τα ονόματα.Αυτά, όχι φυσικά για να αρνηθούμε την εύλογη και δίκαιη αντίδραση του λαού μας αλλά για να διαφοροποιήσουμε την θέση μας από τους πολιτευτές καπήλους της πατρίδας και του πολιτισμού μας (ένθεν κακείθεν), που εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις των καιρών και οδηγούν σε μια ατελέσφορη διελκυστίνδα.
Από
Βασίλη Γαλάνη

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Σχόλιο για την δασκάλα απο το Δέρειο

Καμία «αντιρατσιστική» οργάνωση δεν θα δείτε να εκδίδει ανακοινώσεις (και καμία ομάδα «αντιεξουσιαστών» να καίει την Αθήνα) για την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Καμία οργάνωση «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεν θα δείτε να επεμβαίνει για την προστασία της δασκάλας από το τουρκικό παρακράτος. Κανέναν κύριο Δημητρά δεν θα δείτε να προσφεύγει στα Ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Κανέναν «Ιό» δεν θα δείτε να φωνάζει για μια δασκάλα που έβαλε τους μαθητές της, χριστιανούς και μουσουλμάνους, πάνω από τους πράκτορες του τουρκικού προξενείου. Κανένα «φιλελεύθερο» ιστολόγιο του Διαδικτύου δεν θα δείτε να αναρτά μπανεράκια και κορδελίτσες για την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου.
Αναρωτιέμαι: Πόσους ανθρώπους έχουμε στην Ελλάδα σαν την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου; Πέντε; Δέκα; Ίσως λέω και πολλούς! Τι κάνει το ελληνικό κράτος γι’ αυτούς; Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται πλέον να απαιτούν στήριξη. Πρόσφεραν και προσφέρουν την ψυχή τους την ίδια για την προκοπή αυτού του τόπου. Εδώ όμως, δεν μιλούμε ούτε καν για στήριξη. Εδώ βλέπουμε την πατρίδα για την οποία ματώνουν, να τους γυρνά την πλάτη και να τους περιφρονεί. Χαρά από το Δέρειο, Νίκο από την Ίμβρο, Κατερίνα και Νίκο από τα Σκόπια, Ελένη από τα κατεχόμενα της Κύπρου μας, Σεμπαεδήν από το Προσήλιο, αδέλφια μας από την Βόρειο Ήπειρο, δεν χρειάζεται να σας το πούμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Το κάνετε και θα το κάνετε, γιατί έτσι λέει η ψυχή σας. Και να ‘στε σίγουροι ότι αυτή είναι το μεγαλύτερό σας όπλο!
Οργάνωση Κοινωνικής και Οικολογικής Παρέμβασης
Παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα απο την εφ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Επίθεση στη Δασκάλα Χαρά Νικοπούλου


Την έλεγαν Χαρά, μα χαρά σκορπούσε και στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου που παιδαγωγούσε με θέρμη, γεμίζοντάς τα με γνώση και αγάπη συνάμα. Η Χαρά Νικοπούλου με ενθουσιασμό υποδέχτηκε την αναγγελία της μετάθεσής της σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Θράκης την σχολική χρονιά 2004 - 2005. Διέθετε τα μέσα και τις γνωριμίες για να επιτύχει ευνοϊκή μετάθεση στην πόλη της τη Θεσσαλονίκη, όμως συνειδητά δεν το επεδίωξε. Όταν μετέβη στο μειονοτικό χωριό Μέγα Δέρειο του Έβρου προκειμένου να διδάξει ως δασκάλα τα μουσουλμανόπουλα του δημοτικού σχολείου του χωριού την έθελξε η πανώρια θρακική φύση και γι’ αυτό αποφάσισε μαζί με το σύζυγό της να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί στην εσχατιά της Ελλάδας. Έκαναν όνειρα για το μέλλον για το χωριό για το σχολείο, για τα παιδιά, για την οικογένειά τους.

Το παράδειγμα των Λειψών με τις μεγάλες πρωτιές σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο

Εν μέσω των ροζ και γκρίζων αποχρώσεων της επικαιρότητας, το παράδειγμα του φαινομένου που λέγεται «Λειψοί» αξίζει προσοχής. Ενας μικρός τόπος μόλις 15,82 τ. χλμ., ακριτικός, που όμως κατέχει τις εξής μεγάλες πρωτιές: την υψηλότερη πληθυσμιακή αύξηση της δεκαετίας (40%), τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας και την υψηλότερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (95%). Που έχει να επιδείξει βιολογικό καθαρισμό, ΧΥΤΑ, διαχείριση υγρών αποβλήτων για ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα, εν λειτουργία ολοήμερο δημοτικό σχολείο πριν ακόμη το υπουργείο Παιδείας θεσμοθετήσει το σχετικό πρόγραμμα, δημοτική συγκοινωνία και βιβλιοθήκη που κτίστηκε με πρωτοβουλία της Ουνέσκο και χορηγό την εταιρεία «Goody’s». «Η απαισιοδοξία που κυριαρχεί ότι είμαστε μια χώρα καταδικασμένη στη λογική της διαπλοκής είναι στρεβλή.

1000 μέρες Ουκρανική αντίσταση.

  Τα τελευταία 25 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της παλινόρθωσης δυο μεγάλων αυτοκρατοριών στην ευρύτερη γειτονιά μας: της Ρώσικης και της Οθωμα...