Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Ερημοποίηση

Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Β Ανατολική Αττική δεν περιορίζεται στον τραγικό απολογισμό ανθρώπινων ζωών, σπιτιών, καταστημάτων και οικοσκευών. Η επανάληψη μιας καταστροφικής  πυρκαγιάς στην περιοχή του Δήμου Ωρωπού μετά το 2010 και 2017 και στο Βαρνάβα μετά το 2012,  περιορίζει αν όχι εξανεμίζει την προοπτική φυσικής αναγέννησης του δασικού οικοσυστήματος.

Τα περιαστικά δάση του Λεκανοπεδίου έχουν μειωθεί από επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές από το 2007 περίπου στο μισό, περιοριζόμενα σε μόλις 1 εκατ στρέμματα! Η μετατροπή των δασικών οικοσυστημάτων σε φρυγανικές θαμνώδης εκτάσεις σηματοδοτεί την ημι-ερημοποίηση των εδαφών που απειλεί μια ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ηπειρωτικής Ελλάδας, από τον Θεσσαλικό κάμπο και την Βόρεια Εύβοια  μέχρι και το Λαύριο, περιλαμβανομένης της Πεντέλης,  με πολλαπλές συνέπειες για το Λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Γερμανία: ο υπονομευτής της Ευρώπης.

Η έκθεση Ντράγκι, όπως και η αντίστοιχη Λέτα λίγους μήνες πριν, αποτελούν τα πιο σημαντικά κείμενα της τρέχουσας περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένω...