Τρίτη 23 Μαΐου 2023


H Εταιρεία Ελληνικών Θεμάτων - ΕτΕλΘε, πραγματοποίησε

το Σάββατο 6 Μαΐου, στην Δημοτική αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στην Άρτα, εκδήλωση έχει θέμα «Οι Ιστορικές Ελληνοαραβικές- Ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις και…το σήμερα» με κεντρική ομιλήτρια την ιστορικό –διεθνολόγο κα Άννα Κωνσταντινίδου. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν ιδιαιτέρως επίκαιρο σε μια περίοδο τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών και εντάσεων στην οποία ο Ελληνισμός καλείται να αναβαθμίσει τον ακριτικό ρόλο του εντός της Δυτικής συμμαχίας και να ενισχύσει παραδοσιακές σχέσεις με περιφερειακούς συμμάχους στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική, παράλληλα με την εσωτερική ανασυγκρότηση και την άμυνα.


Συνοψίζοντας την ομιλία της κας Κωνσταντινίδου, θα μπορούσαμε ν αναφερθούμε στα κάτωθι:

  1. Οι Άραβες που εμφανίζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής  τον 7ο αιώνα μ.Χ  αποτελούν, παρά την θρησκευτική ομοιότητα, διακριτό πολιτισμό από τους Οσμανλήδες –Οθωμανούς που κατέρχονται από τις Μογγολικές στέπες τον 10ο αιώνα. Οθωμανοί και Σταυροφόροι αποτελούν άλλωστε μετά τον 10ο αιώνα κοινούς εχθρούς τόσο για τους Άραβες όσο και τους Βυζαντινούς, γεγονός που επέτεινε την  πολιτιστική και εμπορική αλληλεπίδραση Ελλήνων και Αράβων μετά από αυτόν τον αιώνα.
  2. Ο σταδιακός  μαρασμός της ακμαίας Ελληνικής Κοινότητας της Αιγύπτου αποτελεί μια ακόμα ένδειξη «μικροελλαδισμού» του ελληνικού Κράτους απέναντι στον οικουμενικό ελληνισμό. Οι εθνικοποιήσεις επί Νασερ αποτελούν την τελευταία φάση περιορισμού της οικονομικής ισχύος  του Ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο που οδήγησε μοιραία στην εξαφάνιση του, αφού το  Κράτος μας δεν έκανε χρήση ποτέ του θεσμού των διομολογήσεων για την δημιουργία μόνιμων πολιτειακών δομών στήριξης της διασποράς στην Αίγυπτο.
  3. Η διπλωματία και η άμυνα αποτελούν νέα προοπτική στις ελληνο-αραβικές σχέσεις μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας της χώρας την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική ανάπτυξη  προϋποθέτει την αποτροπή του Οθωμανικού αναθεωρητισμού και την γεωπολιτική αναβάθμιση του Ελληνισμού που συντελείται ήδη μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η χώρα καθίσταται σύνορο του Δυτικού Κόσμου.
  4. Η ευθύνη αυτής της στρατηγικής επικεντρώνεται στο εθνικό μας κέντρο με αιχμή του δόρατος την Ελληνική ομογένεια. Η αναγνώριση των Αράβων ότι η χώρα μας δεν έχει αποικιοκρατική παράδοση, το πολιτιστικό και ιστορικό βάθος από τους Ελληνιστικούς χρόνους και το Βυζάντιο και η ορθοδοξία της καθ ημάς Ανατολής αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο, διασφαλίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
6/5/2023 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

1000 μέρες Ουκρανική αντίσταση.

  Τα τελευταία 25 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της παλινόρθωσης δυο μεγάλων αυτοκρατοριών στην ευρύτερη γειτονιά μας: της Ρώσικης και της Οθωμα...