Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

"ΕΛΠΙΔΑ": Μια ακόμα αποτυχία του επιτελικού Κράτους

 

Δυστυχώς η πόλη της Αθήνας οικοδομήθηκε χωρίς σχέδιο και υποδομές τέτοιες ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της σε περιόδους κρίσης. Το πολιτικό σύστημα που την δημιούργησε γαλούχησε με τον ίδιο τρόπο και τους κατοίκους της: να λειτουργούν μ έναν αδρανειακό τρόπο χωρίς πρόληψη, σχεδιασμό και συνεννόηση. Η περίοδος της Μεταπολιτευτικής ευημερίας ήταν το απόγειο του Αθηναϊκού «τρόπου ζωής»: εύκολη εργασία, χρήμα, διασκέδαση…..Τώρα όμως που αυτή η εποχή ολοκληρώθηκε τελεσίδικα και καλούμαστε να ζήσουμε σε μια περίοδο παρατεταμένων και αλληλο-τροφοδοτούμενων κρίσεων (οικονομική, υγειονομική, κλιματική και πρωτίστως εθνική), η Αθήνα οδηγείται σε επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα.
 
Το πολιτικό προσωπικό –δέσμιο του μονοδιάστατου οικονομισμού του-, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν είναι management επιχείρησης. Όταν λοιπόν λαμβάνεις εγκαίρως το μήνυμα για ακραίο καιρικό φαινόμενο –κι όπως έχω πολλάκις αναφέρει θα το λαμβάνεις όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης-, προχωράς σε απαγόρευση κυκλοφορίας, εξαιρώντας επείγουσες περιπτώσεις πχ πρόσβαση σε νοσοκομεία ή έκτακτο προσωπικό, από την προηγούμενη του φαινομένου. Όταν μάλιστα η πανδημία έχει επιτρέψει την δυνατότητα της τηλε-εργασίας σε μια πόλη με το 70% της οικονομίας της βασισμένο στις υπηρεσίες, φροντίζεις να αποτρέψεις την κίνηση χιλιάδων οχημάτων εργαζομένων προς και από τους χώρους εργασίας και δεν βγάζει την σχετική ανακοίνωση μετά την εκδήλωση του φαινομένου. Οι εταιρίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η λειτουργία τους δεν είναι μονοδιάστατα βασισμένη στο κέρδος, αλλά οφείλουν να θέτουν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Όταν λοιπόν γνωρίζεις από πριν για την εκδήλωση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου σε μια κλειστή αρτηρία, φροντίζεις από την προηγούμενη να υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα, κάνεις συχνές περιπολίες και καθιστάς την ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών στο να αφήνουν ελεύθερη την ΛΕΑ, κι εφόσον διαπιστώσεις ότι η χιονόπτωση δεν είναι αντιμετωπίσιμη κλείνεις τις εισόδους και δεν αφήνεις τους οδηγούς να εισέρχονται απλά για να εισπράξεις τα διόδια. Η ΔΕΗ και οι Δήμοι αντίστοιχα δεν θα έπρεπε να λειτουργούν απλά για να εισπράττουν κάθε δίμηνο τους λογαριασμούς και τα δημοτικά τέλη αλλά και για να διασφαλίζουν το ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαιτέρως τις στιγμές που οι πολίτες το έχουν περισσότερο ανάγκη καλύπτοντας με εναλλακτικούς τρόπους –πχ γεννήτριες- τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων. Ήδη από την εκδήλωση της Μήδειας είχε διαπιστωθεί η ανάγκη υπογειοποίησης των καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αποφεύγονται βλάβες από την πτώση κλαδιών το χειμώνα και πυρκαγιές από σπινθήρες το καλοκαίρι. Ένα χρόνο μετά η Ευρωπαϊκή επιτροπή που διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης δηλώνει ότι δεν είναι ενήμερη για έργα υπογειοποίησης καλωδίων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών…..
Το χειρότερο όμως των χτεσινών εικόνων είναι ότι σε μια χώρα που βρίσκεται συνεχώς υπό απειλή πολέμου δίδεται στον αντίπαλο (Τουρκία) η αίσθηση ότι η χώρα στην πρωτεύουσα της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς ούτε μια χιονόπτωση, ακόμα κι αν ήταν σφοδρή. Πόσο μάλλον ένα πολεμικό επεισόδιο….
 
Αθήνα 25.01.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βόρεια Συρία, Τουρκικός Εθνικός όρκος…

Η αποδυνάμωση της Χεζμπολά, μετά τις Ισραηλινές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο καθώς και του Ρωσικού παράγοντα λόγω του μετώπου της Ουκρανίας, ε...