Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Η ευθύνες της Περιφέρειας στην Μάνδρα

Το επικοινωνιακό επιτελείο της Κας  Δούρου,  της έχει πιθανόν συστήσει να είναι απούσα από κάθε καταστροφή που φέρει και την δική της ευθύνη, ώστε  να μην την καρπούται. Το καλοκαίρι, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αν. Αττική, εμφανίστηκε στα κανάλια μετά το σβήσιμο τους, εμφανώς ταλαιπωρημένη!, ζητώντας «…την σιωπή μας» διότι ήταν ώρα περισυλλογής. Όταν ο Σαρωνικός βάφτηκε μαύρος από την πετρελαιοκηλίδα του Αγία Ζώνη ήταν πάλι εξαφανισμένη  και όταν το κακό τρίτωσε στην Μάνδρα υπερέβαλε εαυτό μηνύοντας κάθε υπεύθυνο –άρα και τον εαυτό της! – Μη έχοντας την τόλμη  ν αντιμετωπίσουν την οργή των πλημμυροπαθών, τόσο  εκείνη όσο και ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψη τους στην Μάνδρα, έφτασαν μέχρι το όριο της Εθνικής οδού για να  πραγματοποιήσουν την  σύσκεψη στο κτήριο της Περιφέρειας …στην Ελευσίνα.


Η φιλόδοξη περιφερειάρχης –πολλοί την αναφέρουν ως «μικρό πρωθυπουργό» ή και διάδοχο του Τσίπρα στο κόμμα- για να διασκεδάσει ακόμα μια φορά τις τραγικές συνέπειες της ευθύνης και των ολιγωριών της, προχώρησε στην αποστολή επιστολής στους Δημάρχους της Αττικής αναφερόμενη επιδεικτικά στα 170 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 550 εκατ. € που ωρίμασαν κατά την θητεία της, ενώ εκείνη παρέλαβε μόλις 95  ύψους 100εκατ. €. Επιρρίπτει δε τις ευθύνες στη γραφειοκρατία του Δημοσίου επιτιθέμενη κατά ενός δ/ντή και ενός δασάρχη, δηλώνοντας στον Αντ1: «….Όσο υπάρχουν δασαρχεία, πολεοδομίες και άλλες υπηρεσίες που δεν νομοθετούν αλλά απλά σχολιάζουν θα μετράμε πληγές..» καταλήγοντας ότι «δεν θέλει να συμμετάσχει στο γαϊτανάκι των ευθυνών». Υπολόγισε δε ότι απαιτούνται 8 χρόνια για την ολοκλήρωση ενός αντιπλημμυρικού έργου παρά το γεγονός ότι εκείνη δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα  τα ολοκλήρωσε σε μόλις 6 μήνες. Εξαπάτηση ή έλλειψη γνώσης; και τα δύο αποτελούν δείγμα ακαταλληλότητας για την  θέση ευθύνης που κατέχει.
Η Κα Δούρου συστηματικά αποφεύγει να κάνει αναφορά στο έργο «εκτροπή ρέματος Αγίας Αικατερίνης & διευθέτηση χειμάρρου Σούρες» ύψους 11 εκατ. €, του οποίου η ολοκλήρωση θα είχε αποτρέψει εν πολλοίς τα όσα τραγικά συνέβησαν στη Μάνδρα. Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας θα πρέπει να σημειώσουμε κατά χρονολογική σειρά τα εξής: Στις 15-4- 2014 με την με αρ. 202 απόφαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε  ομόφωνα για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο Έργο την οποία και ενέκρινε στις 2-7-2014 με την Φ11/5091/13 απόφαση του, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το 2015 δημοσιεύθηκε μελέτη με τον τίτλο: «Ιεράρχηση Αναγκών και προτεραιοποίηση έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής» που ανέθεσε η ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας , στην οποία συγκαταλέγεται το έργο  ως πρώτης προτεραιότητας με κριτήρια: την ωριμότητα, τον κίνδυνο της πλημμύρας και τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό. Στις 13/1/2106 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την Φ11/6657 απόφαση της επικύρωσε τις οριογραμμές του ρέματος για ν ακολουθήσει στις 20/1/2016 η με αρ. πρωτ 148  πρόσκληση από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας με τον τίτλο «Δημιουργία υποδομών και υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη αντιπλημμυρικών συμβάντων με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του μικροκλίματος της Αττικής» συνολικού προϋπολογισμού 80εκατ. €. Η συγκεκριμένη πρόσκληση την οποία υπογράφει η Κα Δούρου βάση της οποία θα επωφελούνταν από τα αντιπλημμυρικά έργα 385.000 άνθρωποι συνολικά  στην Περιφέρεια, δεν παρουσιάζει  ακόμα σήμερα -2 χρόνια περίπου μετά- καμία απολύτως εξέλιξη!
Μπορεί λοιπόν το χωροταξικό χάος που δημιούργησαν οι εργολάβοι και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των «τοπαρχών» με τα μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα μεταπολεμικά, να μην μπορεί να λυθεί μέσα σε 2,5 χρόνια όπως αναφέρει ό Κος Σπίρτζης όμως εδώ πρόκειται για εγκληματική αδράνεια με σαφή  ευθύνη αυτών που ασκούν την πολιτική διαχείριση  σήμερα και η οποία δεν μπορεί να μετακυλήσει στους προηγούμενους.
Δικαίως οι κάτοικοι της Μάνδρας ανησυχούν για την επόμενη μέρα αφού δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τις ενέργειες που σχεδιάζονται. Το μπάζωμα των ρεμάτων που επιτάθηκε με τις φερτές ύλες θα οδηγήσει σε νέα τραγωδία εφόσον επαναληφθεί μια ακόμα βροχόπτωση. Πέρα από την άμεση υλική αποκατάσταση των πλημμυροπαθών, οφείλουμε να κάνουμε μερικές προτάσεις για ενέργειες που απαιτούνται άμεσα ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα όπως :
·         Απομάκρυνση όλων των  κατασκευών από τους άξονες των δύο χειμάρρων, με παράλληλη διαδικασία  μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων και του αμαξοστασίου του Δήμου σε βιομηχανικό πάρκο
·         Κατασκευή αγωγού όμβριων, μεγαλύτερων διαστάσεων σε όλο το τμήμα του οδικού δικτύου που είναι κατασκευασμένο πάνω στην κοίτη του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης
·         Συνοδευτικά έργα ανάσχεσης των υδάτων από το βουνό με την δημιουργία μικρών φραγμάτων στα ανάντη των λεκανών απορροής των δυο χειμάρρων
·         Οριοθέτηση της ζώνης προστασίας πλημμυρών με ρητή απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας εντός τους.

Εγκαλώντας όσους την κατηγορούν με το ερώτημα αν είχαν ποτέ πένθος στην οικογένεια τους η Κα Δούρου θα όφειλε, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους 23 νεκρούς,  να παραιτηθεί.  Να υπενθυμίσω  ότι σε αντίστοιχη περίπτωση η Υπουργός εσωτερικών της Πορτογαλίας υπέβαλλε την παραίτηση της μετά από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα. Εδώ είναι αδιανόητο αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον κατά δήλωση «Ανθρωπισμό» των Αριστερών και αντι-Μνημονιακών που μας Κυβερνούν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...