Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ομιλία στο 13ο Αντάμωμα Λιππιωτών Λάκκας Σουλίου

Λίππα , Δήμος Δωδώνης, Γιάννενα 11/8/12
Αιδεσιμότατε , Κοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης , αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι

Το φετινό μας αντάμωμα γίνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεώτερης Ιστορίας μας. Ο προσδιορισμός αυτός δεν γίνεται  για λόγους εντυπωσιασμού ούτε εκφοβισμού αλλά γιατί πράγματι  θεωρώ πως την χρονιά που διάγουμε δεν περνάμε απλά μια οικονομική κρίση αλλά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο βίαιης διακοπής μιας πορείας 2,5 χιλιάδων χρόνων Ελληνισμού. Φοβάμαι ότι  το 2013 και τα επόμενα χρόνια–αν δεν υπάρξει μια συνολική ανάταση του έθνους μας που θα αντιστρέψει την τρέχουσα πορεία – θα μείνουν στην συλλογική μας συνείδηση με μνήμες ανάλογες του 22, του 40 η του 74 ….. Εύχομαι να διαψευστώ





Υπάρχει μια βασική παράμετρος που μπορεί να συμβάλλει όμως -πέραν των πολιτικών η άλλων διεργασιών- στην υπέρβαση αυτής της οδυνηρής κατάστασης που έχουμε περιέλθει και στην οποία θα ήθελα ν αναφερθώ ..Είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη του λαού μας . Οι σύλλογοι των αποδήμων σε όλα τα επίπεδα,  καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διασφάλιση αυτής της ενότητας και στην προώθηση μορφών αλληλεγγύης και υποστήριξης των πλέον ευάλωτων κάνοντας μια μεγάλη υπέρβαση από το τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν έως σήμερα .

Θα θελα να διευκρινίσω  πως οι σύλλογοι μας δεν εξαντλούνται  στα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν και απαρτίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια . Οι σύλλογοι υπάρχουν γιατί καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες των μελών τους και νομιμοποιούνται μόνο από την δική σας συμμετοχή, τις προτάσεις  και την γόνιμη κριτική σας. Είστε όλοι εσείς που οφείλεται με την ενεργή σας παρουσία να αποτρέψετε η να αντιμετωπίσετε παθογένειες και συμπτώματα  που καταστρατηγούν τον ρόλο και την αποστολή μας . Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε παθογένειες που αφορούν σε υστεροφημίες ,  μικρο-εγωισμούς και αρχηγισμούς , εξαρτήσεις από κομματικά η οικονομικά συμφέροντα και πολιτικάντιντηδες , ζητήματα αδιαφάνειας στην χρήση των κοινών  και κακοδιαχείριση  των οικονομικών .

Όλα αυτά θα πρέπει να περισταλούν γιατί αναστέλλουν την συμμετοχή  στις συλλογικές προσπάθειες –περισσότερο των νεότερων – οδηγώντας  σε μια ισοπεδωτική αντίληψη ότι όποιος ασχολείται «μ αυτά» προσβλέπει σε προσωπικό κέρδος  και άρα δικαιολόγηση του ατομισμού και της ιδιώτευσης . Σήμερα όχι μόνο δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την διάλυση ιστορικών συλλογικοτήτων αλλά αντίθετα να συμβάλλουμε στον επέκταση τους και στον πολλαπλασιασμό τους . Για να γίνει  όμως αυτό θα πρέπει τα χωριά μας , οι μικροί τόποι μας , η ελληνική ύπαιθρος να παράξει εκ νέου πολιτισμό και πρόταση ζωής   πατώντας στα χνάρια της παράδοσης μας και εκσυγχρονίζοντας την προκειμένου να δώσουμε διέξοδο στα σημερινά μας συλλογικά αδιέξοδα που κανείς δεν μπορεί να τ’ αντιμετωπίσει μόνος του.


Λίγα λόγια για το αντάμωμα:

Πριν 13 χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους τους συγχωριανούς μας –κυρίως στους απόδημους που ζουν μακριά απ το χωρίο μας - να βρίσκονται όλοι μαζί έστω μια φορά το χρόνο . Η συνεύρεση αυτή δεν περιοριζόταν μόνο στην ώρα του φαγητού του ποτού και του χορού, αλλά θέλαμε να είναι ποιο ολοκληρωμένη δλδ από κοινού να προετοιμάζουμε την εκδήλωση με εθελοντική προσφορά  και με συμμετοχή όσο το δυνατών περισσοτέρων απ όλες τις ηλικίες. Η συνεύρεση αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είχε πνευματικές ρίζες γι αυτό και κάθε χρόνο γινόταν υπό την αιγίδα του Πνευματικού μας κέντρου που συμβόλιζε αυτή την πνευματική ενότητα . Τέλος η επιλογή της ημερομηνίας –ένα σ/κ πριν το 15αυγουστο- έγινε με γνώμονα την δυνατότητα των αθηναίων συγχωριανών μας να παρευρίσκονται στο χωριό αφού κατά γενική ομολογία εκείνοι έχουν μεγαλύτερη την ανάγκη του ανταμώματος στο χωριό. Οι συγχωριανοί μας απ τα Γιάννενα η από άλλες κοντινές πόλεις  έχουν την ευκαιρία πολύ συχνότερα να βρίσκονται στο χωριό μας και θα ήταν ευχής έργο αν πρωτοβουλίες πολιτιστικές η εκδρομικές γινόταν όλο και συχνότερα δίνοντας ζωή στο χωριό μας όλους τους μήνες του χρόνου.

Θα ήθελα εδώ να σημειώσω δυο αρνητικές εξελίξεις ευρύτερα για την περιοχή με επιπτώσεις και στο χωρίο μας. Αναφέρομαι στην μεταφορά  της έδρας του Δήμου από την Τυρια που δυσκολεύει την καθημερινότητα των συγχωριανών μας αλλά και στο κλείσιμο του πνευματικού μας κέντρου που έκανε φτωχότερο το χωριό μας στο πεδίο του πολιτισμού . Δυστυχώς  Δημοτική αρχή και συλλογικοί φορείς –παρ όλες τις προσπάθειες- αποδειχτήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων έναντι αυτών των εξελίξεων .

Θέλοντας να προσδιορίσω  τον ρόλο της Αδελφότητας μας στην τρέχουσα συγκυρία και εν όψει ακόμα ποιο δυσμενών συνθηκών διαβίωσης που θα επακολουθήσουν τον ερχόμενο χειμώνα, θα ήθελα ν απευθυνθώ  στις τοπικές αρχές και να σας ενημερώσω πως θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να εξαιρεθούν συγχωριανοί μας από το χαράτσι και άλλους φόρους με  εισοδηματικά κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει χαράτσι και να κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα  η να δέχεται τις ίδιες αυξήσεις στο νερό και στο φως ο συνταξιούχος του ΟΓΑ , ο μακροχρόνια άνεργος κοκ. Το  γεγονός αυτό  το έχουμε ήδη επισημάνει με επιστολή μας στον Δήμαρχο και θα επιμείνουμε ακόμα περισσότερο στην επόμενη συγκύρια που πολλοί περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε την δυνατότητα ν ανταποκριθούμε σ αυτές τις υποχρεώσεις.

Ο Δήμος επίσης καλείται να προετοιμάσει ένα σχέδιο στήριξης ανθρώπων που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις την  χρονιά αυτή θα επιστρέψουν στα χωριά προκειμένου να επιβιώσουν αφού η ανεργία θα ξεπεράσει το 30% άμεσα. Με ποια υποδομή θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο? Ο Δήμος και με την δική μας συμβολή, καλείται να προετοιμάσει ένα σχέδιο επιβίωσης που να περιλαμβάνει δράσεις όπως: διασφάλιση αγροτικής γης σπόρων και βασικών εργαλείων για την διασφάλιση τροφής ,  μικρο-δάνεια για κεφάλαιο κίνησης , πιθανή παραχώρηση οικοπέδων η ανακαίνιση εγκαταλειμμένων κατοικιών για την στέγαση και  στήριξη οικογενειών που θα επανακάμψουν στον τόπο μας –ειδική στήριξη θα πρέπει να έχουν νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν οικογένεια και αδυνατούν λόγο της συγκυρίας γιατί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα μας ειδικά στην Ήπειρο είναι το δημογραφικό -. Παράλληλα βασικές υποδομές όπως το δημοτικό ιατρείο, τα λεωφορεία , τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν και να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αδελφότητα μας προσπαθεί με την στήριξη της Παν-ηπειρωτικής να δημιουργήσει μια Τράπεζα Χρόνου για τους διαμένοντες στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουμε σε ανταλλαγές υπηρεσιών η και εμπορευμάτων μεταξύ μας συμβάλλοντας εκτός από την επιβίωση και στην δημιουργία όρων κοινότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών μας. Ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού για την στήριξη των δικών μας παραγωγών στην Ήπειρο, είναι πολύ επίκαιρο και σε κάθε περίπτωση η δημιουργία του θα συνέβαλλε στην αποτροπή δυσμενών εξελίξεων όπως αυτός της ιδιωτικοποίησης της Δωδώνης που θα δώσει την χαριστική βολή στους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους.

Κάνοντας πράξη τα παραπάνω ξεκινάμε και θα αναρτήσουμε σχετική πληροφόρηση στην ιστοσελίδα μας,  πρόγραμμα για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους συγχωριανούς με μόλις 50 € ετήσιο κόστος. Με την παροχή της σχετικής κάρτας από την Κοινωνική Επιχείρηση «Ygeiamed», ο δικαιούχος θα έχει την δυνατότητα να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ιατρικών εξετάσεων και υπηρεσιών υγείας αρχής γενομένης από ιατρικά κέντρα και συνεργάτες γιατρούς και νοσηλευτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -διερευνούμε την επέκταση της κάλυψης των υπηρεσιών αυτών και στην Ήπειρο-. Η Αδελφότητα μας θα μπορεί να καλύπτει το ετήσιο κόστος  σε κάποιες περιπτώσεις συγχωριανών μας που αδυνατούν να το καταβάλουν.

Από την διενέργεια του 11ου Ανταμώματος -το οποίο οργανώσαμε μόνοι μας μετά από σχετικό αίτημα του συλλόγου των Ιωαννίνων-, έχει παραμείνει στο ταμείο μας ποσό ύψους 2.000€ το οποίο έχουμε δεσμευτεί πως θα διατεθεί στην τοποθέτηση παγκακίων στο χωριό μας και το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Προκειμένου να διευρύνουμε τις δραστηριότητες μας στο χωρίο  υπάρχει σκέψη και θέλουμε την συμμετοχή σας για μια οργανωμένη εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης συνοδεία ξεναγού, προκειμένου να γνωρίσουμε το ιστορικό διαχρονικό μνημείο που κοσμεί τον τόπο μας. Το Μάη βρέθηκα στην ετήσια γιορτή του Σουλίου   με πρόσκληση της Δημάρχου Σουλίου Κας Μπότση , με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του Γ. Καραμπελιά ως απάντηση στην προσπάθεια της Κας Ψιμουλη παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων που συνιστούν τους αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία έναντι του Τουρκικού ζυγού. Η παρουσία μας στους ιστορικούς μας τόπους καθίσταται αναγκαία σήμερα  που επιχειρείται από διάφορα κέντρα η στρέβλωση  της ιστορίας μας και πολλές απ’ αυτές τις στρεβλώσεις προωθούνται  στα σχολικά βιβλία συμβάλλοντας στην αποδόμηση της εθνικής μας συνείδησης και αρά στην ακόμα ευκολότερη υποδούλωση μας στον Γερμανο-τουρκικό άξονα.

Τέλος για τους νεότερους φίλους μας , τους λέμε πως πρέπει να ξεκινήσουν την ποιο ενεργή συμμετοχή τους  βάζοντας σαν στόχο αρχικά την επαναλειτουργία του χορευτικού μας . Επιπρόσθετα ζητάμε την συμβολή τους στην  αναβάθμιση  της Ιστοσελίδα μας στο Facebook η οποία θα μπορούσε να γίνει ανοιχτό forum συζητήσεων , ανταλλαγών πληροφόρησης και ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ μας.

Θέλω τελειώνοντας να πω πως επί 30 χρόνια πορευτήκαμε σ ένα δίπολο : με την ψευδαίσθηση του δυτικό-ευρωπαίου –ειδικά η νεολαία η οποία διασκέδαζε νομίζοντας πως ζει μεταξύ Νέας Υόρκης , Μανχάταν και Λονδίνου – και με την αποθέωση του εγωτισμού αφού  μετρούσαμε  την ζωή μας με κριτήριο το χρήμα και την κατανάλωση. Σήμερα καλούμαστε ν αλλάξουμε αυτό το δίπολο , να γίνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε :Έλληνες –βαλκάνιοι αλλά και συλλογικά όντα που βρίσκουν νόημα ζωής στην ενότητα στην αλληλεγγύη και στις διαχρονικές μας αξίες …Αν δεν κάνουμε αυτή την μεταστροφή γρήγορα δεν θα έχουμε συλλογικό μέλλον και θα χαθούμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία για τ’ αρνητικά σχόλια και τον θόρυβο  που προκλήθηκε από  τις πολλαπλές εκδηλώσεις στο χωριό μας και δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσουμε στην από κοινού οργάνωση  της εκδήλωσης αυτής με τον σύλλογο των Ιωαννίνων .

Θα ήθελα επίσης  να ευχαριστήσω : την οικογένεια της ειρήνης Πλιάκου για την οικονομική ενίσχυση στο σύλλογο μας , τον Βασίλη Καμίνα για την εκτύπωση της αφίσας μας , τα μέλη μας και τους φίλους μας που ακούραστα για μέρες δούλεψαν για την οργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, τους φίλους μου και μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την επιμονή και την θετική συμβολή τους σε όλες τις  πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του συλλόγου μας .

Να πω επίσης πως μας τιμούν με την παρουσία τους ο Κος Πελοπίδας Μπουκουβάλας τέως Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου και η Μαρίνα Τζάκου μέλος του ΔΣ της Παν-ηπειρωτικής συνομοσπονδίας Ελλάδας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...